Veletek is elő szokott fordulni hasonló?
Sziasztok!
Három idegennyelvet is tanulok, angolul folyékonyan beszélek. A problémát az jelentené, hogy van, amikor angolul gondolkodom, és ezt nagyon utálom. Borzasztóan ki nem állhatom ezt a nyelvet, azért tanultam meg, mert egyrészt általános iskolában még anno nem választhattam másik nyelvet, mivel csak angolt oktattak, másrészt meg azért, mert millió helyen elvárják az angoltudást, és a külföldi ismerőseim is csak angolul tudnak, szóval bele vagyok kényszerítve a használatába. A helyzetet még nehezíti az is, hogy az USA iránti leírhatatlan ellenszenvem is közrejátszik ráadásul, és hát nem véletlenül lett az angol világnyelv...
De vissza is térek a kérdésemre. A gondolkodásunkat meghatározza, hogy milyen nyelven tesszük azt, és én egyáltalán nem szeretnék angolul gondolkodni, mert az egy egyfajta korlátoltság számomra. A magyar szókincsemet igyekeztem fejleszteni egész életemben. Úgy érzem, hogy rengeteg szót, kifejezést ismerek és használok. Tehát úgy vélem, hogy szinte bármilyen gondolatatot, érzést ki tudok fejezni magyarul, és ez egy nagy kincs, ezt nem veheti el tőlem senki. Sokrétűen tudok megközelíti bármit, mindenhez tudok érvelni, gondolatot hozzáfűzni. És ezért nem szeretném, hogyha egy dolog eszembe jut, az egy egyszerű angol mondat formájában fogalmazódjon meg, ami egyáltalán nem olyan kifejező, egy magasabb szintű gondolatmenet elindítására nem is alkalmas.
Szeretnék valahogy leszokni erről, nem szeretném lekorlátozni a gondolkodásomat azzal, hogy angolul teszem időnként. Az a baj, hogy nem tudok odafigyelni erre, hiszen amikor egy pillanat alatt eszembe jut valami, az egyből angolul fogalmazódik meg önkéntelenül. Esetleg titeket nem gyötör ez a probléma? Nektek sikerült leküzdenetek? Én imádom az anyanyelvemet, ezen szeretnék mindent gondolni, kifejezni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!