Milyen nyelvet tanuljak?
Sziasztok!
Jövőre megyek gimnáziumba és nem tudom, hogy mi lenne hasznosabb és értelmesebb tanulni.Eddig angolt tanultam, ezt folytatni fogom és második idegen nyelvként választhatom a németet, franciát és a latint. A németet egyből kilőttem mert " undorodom " attól a nyelvtől. Már csak kettő közül kell döntsek. Segítettek? :D
"Mondjuk én jobban szeretnék latint tanulni, mert szerintem az könnyebb"
Dehogy könnyebb. Sokkal nehezebb.
Sokkal több az igeidő, nyelvtani szerkezet, meg hasonlók.
Én nem tudok franciául, de neolatin nyelv révén biztos egyszerűbb, mint az eredeti latin.
Akárcsak az olasz. Azt is szapulják, hogy nagyon nehéz, pedig fele annyi nyelvtani szerkezet meg igeidő, meg egyéb sincs benne, mint a hozzá igen közel álló latinban.
Praktikus lenne legyűrnöd az undorod a némettel kapcsolatban, igaz, az angol után szinte mindegyik nyelvet kissé nehezebbnek fogod találni. (Az eszperantót nem javallom!!!!)
A német valójában sokkal könnyebben tanulható a magyarok számára, mint sokan gondolják, csak a magyar nyelvoktatási kultúra eleddig nem aknázta ki a magyar és a német számos hasonló vonását (nem véletnem: nem maradt nyom nélkül a habsburg-időszak!)
A német és az angol sajátosságainak ismeretével a magyar anyanyelvűek igen sokoldalú nyelvtanulási kontrasztív-kompetenciát tudhatnak a magukénak, ami által a további megtanulandó nyelvek még könnyebbekké válnak.
A németnyelvismeret mellesleg igen fontos lehet, mert az EU-ban a németek igen fontos gazdasági erőt képviselnek.
Ajánlok néhány kedvcsináló cikket, amik segíthetnek legyűrni az undort - tetszeni fognak!:
Igen, én is biosz-kémiára akartam menni, de végül úgy voltam vele, hogy nem biztos, hogy 4 évig kitart, hogy én orvos szeretnék lenni.
Most nyelvin vagyok, és az angol mellett tanulok olaszt.
(Olaszt nem szeretem.)
Általánosban 8 évig németet tanultam, letehettem volna a középszintűt, de én is annyira rühellem, hogy képtelen vagyok belekezdeni.
Szerintem a francia tökéletes. A legszebb nyelv, sokan beszélik, és az EU egyik hivatalos nyelve.
A latin tényleg sz@r. Nagyon nehéz, és a haszna 0.
Orvosin sem irodalmi latint oktatnak szerintem, merthogy középsuliban irodalmit oktatnak.
Franciat hasznalhatod Franciao.ban, EU-s orszagokban, Benelux allamokban, Canadaban, Svajcban, es szamos afrikai orszagban is. (Kamerun, Kongo, Mali, stb)
Valamint egy nagyon szep nyelv, ha jol megtanulod, es szereted az irodalmat, akkor eredeti nyelven olvashatsz sok muvet :)
Sok sikert!
Átírattam a jelentkezési lapomon a második idegen nyelvet franciára. :D Remélem nem fogom megbánni :P
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!