Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Melyik a helyes? Helyszín,...

Melyik a helyes? Helyszín, vagy színhely. Valaminek a helyszíne, vagy színhelye?

Figyelt kérdés
Mi a különbség a kettő között?

2019. nov. 9. 13:04
 1/4 BringaManó ***** válasza:
100%

Melyik a helyes? Ennek a kérdésnek semmi értelme: tudod, hogy mindkettő létező szó, nem tudom értelmezni rájuk vonatkozóan a helyes/helytelent.

(Helyesírási szempontból lehetne ilyen kérdés: pl. a "hejszin" természetesen nem helyesen van írva.)

A második kérdés (mi a különbség) már jó kérdés, és erre nem is könnyű válaszolni...

Egyrészt meg lehet nézni, mit mondanak a szótárak:

egy ugyanilyen kérdéshez már egyszer valaki bekopizta egy kislexikonból a színhelyt:

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__19140..

(forrás: [link] )

de azóta feltettek a netre egy értelmező szótárt is:

helyszín:

[link]

színhely:

[link]

Másrészt megpróbálhatsz példamondatokat alkotni, egyikre is, másikra is, és megfigyelni, hogy melyik hogy viselkedik, milyen szituációban melyik jobb, mi a különbség... De ezt már rád bízom. :-)

2019. nov. 9. 16:12
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Csak érzésre írom, de szerintem a helyszín egy általánosabb, időben lazább fogalom, a színhely konkrétabb, egy adott rövid esemény helye.

A koncert helyszíne a Városligetben volt.

A bűntény színhelye a Városligetben volt.

2019. nov. 9. 18:28
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
2-es; én is pont így értelmeztem.
2019. nov. 10. 10:54
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Főként a link segített sokat, de mindenkinek ment a hasznos-jel.
2019. nov. 10. 11:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!