Hogyan helyes? "Együtt nőjjek" vagy "együtt nőjek"?
Figyelt kérdés
2019. szept. 22. 12:05
2/8 BringaManó válasza:
szerencsére a szabályzat szerint is :-)
4/8 anonim válasza:
Tisztelt Kérdező! Beszéled a nyelvet? Ha igen, mondd ki hangosan és már meg is van a megoldás.
Persze, ha nem magyar az anyanyelved teljesen rendben van a kérdésed. Akkor a válasz: együtt nőjek
5/8 BringaManó válasza:
ne tessék arcoskodni, ingadozik az (már ha nálad ez a szó pont nem is), ahogy a szabályzat is mondja:
"toldalékos alakjait – ingadozó kiejtésük ellenére – az sz, a t és a j betű megkettőzése nélkül írjuk"
6/8 anonim válasza:
Köszönöm ez utóbbi kommentet, mert sok esetben a beszélt nyelvben én is érzem, hogy az adott mássalhangzó nagyobb nyomatékot kap, mégsem duplán kell írni. Ilyenkor én is szótározok, és csak hümmögök magamban, amikor a nyelvtanárok azt mondják, hogy egyszerű nyelv a magyar, mert úgy írjuk, ahogy mondjuk. Holott egy frászt. Most például szokhatok hozzá, hogy az árbócot mostmár hosszú "ó"-val kell írni, holott 50 évig röviddel írtam... [de hosszúval mondtam :-) ]
7/8 BringaManó válasza:
ó, igen, népszerű téfhit, hogy úgy mongyuk, ahogy írjuk... rengetekszer van kösztük külömbség, csak aszt már észre sen vesszük... pedik ha tudnánk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!