Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mit szólsz az elméletemhez?...

Mit szólsz az elméletemhez? (fénysebesség, villamoságtan)

Figyelt kérdés

A villamosárammal kapcsolatban lenne egy példám. Úgy írják több helyen hogy az áram a vezetékben úgy viselkedik mint egy csőben a víz. Tehát amikor rákötök egy 10 km hosszú vezetékre egy laposelemet, akkor nem az történik, hogy megindulnak az elem negativ sarkából az elektronok és kb. 20 másodperc mulva kijönnek a másik végén és felgyúl az égő..... nem, hanem ezek az elektronok egymást oldalba lökik és egyszerre indul meg mindegyik.

Szerintem a fény hasonlóan működik, csak a vezető anyag nem egy fémcső, hanem a vákum és a fény azonnal megjelenik a másik végén. Amikor felkapcsolom a lámpát a szobámban akkor is egyszerre lesz világosság, nem pedig "fokozatosan". Van e valamilyen bizonyíték arra hogy a fény tényleg úgy halad mint egy puskagolyó megy előre és egy év alatt megtesz X millió km-et, és nem pedig azonnal "megjelenik"?

2017. júl. 9. 12:07
1 2 3 4
 21/35 A kérdező kommentje:

Rendben, maradjunk csak annal hogy a mozgasbol szarmazo ido dilataciora milyen "hiheto" bizonyitek van?? Amit talaltam az reszecskekkel kapcsolatos:

"In nature, subatomic particles called muons are created by cosmic ray interaction with the upper atmosphere. At rest, they disintegrate in about 2 x 10E-6 seconds and should not have time to reach the Earth's surface. Because they travel close to the speed of light, however, time dilation extends their life span as seen from Earth so they can be observed reaching the surface before they disintegrate."

De ez nekem nem hiheto, mert csak "rafogjak" hogy azert van. Es mi van ha ez mas miatt van? Mi van ha a muon utkozik valamivel amitol energiat nyer es meghosszabbodik az elete?? Szoval valami mas hihetobb bizonyitek a mozgasbol adodo ido dilataciora?

2017. júl. 12. 12:18
 22/35 A kérdező kommentje:

"Ja, és ez az egész Einstein 1906-os speciális relativitáselméletéből következik. Ekkor 27 éves volt. Nem épp az öregkora. "

Ezt megis hogy erted? Einstein 10 ismetlem 10 even at dolgozott a relativitas elmeleten, akkor 17 evesen kezdte?

2017. júl. 12. 12:25
 23/35 Mojjo ***** válasza:
100%

@21: jé, mégis tudsz magadtól keresni? Nafene, ez dícséretes.

Egy dolgon gondolkozz el: a specrel megjósol egy bizonyos mértékő sajátidő-lassulást, emiatt pedig élettartam-hosszabbodást ezeknél a részecskéknél. És hogy-hogy nem, pöccre annyival növekszik az élettartamuk. Érdekes, nem?

Voltak kísérletek repülőkkel: gyors repülőkre tettek atomórákat, és hasonlították össze a földivel. Ott is eltérést tapasztaltak - pont akkorát, amekkorát megjósolt a relelm. Igen, itt is kétféle hatás rakódik egymásra: a gravitációs idődilatáció - tehát, amit te is felemlegetsz, hogy máshogy görbül odafenn a téridő - és a sebességből származó. Mindkettőt ki tudtuk _előre_ számítani és megjósolni, hogy a kettő _együtt_ mit fog adni: és pöccre be is jött.

Ha nem lenne sebességből adódó idődilatáció, ez csak úgy lenne lehetséges, ha valamit nagyon elrontottunk volna a gravitációs idődilatáció számolásakor - és tök véletlenül pont annyira, hogy jó eredmény jöjjön ki. De tudjuk, hogy nem rontottunk, mert gravitációs idődilatációt mértünk önmagában is már: toronyház felső emeletén meg pincéjében elhelyezett atomórák összevetésével.

@22:

Az általános relativitáselméleten dolgozott 10 évig, 1906 és 1916 között. A sebességből adódó idődilatációt viszont a speciális relativitáselmélet jósolja meg, ami egy 1906-os munkája. Azon nem dolgozott 10 évet.

2017. júl. 12. 12:35
 24/35 EagleHUN ***** válasza:
100%

"nyilván ha 10ezer méter magasan van egy műhöld "

Ott még a repülők közlekednek. De mindegy mert azokra is hat a gravitációs különbségből adódó idődilatációs és a sebességből adódó is.

Ahogy már az előttem szólók helyesen leírták.

2017. júl. 12. 12:39
 25/35 EagleHUN ***** válasza:

Kicsit állítsd vissza még magad a tanulás irányába, vagy legalább fogadd el a helyes válaszokat.

Az agresszív kismalac erősködése a saját elmélete mellett nem változtat a valóságon!

2017. júl. 12. 12:41
 26/35 A kérdező kommentje:

Mar latom miert hitetlenkedtem. Azt hittem hogy a fenysebesseg az baromi gyors, de nem.

fenysebesseg 300 000 km /h

raketa 28 000 km /h

repulo ~1000 km /h (felkerekitve)

tehat a feny "csak" durvan 300x gyorsabb mint egy repulo, nem is sok! jol szamolgattam?!

2017. júl. 12. 12:54
 27/35 A kérdező kommentje:

nem

a feny:

1 080 000 000 km/h

nos akkor ertetlenkedesem tovabbra is fenall, megpeddig azzal kapcsolatban hogy ekkora sebessegbol adodo time dilataciot ha megmernek akkor honnan tudjam hogy az a meres hiteles-e?

2017. júl. 12. 12:57
 28/35 A kérdező kommentje:
Pl. szerintem lehetetlen 2 orat egyszerre elinditani!
2017. júl. 12. 12:59
 29/35 anonim ***** válasza:

Ahogy Mojjo is írta, a repülős kísérletnél atomórákat használtak.

Egy kicsit tanulmányozd, hogy működik, és majd gyere vissza:

[link]

2017. júl. 12. 13:06
 30/35 anonim ***** válasza:

Ja, és a kísérletek:

[link]

2017. júl. 12. 13:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!