Tavaly nyáron már láttam egy hasonló videót, ezért tudtam, miről maradok le. Ez így helyes, ha az említett esemény ősszel volt?
Figyelt kérdés
Vagy inkább így kéne:
... ezért tudtam, miről fogok lemaradni.
2019. dec. 1. 16:24
2/13 anonim válasza:
Mindkettő helyes, szövegkörnyezettől, helyzettől függ.
..tudtam, miről maradok le. - Ez tuképpen múlt idő, de utalhat a jövőre is. (Miről maradok "majd" le.)
..tudtam, miről fogok lemaradni. - Ez jövő idő, de relatív, tehát a "tudtam" ideje utáni időre utal. (Tudtam, miről fogok lemaradni "másnap", ami lehet, hogy egy éve történt.)
3/13 A kérdező kommentje:
Múlt időben mondva is jó lehet? (...ezért tudtam, miről maradtam le ősszel)
2019. dec. 1. 17:28
4/13 anonim válasza:
Ez így azt jelenti, hogy amikor "tudtad", akkor már túl voltál rajta, tehát a friss videó adása után mondtad ezt a múltban. (Múlt a múltban.) Minden a "tudtam" idejéhez képest értendő.
5/13 A kérdező kommentje:
Úgy értettem a kérdésben, hogy pl. 2018 nyarán láttam egy videót, és a vonatkozó esemény 2018 őszén volt. Ilyenkor is használható a múlt idő?
2019. dec. 1. 18:22
6/13 anonim válasza:
Mindegy, mikor láttad a videót. Inkább az, hogy mikor "tudtad", és mikor "maradtál le", tehát mikor nézhetted volna meg a másikat. De ez már szőrszálhasogatás, használd múlt időben, ha úgy érzed.
7/13 A kérdező kommentje:
Köszi, akkor szerintem csak abban az esetben helyes múlt időben mondva, ha a "tudtam"-hoz képest már korábban megtörtént az esemény.
2019. dec. 1. 18:44
8/13 A kérdező kommentje:
Akkor így már helyes, ugye?
Tavaly nyáron már láttam egy hasonló videót, ezért decemberben tudtam, miről maradtam le.
2019. dec. 1. 18:52
9/13 anonim válasza:
Jó így is, meg jelen időben is (tudtam, miről maradok le).
10/13 A kérdező kommentje:
Jelen időben mondva nem hangzik furcsán, ha a "tudtam"hoz képest már lezajlott az esemény? (Bocsánat, hogy ennyit kérdezek...)
2019. dec. 2. 00:18
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!