Mwgvalósítható vagy hülyeség az elképzelésem?
Figyelt kérdés
szóval tudjátok a szőlőlé must erjedésekor keletkezik a bor. minden gyümölcs erjedésekor keletkezik alkohol, hisz olyan sokféléből készül alkoholos ital. azon gondolkodtam hogyha pl, alma, vagy mandarin, ananász stb. levet csak úgy állni hagyna az ember, abból is alkoholos ital "bor" fejlődne? nem töményre gondolok, mert tudom azt már főzni szokták ,de a bor pl csak állni hagyott szőlőlé...ebből gondoltam az ötletet a többi gyümölcsre vetítve. és még annyi hogy ez működne vajon dobozos ivőleveknél is? nem a gagyibbakra gondolok hanem a 100%osakra köszönöm a válaszokat2009. okt. 30. 11:45
1/12 anonim válasza:
A levet, ha állni hagyod azt nem tudom... de amúgy a gyümölcsből lehet csinálni alkoholos italt. Pl. a fügéből is létezik pélinka és a narancsból is.
2/12 A kérdező kommentje:
arról tudok
2009. okt. 30. 12:21
3/12 anonim válasza:
Azoknak a gyümölcsleveknek már nem sok közük van az eredeti gyümölcshöz. Tele van nyomva tartósítóval szinezékkel aromával meg mindenféle káros anyagokkal. Ezektől már nem tud beindulni a természetes erjedési folyamat, csak megsavanyodik és jobb esetben ecet lehet belőle, vagy egyszerűen csak megposhad.
4/12 anonim válasza:
Minden gyümölcs levének erjedésével bort vagy borszerű vmit kapunk, szőlő melett létezik pl. ribizli- és meggybor is, de:
Már e két utóbbinál is van bonyodalom, a ribizlilében van vmi vegyület nagy koncentrációban, ami miatt nem vagy nem jól erjed, ezért asszem muszáj vizezni, a meggynél meg úgy tudom nem elhanyagolható a keletkező metilalkohol aránya. Ezek után nem ajánlom a kisérletezgetést, főleg nem tartósított, állítólagosan 100%-os gyümölcslevekkel. Ráadásul, ha van bennük hozzáadott répa- vagy nádcukor, akkor az mindenképp (mérgező) metanolra is bomlik.
Természetes, gyümölcsökből préselt léből, szakirodalom felkutatása, átolvasása után esetleg...
5/12 anonim válasza:
A magas cukortartalmú gyümölcslevekből lehet,szerintem,és olyanból amiben nincs tartósítószer.
6/12 anonim válasza:
Nekünk a hátsó kertben vannak gyümölcsfák, és pár hét elég a leesett gyümölcsnek, hogy megerjedjen. A madarak meg megkajálják, és részegek lesznek, már láttam is ahogy tántorognak meg minden, nagyon vicces :D
7/12 A kérdező kommentje:
:)
2009. okt. 30. 14:18
8/12 anonim válasza:
Palackozott, vagy dobozos gyümölcsléből nem lehet bort készíteni, mert tartalmaz egy stabilizátort (általában kálium szorbát) ami nem engedi, hogy meginduljon a fermentáció, az alkoholos erjedés.
9/12 Salx Narval válasza:
A bolti italokból semmikép.De minden gyümölcsből,zöldségből,magvakból, növényből, sőt mint tudjátok tejből is lehet erjeszteni alkoholt,az már más kérdés, hogy mérgezőt, vagy ihatót.A legtöbb facsart léhez, plusz cukrot kell adni és langyos helyen érlelni.A hétvégi házunkhoz közel, élt egy öreg alkesz bácsi,nagyapám mesélte, hogy az öreg a paradicsomot,és a dinnyét is lefőzte pálinkának,persze minden mást is, amit talált, vagy összekéregetett a környéken.
10/12 anonim válasza:
almabor is van, nagyon finom:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!