Rádiós távirányításra jó a lent ismertetett elképzelésem?
Azaz a relé csak addig maradjon bekapcsolva, míg megy az oszcid?
Amúgy az elképzelés talán annyiban nem jó, hogy az "egy darab drót" nem hinném, hogy jó lesz antennaként, hacsak nem a párszáz megahertzes tartományban kivitelezed a dolgot.
Furcsa dolog ez az RF technika, nem célszerű olyan mókolásokat bevetni, mint az alacsonyfrekvenciás áramköröknél.
Első: Igen, a relé csak addig legyen bekapcsolva, amíg az oszcillátor. Olyan pár száz kilohertzes tartományba tervezem működtetni. A párszáz kilohertzes rádiós modulokban is úgy oldják meg az antenna kérdést, hogy jó oda egy darab drót is. Amúgy akkor adónak elég annyi, hogy oszcillátor és antenna ugye?
Második: Az elképzelés fölöslegesen drága, ráadásul semmi kihívást nem tartalmaz. Az is kérdéses, hogy rendesen meg tudná-e hajtani a relét.
"Az elképzelés fölöslegesen drága, ráadásul semmi kihívást nem tartalmaz. Az is kérdéses, hogy rendesen meg tudná-e hajtani a relét."
Tévedsz, ha azt hiszed, hogy saját kezűleg olcsóbban és megbízhatóbban kivitelezni tudod. Ha a felesleges tervezés, pénzkiadás,kisérletezés jelenti a kihívást nálad -ám tedd.
Egy egyszerű(egytranyós)fokozattal megtoldva a csengőt símán működteti a relét. Ezt azért állítom ilyen biztosan, mert nálam működik ez a variáció, -ráadásul egy "gagyi-kínai" 800 Ft-os vezeték nélküli csengővel!
Nem hiszem, hogy olyan nagy költségekbe verném magamat, az alkatrészek nagyon olcsóak, a tervezés meg semmiképp sem fölösleges, az ember tanul belőle, meg izgalmas. Amúgy az elképzelésem jóval 800 Ft alatt kijönne szerintem.
Mivel azt írtad, hogy a hangszóró helyére a relét, ezért kételkedtem, egytranyós fokozattal tényleg jónak tűnik.
A "hangszóró helyére a relét" megoldás nekem sem tetszik.
Legalább egy egyenirányító kéne oda...
Bár a kérdező elképzelése akkor se valósul meg, hiszen csak a hangjelzés ideje alatt húz meg a relé. Hogyha pedig folyamatosan nyomva tartod a gombot, a vezeték nélküli csengő nem fog folyamatosan szólni. :)
Az nem lenne probléma az alkalmazás szempontjából, mert elég lenne csak egy rövid kapcsolóimpulzust adni neki. Egyenirányító meg mért kéne neki?
Amúgy arra gondoltam, hogy lehet, hogy egy egyszerű schmitt triggeres kristályoszcillátort építek neki, az nem baj, hogy 4szög jeleket ad ki. (Mondjuk EMC-ből okozhat némi problémát...
Egy L-C sávszűrővel megoldom a frekvencia szelektivitást.
Attól nem aggódok, hogy véletlenül máshonnan is bejönne egy pont olyan frekvenciájú és erősségű jel, amire érzékeny lenne a vevő, erre irreálisan kicsi az esély.
Kvarcot lehet kapni száz forint alatt is. És nem is kell kettő, mert a vevő oldalon nem szorzódemodulátor lesz, hanem csak egy sima diódás burkoló demodulátor.
A kvarc frekije elég stabil, az L-C szűrőt pedig úgy állítom be, hogy a kvarc frekvenciáján és a környékén még elég jelet átengedjen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!