Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A gondolkodás egyedüli és...

A gondolkodás egyedüli és egyben legnagyobb határa a nyelv?

Figyelt kérdés

Gondoljunk el egy könyvet, aminek az a címe, hogy a Magyar nyelv egésze. Ez a könyv tartalmaz minden olyan szavat, szófordulatot, helyesírási regulákat, minden olyan mondatot, amit a magyar nyelvben ki lehet mondani, vagy el lehet képzelni. Amikor beszélünk, illetve gondolkodunk, akkor gyakorlatilag ebből a könyvből választunk ki szavakat, mondatokat... és ezeket illesztjük rá egy helyzetre. Így látható, hogy valójában minden alkalommal, minden helyzetben minden a nyelv aktusvilágában zajlik le. Így szólván akár létezhetnek is olyan létezők, a valóságnak olyan attribútumai, amelyek nincsenek benne a nyelvben: így saját nyelvünk válik az egyik legnagyobb korlátunkká, mivel csak arra nyílik megismerésünk, ha a megismerés egyáltalán lehetséges, ami a saját nyelvünkben benne fogadtatott.

Vélemények?

2015. júl. 18. 21:12
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

"Csak azokról a dolgokról tudunk szavakat alkotni, amelyeket érzékelünk, észlelünk"

És ha kitalálok valamit csak így gondolatban, valami teljesen új dolgot, azt én nem nevezhetem el magamnak valami teljesen új szóval? legfeljebb senki nem tudja majd mire gondolok, de szavakat bárki alkothat bármiről.

"Ez a másik irányban is érvényes: ha nincs a nyelvünkben eszköz valamire, azt nem tudjuk érzékelni."

Ezt meg azért gondold át. Szerinted a közép-amerikai bennszülöttek nem láthatták hogy Kolombuszék milyen járművel érkeztek hozzájuk, mert nem volt szavuk a hajóra? Vagy menjünk visszább, egy ősember képtelen lehetett bármilyen módon érzékelni a villámlást, mert nem tudta szavakkal kifejezni, mi lehet az?

Minden egyes új dolog felfedezése csak úgy történhetett, hogy az emberek olyasvalamivel foglalkoztak, amire még nem volt szavuk. Attól még gondolkozni, elképzelni bármit el lehet.

2015. júl. 19. 19:30
 12/13 anonim ***** válasza:

"Én az egész mondandómban arra céloztam, hogy létezhetnek a valóságnak olyan attribútumai, amelyeket nem érzékelünk pl.,ezért nem is tudjuk elmondani őket, nincsenek a nyelvükben kifejezések rá."

Itt nem a nyelv a korlát, hanem hogy nem érzékeljük :D

2015. júl. 19. 23:33
 13/13 anonim ***** válasza:
Szerintem csak a gondolatok kifejezésének korlátja, nem magának a gondolkodásnak. Sokszor voltam már úgy, hogy az ötlet megvolt, de alig találtam a szavakat a megfelelő leíráshoz, legszívesebben csak annyit mondtam volna, hogy "hát értitek, mire gondolok, nem?".
2015. júl. 19. 23:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!