Valahol meglehetne osztani? (kvantumfizika)
Vannak érdekes elképzeléseim sok mindennel kapcsolatban és felszeretném tölteni a netre, de nem szeretném hogy ellopják. Illetve kéne valaki, aki érdekelt a témában és ha kell cáfolatot ad. A jelenlegi témáim:
-Fénysebesség átlépése.
-Időutazás
-Univerzum felépítése
-Tér és idő kapcsolat
Ezeken szoktam gondolkodni pont azért mert nincsenek fix meghatározások benne, de úgy érzem közel vagyok a megoldáshoz.
"Az egyetem egyik fő előnye, hogy a vizsgák alatt mintavételezik a tudásunkat."
-Ennél többről van szó. Ahogy említetted is, hiteles forrásokat mutatnak, de ezek mellett rákényszerítenek, hogy elsajátíts bizonyos dolgokat, akár tetszik, akár nem, mert nem te döntöd el, hogy mit kell egy fizikusnak, orvosnak tudni, hanem az egyetem. :) Ez jelentős előny az önképzéshez képest. Ahogy a professzorokkal való személyes kapcsolat is.
"Számomra rettentő sokat jelentett, hogy elvégezhettem a fizika szakot. Nekem nagyon sokat jelentettek a bevezető előadások. (matek és fizika.) Azonban, egyik professzorom is utalt rá kicsit viccelődve nemrégiben, hogy szerinte felesleges bejárni, mert otthonról is minden megtanulható. Ők "csak a papírt" adják. "
-Vagy akár online előadásokból. Valóban a klasszikus előadások jövő je egyre kérdésesebb!
"Amúgy a fizikusok döntő többsége sem képzett kellőképpen a matematikából. Sokan csak átverekszik magukat rajta."
-Pontosan. Sokan még büszkék is rá...
"Valóban az önképzés veszélyes dolog. Az egyetem inkább azt tanítja, meg hogy hogyan tudjunk a hiteles forrásokból tájékozódni. Valljuk azért be őszintén, hogy mi is tudásunk 90%-át a netről szerezzük meg. (Elsősorban az új fiatal generációra gondolok.)"
-Amennyiben a megjelent referált publikáció is az "internetről" kategória, akkor mindenképpen... Csak nem mindegy, hogy valami kamu oldal, wikipedia, online jegyzet, vagy referált szaklap... :)
Meg ugye az sem, hogy szakma, vagy csak szórakozásból érdekel mondjuk az USA vasútja.
"Szerintem lehetséges, hogy valaki kiváló tudásra tegyen szert "hobbi tudósként." Ott a probléma, hogy így nehezebb lesz befutnia. ( A kérdező felkészültségéről meg szakmai hozzáértéséről semmit sem tudunk. Csak annyit, hogy nagy fába szeretné vágni a fejszéjét.)"
-Nem lehetetlen, de eléggé komoly hátrányból indul és akkor finoman fogalmaztam.
A kommentek kapcsán igazatok van, nem a szakmában foglalatoskodom, és mint hobbi fizikus vannak dolgok amiket nem tudok persze. De ugye mindenki magából indul ki. Ezzel arra célzok, hogy hiába tanultam emelt matekot ill. emelt fizikát, akármi volt egy sima órán elhasaltam néha, mert siettem és akár egy előjel fordítást nem vettem észre. Vagy éppen egy egyszerű dolgot túlságosan is bonyolítottam.
Esélyes, hogy majd elbukok igen, de ezzel is csak tanulok nekem megéri.
Megfelelő tudásra tehet szert anélkül, hogy bemenne az egyetemre, de anélkül nem, hogy 5-8 évig intenzíven és tudományos igényességgel foglalkozzon a témával.
Ha csak úgy leül gondolkodni a tér és az idő kapcsolatán, az lehet, hogy sok időbe telik és elfárad benne, de szart se ér.
Hát, nem akarlak elkeseríteni, de én úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy komoly eredményeket mutass föl az elméleti fizikában, köpni-vágni kell a tenzoranalízist, meg a differenciálgeometriát. Sőt, a megfordítása nem igaz, ha kened vágod ezeket a matekos dolgokat, az egyáltalán nem garantálja, hogy bármi új eredményt föl tudsz mutatni az elméleti fizikában. :(
Tisztázzuk. Fent van a youtube-on pl Orosz László előadássorozata kvantummechanikából. Az az előadássorozat villamosmérnököknek szól (nem kutató fizikusoknak) ismered? Ha igen, van benne egy apró részlet is akár, ami nem világos?
(Még mielőtt valaki őrjöng, hogy mekkora arcom van. :) Nekem bőven van amit nem értek abból az előadássorozatból, úgy hogy egyetemet végeztem, de én nem foglalkozom kvantummechanikával. )
Szerintem aki részecskefizikával is szeretne foglalkozni, vagy fel akarja használni az eredményeit, annak nem elég érten Orosz László bevezető kvantummechanika előadásait.
Az még nagyon kevés oda.
Olyan fogalmakkal kéne tisztába lennie, mint mértékelmélet, folytonos szimmetriák sérülése, Goldstone tétel, renormálás, renormálási csoport stb.
Minimum a csoportelmélet magas szintű ismerete.
(Ezekre vannak magyar nyelvű jegyzetek is.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!