Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mit szólsz az elméletemhez?...

Mit szólsz az elméletemhez? (fénysebesség, villamoságtan)

Figyelt kérdés

A villamosárammal kapcsolatban lenne egy példám. Úgy írják több helyen hogy az áram a vezetékben úgy viselkedik mint egy csőben a víz. Tehát amikor rákötök egy 10 km hosszú vezetékre egy laposelemet, akkor nem az történik, hogy megindulnak az elem negativ sarkából az elektronok és kb. 20 másodperc mulva kijönnek a másik végén és felgyúl az égő..... nem, hanem ezek az elektronok egymást oldalba lökik és egyszerre indul meg mindegyik.

Szerintem a fény hasonlóan működik, csak a vezető anyag nem egy fémcső, hanem a vákum és a fény azonnal megjelenik a másik végén. Amikor felkapcsolom a lámpát a szobámban akkor is egyszerre lesz világosság, nem pedig "fokozatosan". Van e valamilyen bizonyíték arra hogy a fény tényleg úgy halad mint egy puskagolyó megy előre és egy év alatt megtesz X millió km-et, és nem pedig azonnal "megjelenik"?

2017. júl. 9. 12:07
1 2 3 4
 31/35 A kérdező kommentje:
tudtok esetleg olyan anyagot (pdf, konyv, egyetemi jegyzet, stb) amibe benne van a fizika alapoktol szakkozepiskolatol a felsobb eves egyetemi szintig? egy pdf-ben szamitasi peldakkal es elmelettel?
2017. júl. 12. 17:30
 32/35 Mojjo ***** válasza:
@31: na, ezért a kérdésért fogadd őszinte elismerésem! Így kell ezt! :) Sajnos nem túl valószínű, hogy egyben bárhol megtalálható lenne a teljes fizikaanyag, a kezdetektől Einstein-ig bezárólag, de ha időm engedi, ha több darabban is, keresek neked.
2017. júl. 12. 18:13
 33/35 Mojjo ***** válasza:

Gondolkoztam, hogy mit tudnék neked linkelni, végül ennél maradtam:

[link]

Feynman: Mai Fizika sorozat. Feynman egy zseni volt, és nem csak a fizikában, hanem abban is, hogy hogyan adja át a tudását. Bár nem középiskolai szintről kezd, de mivel nagyon jól magyaráz, szerintem bele lehet vágni. Sajnos példatár nem tartozik viszont hozzá. Nézzek példatárakat is?

2017. júl. 12. 23:41
 34/35 Mojjo ***** válasza:
Mondjuk annyi feladat szerintem pont van benne, ami elegendő, ha nem egyetemi vizsgára készülsz. Szóval lehet egy komolyabb feladatgyűjtemény előtt is az ezekben szereplő feladatokon ajánlanám, hogy rágd át magad :) (Van megoldáskötet is :D )
2017. júl. 12. 23:43
 35/35 A kérdező kommentje:
koszonom szepen, kezdesnek boven megteszi :)
2017. júl. 13. 11:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!