Melyik a helyes írásmód? A Lufthansa az American Airlines-al együtt A Lufthansa az American Airlines-szal együtt
# 2-es tudja jól a szabályt, csak anoglul tudhat viszonylag keveset, mert az "airlines" szóban az utolsó kiejtett mássalhangzó nem "sz" hanem "z". Ugyanis úgy ejtjük, hogy "erlájnz".
Így én Besenyő Pista Bácsi verziójára szavazok.
Az airlines szó már kb. 50 éve egy önálló főnév, nem a többesszám jele az "s". Az AA-ban pláne nem, mivel ez meg egy tulajdonnév.
Ezt félelmetes középfokú nyelvvizsgával és napi használat mellett tudnod kéne, mert ha egy angolnak azt mondod, hogy "erlájnsz" akkor hülyének fog nézni vagy azt hiszi pösze vagy....
A helyes kiejtése "erlájnz".
Ha nekem nem hiszel (pedig megérné, hidd el...) akkor :
Klikk a kis hangszóró ikonra vagy bármilyen hangosszótárba tessék meghallgatni.
És csókoltatom az angoltanárodat.
Közben amúgy eszembe jutott a többesszám jeléről:
hogy is ejted ki azt, hogy "hands", "clothes", "boxes", stb.
Azért remélem nem "sz"-el...
Én már vagy tízszer meghallgattam itt:
És nekem tisztán hallatszik az sz hang; akár szándékosan ejti úgy, akár nem, bár ez utóbbi tűnik valószínűbbnek.
A hangok ejtésének normál helye szerint ugyanis nagyon nehéz kiejteni a j+n+z hangokat egymás után, így a z inkább átcsúszik az sz helyére... Vagy nem lehet, hogy ez egy fonémavariáns?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!