Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Azt mondta, hogy ha aktuális...

Azt mondta, hogy ha aktuális még az ügy, hívjam fel. Hogyha (egyben) vagy pedig hogy ha (külön) a helyes?

Figyelt kérdés
2019. nov. 29. 09:43
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

- Azt mondta, hogy ha aktuális még az ügy, hívjam fel.

- Hogyha aktuális még az ügy, hívjam fel.

Az első esetben a "hogy" egy kötőszó. A második esetben a "hogyha" a "ha" egy változata. (Vagy mindkét mondatban elhagyható a "hogy".)

2019. nov. 29. 14:30
 2/11 BringaManó ***** válasza:
71%
#1: valóban mindkét mondatban elhagyható a "hogy", és a "hogyha" valóban a "ha" egy változata – így az első mondatban az egybeírt hogyha is jó. (olyankor tehát azt jelenti: 'ha')
2019. nov. 29. 20:22
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
#2: Megkockáztatom, hogy még soha nem hallottam ilyen formában, tehát "hogy" kötőszó + "ha" helyett kötőszó elmarad + "hogyha". Logikailag működhetne, de nem igazán használjuk így. Ettől lehet helyes, de félreérthető, írásban és élőszóban is furcsa.
2019. nov. 30. 05:53
 4/11 BringaManó ***** válasza:
100%

hát ha úgy akarom mondani, akkor tudom úgy mondani... :-) kicsit nagyobb szünet kell hozzá. képzeld el párbeszédes formában, kettősponttal:

Azt mondta: – Hogyha aktuális még az ügy, hívj fel!

és ezt már talán könnyű átalakítani a megfelelő mondattá:

Azt mondta, hogyha aktuális még az ügy, hívjam fel.

megjegyzem: mivel a "hogy" kötőszó értelemmódosulás nélkül elhagyható, én nem látom a félreérthetőség lehetőségét. bár nem kizárt, hogy lehet olyan példamondatot kreálni, amelynek többféle jelentése, attól függően...

2019. nov. 30. 17:15
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

"Azt mondta, hogyha aktuális még az ügy, hívjam fel."

Áámm... hmm... jóóó... igen, végül is működik, de nekem akkor is fura. Természetes módon hangsúlyozva az a "hogy" kötőszó akar lenni, valahogy azzá válik a fülemben, és akkor máris fura lesz hozzá a hangsúly. Igen, így el tudom képzelni:

Azt mondta, (hatásszünet)... HOGYHA aktuális még

Én minden más esetben kerülném. De ez már szubjektív kekeckedés, a kérdezőre bízom, hogy hogyan használja. :)

2019. nov. 30. 21:00
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Na jó, még egy kis kekeckedés. :)))

> "a "hogy" kötőszó értelemmódosulás nélkül elhagyható"

Mármint ebben az esetben. Amúgy nem mindenhol.

pl. "Úgy csináld, hogy jó legyen!", "Azért süsd meg, hogy nem maradjon nyers."

(Kivétel: "Úgy szeretlek, majd megeszlek.")

2019. nov. 30. 21:05
 7/11 BringaManó ***** válasza:
100%

Igen, jogos!, bocsánat, azt bénán fogalmaztam meg, egy "itt"-et kellett volna tennem bele ("ITT értelemmódosulás nélkül elhagyható").

Természetesen a "hogy" nem mindig hagyható el, és van olyan is, amikor elhagyva más [lehet] az értelme.

Az egészben sokat számít, hogy "hogyan" mondja az ember (a mondat dallama, hangsúlyozás, miegymás), és ez sokszor olyasmi, ami írásban nehezen adható vissza. Én nem is tudom ennek a "szabályait", ha össze kéne írnom, hogy milyen esetekben hagyható el, akkor kéne egy darabig tanulmányoznom a témát... :-) (pedig bizonyára van rá néhány egyszerű ökölszabály, amit a megfelelő szakemberek – pl. a magyartanárok – a kisujjukból ráznak, úgyhogy nem látok neki, hogy feltaláljam a meleg vizet... :-)

Ugyebár a mi konkrét esetünkben is pont ilyen – írásban visszaadhatatlan – hangsúlyozási kérdésről van szó: ha leírva látja az ember, akkor "nehéz úgy olvasni", pedig simán előfordulhat az életben, hogy az idézett személy "hogyhá"-val kezdte a mondatát, és ha én valamiért nagyon pontosan szeretném idézni – ami persze ritka –, akkor mégiscsak "egybemondom", és egybe is írom:

„– Kedves uram, nem értem, hogy miért veszi zokon a telefonhívásomat! Egy hete még nyitott volt a dologra, tisztán emlékszem minden szavára. Azt mondta, <kettőspontszerű szünetke, és innen lassan, artikuláltabban folytatja, ezzel szóban jelezve, hogy kvázi idézet következik> hogyha aktuális még az ügy, hívjam fel.”

:-)

----

Amúgy meg lehet nézegetni, hogy mennyit talál a gugli:

[link]

Biztos van közte véletlen egybeírás, és van olyan is, ami direkt van így, ezeknél pl. egyértelmű (mert nem vesszővel van):

"De a legény mindig csak azt mondta: - Hogyha széttépsz, nem leszek! Akkor a hétfejű sárkány megrázta magát. ..."

"Azt mondta: Hogyha valaki ilyeneket mond a politikában, az csak annyit jelent, hogy nem ért vele egyet."

"Kissé cinikusan vágott vissza a DK ügyvezető alelnöke, amikor azt mondta: hogyha néhány tucat ember lesz kint, az is több, mint ..."

és Csáth Géza vajon csak elírta?: "Petrákovics erre azt mondta, hogyha Isten csakugyan létezik, miért nem jelenik meg gyakran az embereknek, hisz akkor mindenki hívő lenne, és jó lenne ..."

És ahogy így olvasom ezt a sok találatot, egyre inkább az a benyomásom, hogy nem is olyan furcsa egybeírva, és egybemondva... :-) Ami végül is nem csoda, hiszen eredetileg is nyilván ugyanígy "nőtt össze" a "hogy+ha"...

2019. dec. 1. 13:26
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Igen, egyébként azon én is gondolkodtam, hogy az idézeteknél (függő beszéd?) másként működik, ott a kötőszavak már nem lehetnek részei az idézett mondatrésznek.
2019. dec. 1. 16:54
 9/11 anonim válasza:
100%

Kérdésed azt sugallja, hogy feltételhez vagy valami meglétéhez kötnéd válaszod. Amennyiben jól gondolom, és így van, akkor én kiváltanám inkább ezekkel:

-Abban az esetben, ha

-Amennyiben..

2019. dec. 6. 08:13
 10/11 BringaManó ***** válasza:
100%

igen, van feltétel: "ha aktuális még az ügy"...

ezért van ott a "ha"...

persze lehet helyettesíteni szinonimával, de nem látom, ez mit változtatna.

2019. dec. 6. 13:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!