Ha a fotonok fénysebességgel haladnak akkor egy tárgy aminek tömege van mi a rákért ne tudna fénysebesség +1 km/h-val haladni?
Én bolyhos, rózsaszín, szárnyas unikornisokat is el tudok képzelni. Há' akkor meg mi a rákért ne lehetnének, ugye?
Egyébként meg:
Én is simán el tudom képzelni hogy ha tényleg érdekel a dolog, utánanézel és nem itt értetlenkedsz, de hát mégse történt meg... pedig ez még reális elképzelés is lehetett volna akár :D
Na de nagyon egyszerűen megfogalmazva annyi a lényeg, minél gyorsabban megy valami, annál nagyobb lesz a tömege, és annál több energiára van szükség a további gyorsításhoz. Előbb-utóbb pedig ez alapján el fogunk érni egy olyan pontot, ahol gyakorlatilag végtelen tömeggel rendelkezik a test, azaz egyszerűen fizikai képtelenség hogy tovább gyorsítsa bármi is. Na ez a pont a fénysebesség.
Szia. EGy külső szemlélő számára aki kívülről látná a kis ürhajócskát, akkor igen valóban van a fénynél gyorsabban haladó tárgy stb.
(most csak egy elméletről beszélünk ugyebár)
Végül is oda lehet képzelni egy bögölyt is egy F-16-os mellé, amint ráelőz 1,5 mach-nál. De attól még nem lesz ilyen.
De mondok egy egyszerűbb kísérletet.
Képzeld el szép plasztikusan, amint a házatok előtt parkoló kocsit fél kézzel megemeled. Sikerült?
Most próbáld meg.
Na ilyen gonosz a fizika.
"ha van egy olyan eszköz ami c-vel halad"
De NINCS ilyen eszköz, lásd Gabriel.Tailor válaszát.
"Értem a logikát, és eltudom képzelni a fénysebesség többszörösét is elméletben, ha van egy olyan eszköz ami c-vel halad és a benne lévő bögöly a végéből az eleére repül. Tehát a bögöly sebessége 1 079 072 887 Km/h."
Ilyen eszköz nem is létezhetne. Mivel magának az eszköznek tömege van. Az elképzelhető, hogy nagyon-nagyon megközelíti a fénysebességet, de az viszont már nem, hogy el is éri azt, mert az nem lehetséges. Az való igaz, hogy egy olyan eszközben, mai a fénysebességet megközelíti egy bögöly még simán tudna repkedni előre-hátra. Az viszont már nem igaz, hogy a bögöly sebessége annyi lenne, mint amit ide leírtál. Ugyanis te a klasszikus fizika szerinti sebességösszeadást használtad, de itt a relativitás elmélet szerinti sebességösszeadásra van szükség, hogy meghatározzuk az eszköz és a bögöly összsebességét. Ez pedig nem fogja átlépni a fénysebességet soha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!