Valahol meglehetne osztani? (kvantumfizika)
Vannak érdekes elképzeléseim sok mindennel kapcsolatban és felszeretném tölteni a netre, de nem szeretném hogy ellopják. Illetve kéne valaki, aki érdekelt a témában és ha kell cáfolatot ad. A jelenlegi témáim:
-Fénysebesség átlépése.
-Időutazás
-Univerzum felépítése
-Tér és idő kapcsolat
Ezeken szoktam gondolkodni pont azért mert nincsenek fix meghatározások benne, de úgy érzem közel vagyok a megoldáshoz.
Igazából én is azt tanácsoltam, hogyha van egy jó ötlete, akkor próbálja meg publikálni.
A többit csak azért írtam le, hogy ne lepődjön meg, ha a publikációját véletlenül visszautasítanák. Akkor sem kell elkeseredni. Ilyen ez a "POP szakma". A saját szellemi termékünkkel való üzletelés egy külön művészet.
Beadás előtt mindenképpen szeretném még tökéletesíteni és az alapját biztosabbnak megteremteni, ehhez kell majd a részecskefizika.
Hogyha pedig vissza dobják, majd amikor úgy döntök, hogy elküldöm akkor is elindulásnak már jó volt.
Na meg ha ehhez fűzött reményeim nem válnak be, akkor maradok véglegesen az elektrotechnika világában, ott is van még mit fejlődnie a világnak úgyis.
Ezt a kérdést a humor kategóriába kellett volna kiírnod. Annyi önjelölt zseni rohangál a világban, hogy félelmetes. Közben meg maga is bevallja, hogy nem is szakember.
Én fizikus vagyok, és éveken át, csupán szórakozásból levelezgettem egy villamosmérnökkel (tehát olyan emberrel, aki elvileg nem kéne, hogy hülye legyen matekhoz, fizikához), aki meg volt győződve arról, hogy meg tudja cáfolni a relativitáselméletet. Tényleg éveken át nem volt képes megérteni az alapokat sem, és egyszer azért fizetett nekem 5 üveg pezsgőt, mert megmagyaráztam valamit, amiről ő azt hitte, hogy ellentmondás, miközben nem volt más, csak az ikerparadoxon egy újabb megfogalmazása. De amióta kiderült, hogy még az sem volt neki tiszta, hogy hiába mozog két inerciarendszer egyenlő sebességgel de különböző irányokban egy harmadikhoz képest, egymáshoz viszonyítva nem egyformán fog telni az idejük, azóta csendben van az ürge. Pedig ez kb. az alapok alapjainak alapjaihoz tartozik az elméletben, nem kell hozzá durván nemlineáris tenzoregyenleteket megoldani, csak felfogni, hogy egyáltalán miről van szó.
Nagyon-nagyon-nagyon elenyésző esélye van annak, hogy te laikusként, csupán az átlagosnál több matek vagy fizika tudással, de szakmai ismeretek, a megfelelő szakirodalmi háttér elolvasása (ami évekbe telik) nélkül bármit is hozzá tudnál tenni a fizika bármelyik részéhez. Ehhez neked kb. Will Hunting szintjén kellene lenned - ha esetleg láttad a filmet.
Tehát javasolnám vagy a humor kategóriát, vagy azt, hogy ha már mindenképp meg akarod méretni magad szakmailag, akkor keress fel egy vállalkozó kedvű fizikust, akinek ideje és türelme is van végighallgatni téged. Hidd el, nem te vagy az egyetlen, aki azt hiszi, hogy megtalálta a fizika Szent Grálját. Pl. Dávid Gyula az ELTE-n rendszeresen kap hozzád hasonló emberektől megkereséseket. És persze rendre kiderül, hogy valami nagyon alapvetőt nem értenek.
Nem véletelnül tanítják a fizikát 5 éven keresztül az egyetemen, és utána még éveken át tart az is, amíg valaki szerez egy PhD fokozatot belőle. És még csak az is a belépő szint, nem egy akadémiai doktori fokozat, vagy professzor emeritus státusz. Az ilyen berni szabadalmi hivatalban harmadosztályú műszaki szakértőként dolgozók, és csak szabadidejükben, hobbiból elméleti fizikával foglalkozók kora lejárt.
Persze ettől még próbálkozhatsz. Sok sikert hozzá!
Utolsó, azért nem kell elszállni magadtól.
Már majdnem Lord Kelvin-i magasságokba emelkedtél.
Csak nehogy valaki megint megépítse a "repülőgépet".
34 védelmében. Semmiféle olyan állítást nem mondott, amitől ő elszállt volna magától. Annyit állított, hogy tisztában van azzal, amit egy fizikus szakon tőle vizsgán is követeltek! Nem többet, nem kevesebbet!
Tökéletsen egyetértek a hozzászólásával. Teljesen igaza van. Sajnos az "önjelölt zsenik" fantasztikus önbizalma csakis a tudatlanságukból ered 99,999%-ban.
Bátor és őszinte hozzászólásnak tartom. örülök, hogy leírta az igazságot, ami sokaknak fájhat.
Magam azért nem írtam ilyen kemény hozzászólást eddig, mert 0,00001% esélyt adok annak, hogy valóban rájött valamire...
Ezért csak mérettessen meg a munkája, én így látom!
"Az ilyen berni szabadalmi hivatalban harmadosztályú műszaki szakértőként dolgozók, és csak szabadidejükben, hobbiból elméleti fizikával foglalkozók kora lejárt. "
Én konkrétan erre reagáltam. Ez egy súlyos tévedés!
A mai világban hatalmas tudásanyag elérhető akár a mezei emberek számára is az interneten. Még a youtube-on is fenn vannak híres egyetemek fizika és matematika előadásai. (Nem beszélve arról, hogy az összes tankönyv elérhető, ilyen olyan módon. Kiváló jegyzetekkel is megszerezhetőek.) Manapság szerintem nagyon könnyen képezheti magát otthon is az ember. Ez pont 20 éve volt sokkal nehezebb.
Az egyetem egyik fő előnye, hogy a vizsgák alatt mintavételezik a tudásunkat.
Számomra rettentő sokat jelentett, hogy elvégezhettem a fizika szakot. Nekem nagyon sokat jelentettek a bevezető előadások. (matek és fizika.) Azonban, egyik professzorom is utalt rá kicsit viccelődve nemrégiben, hogy szerinte felesleges bejárni, mert otthonról is minden megtanulható. Ők "csak a papírt" adják.
Amúgy a fizikusok döntő többsége sem képzett kellőképpen a matematikából. Sokan csak átverekszik magukat rajta.
Valóban az önképzés veszélyes dolog. Az egyetem inkább azt tanítja, meg hogy hogyan tudjunk a hiteles forrásokból tájékozódni. Valljuk azért be őszintén, hogy mi is tudásunk 90%-át a netről szerezzük meg. (Elsősorban az új fiatal generációra gondolok.)
Szerintem lehetséges, hogy valaki kiváló tudásra tegyen szert "hobbi tudósként." Ott a probléma, hogy így nehezebb lesz befutnia. ( A kérdező felkészültségéről meg szakmai hozzáértéséről semmit sem tudunk. Csak annyit, hogy nagy fába szeretné vágni a fejszéjét.)
Bevezető részecskefizika előadás a kérdezőnek:
https://www.youtube.com/watch?v=mBFDp-ppG6I
https://www.youtube.com/watch?v=3NEnyNBUbSk
stb.
Az interneten minden fellelhető.
(Nem tudom, hogy milyen szinten érdekli, talán ez egy jó kiinduló pont. Ha érti az előadásokat, akkor érdemes tovább keresgélnie.)
Azért még annyit ideírok, hogy az általam belinkeltek előadásokra nem garantálom, hogy teljesen korrektek vagy hitelesek, mert nem volt időm végignézni őket.
Csak rájuk kerestem gyorsan. Eléggé bevezető részecskefizika szaguk volt. :)
Első ránézésre az előadó érti a dolgát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!