Mi a π utolsó két számjegye?
#10: 320 jeggyel kevesebb számjegy is elég lett volna, és ott jól kerekíthettél volna. :D
#9: "... 8 billiárd (8 × 10^15) jegyét is kiszámították."
Ennyi jegy lazán megtöltené a merevlemezedet. :D"
Igen, éppen megtöltené a 4000 Terabájtos merevlemezedet. :D
(Tömörítve.)
Erre a kérdésre az elfogadott teóriák szerint ketten tudnak neked választ adni:
a) Isten
b) Chuck Norris
"Mivel a pi irracionális szám, ezért végtelen tizedesjegye van" - a kettő nem ugyanaz. Racionális számnak is lehet végtelen tizedesjegye, végtelenségig ismétlődő periódusokkal. Az irracionális számoknál csak véges periódusok vannak.
(Amúgy most gondoltam csak bele, hogy halvány fogalmam sincs, hogy néz ki a bizonyítása annak, hogy a pi irracionális. Mindjárt utánanézek...)
Nem mindenki kérdezni regisztrál ide.
(Pl. én sem, tehát már hárman vagyunk. :-)
"egyszer használtam véletlenszám generátornak a pí első 100ezer jegyét az is több mint 100 mega volt"
Mármint maga a generátor? Mert ha pusztán a 100 ezer számjegyet tároltad volna (max.) 100 kB helyett (több mint) 100 MB-on, az igen szomorú helypocsékolás lett volna... :-)
„"Mivel a pi irracionális szám, ezért végtelen tizedesjegye van" - a kettő nem ugyanaz.”
Nem ugyanaz, de ettől még a mondat (a benne foglalt logikai összefüggéssel együtt) igaz, hiszen minden irracionálisra igaz, hogy végtelen sok tizedesjegye van.
320 jegy lehagyásával nehéz lett volna 42-re kerekíteni, ott inkább 54 lett volna a vége. (Persze attól is függ, hogy "mekkora" kerekítést alkalmazunk...)
Én azt javasolnám, hogy az említett 1000-ből 997 számjegyet hagyjunk le, és akkor a 3,142 éppen szimpatikus lesz az életet, a világmindenséget, meg mindent érintő végső kérdésre választ kereső kedves kérdezőnknek. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!