Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Fénysebességhez közeledve...

Attila79 kérdése:

Fénysebességhez közeledve egyre lassabban tellik az idő? Akkor erre kérek magyarázatot.

Figyelt kérdés
tehát:a fény 7 szer megkerüli a földet másodpercenként.tehát induljunk el a fénysebesség mondjuk 99,999 % val(mert valahogy elértük és ki is bírja a szervezetünk),és keringjünk a föld körül.mondjuk tegyük ezt 1 óráig,és ekkor elviekben,a földön ezalatt eltelt mondjuk(hasamra ütöttem)2,5 óra.DE AKKOR HOGY IS VAN?mert egy óra alatt 22500 kerüli meg a fény a földet,(kb)akkor hányszor láttuk elsuhanni a fejünk felett azt a valamit?hiszen ha 22500 szor akkor közel sem volt fénysebesség hiszen ahhoz csak 1 óra kell.ha viszont 56250 szer (vagyis 2.5 ször annyiszor) akkor meg sokkal gyorsabb volt mint a fény,ami ugye elviekben nem lehetséges.akárhogyan elmélkedek nincs olyan hogy lassabban tellő idő,hiszen a BIOLÓGIAI ÓRÁT nem lehet becsapni.
2011. nov. 24. 17:33
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
77%

"DE AKKOR HOGY IS VAN?"

Mar leirtak: a gyorsan mozgo megfigyelok szamara a terido alakja torzul: lassabban telik az ido, de nemcsak az ido, a ter 3D alakja is valtozik! Amit te egy oranak erzekelsz, az "valojaban" 2.5 ora. (ido dilatacio) Ami "valojaban" x kilometer, azt a gyorsan mozgo megfigyelo rovidebbnek latja. (hosszkontrakcio)

"egy óra alatt 22500 kerüli meg a fény a földet,(kb)akkor hányszor láttuk elsuhanni a fejünk felett azt a valamit?"

Ha a feny 1s alatt 7x keruli meg a foldet, es a test a fenysebesseg 99.999%aval megy, akkor 2.5h alatt 62999.37szer kerulte meg a foldet. Ebben nincs semmilyen ellentmondas, mert az utazo szemszogebol a hosszkontrakcio miatt az ut "osszement". ami azt jelenti, hogy erzese szertint 1 ora alatt megtette a fold keruletenel 2.5x rovidebb utat 62999.37szer. Termeszetesen a mozgo es a foldi megfigyelo is ugy latja, hogy a feny gyorsabb. (ennel szajbaragosabban ezt mar nem lehet elmondani.)

Hogy jon ide a biologiai ora??

Meg nem nagyon ertem ezt hatalmas magabiztossagot... pont Pistike a 8b-bol kiszurja a hibat a relativitas elmeleten, amiben zsenialis fizikusok tobb generacioja sem talalt hibat. Ja persze! :-D Erre a szerinted paradox kerdesre ugy tudtam valaszolni, hogy 12 eve tanultam utoljara fizikat gimiben. Szoval, ha a valaszolok azt mondjak, hogy tanulnod illene, azt jobban teszed, ha megfogadod, es nem szemelyed elleni tamadaskent kezeled.

2011. nov. 29. 05:28
 32/44 anonim ***** válasza:

Döncike nagyon jól leírtad.

Valóban nem bántásból írtam, hogy ha megtanulod a rel. elméletet akkor érted meg hogy ilyen sebességeknél mi hogy van.

Azért mert a hétköznapi tapasztalatok nem egyeznek meg ilyen extrém körülmények között zajló eseményeknek az nem azt jelenti hogy ez is a hétköznapi tapasztalatok szerint kell hogy történjen.

Már a műholdaknál is mérhető atomórával az idődilatáció. A GPS navigációs rendszert is pontosan a rel. elm. szerint számolnak mert különben napi több méterrel halmozódna a hiba. Atomreaktorokba is számításba veszik. Részecskegyorsítókba másodpercenként milliárd számra igazolják mérésekkel az rel. elm. helyességét. Persze mindig voltak laikusok akik nem hitték el, azt hiszik hogy hibát találtak benne, igazából az ő tudásuk pontatlansága vagy hiányossága volt ami miatt ellentmondást láttak. Nincs olyan fizikai elmélet melynek helyességét kísérletileg többször igazolták mint a rel. elmélet helyességét. Ezt már nem csupán elméletnek hanem tényként kezelik a fizikusok.

A relativitás elmélet nem döntötte meg a newtoni fizikát hanem a világ egy pontosabb, precízebb leírását adta meg. Nem extrém körülmények között a newtoni fizika tökéletesen megfelelően leírja a fizika törvényeit, de csak tól-ig igaz a newtoni fizika.

A relativitás elmélet sem fog soha megdőlni, legfeljebb lesz olyan elmélet ami még pontosabban leírja a fizikai világot.

Ez nem hit kérdése,(nem vallás) e mögött nagyon komoly tudományos háttér van.

2011. nov. 29. 10:58
 33/44 A kérdező kommentje:
most olyanok irjanak akinek személyes bizonyítékai vannak,mert én is bemagolhatom s relativítás elméletet,olvasok ilyen olyan bizonyítékokról,de attól még nem feltétlenül igaz.és még az is hozzátartozik a dologhoz,hogy nagy égés lenne bevallani,hogy einstein tévedett.
2011. nov. 29. 11:14
 34/44 anonim ***** válasza:
hát egyetemen egy egész féléven keresztül van egy olyan tárgy hogy Relativitáselmélet. de persze ezt megelőzi az a rengeteg matematikai vonatkoztatású óra ami az elmúlt félévek során volt, pl lineár algebrának az összes kis szegmensét kell tudni, éppúgy mint a többváltozós függvényeknek. Elég röhejes kijelentés hogy "bemagolni" :D hát ha évekig gyakorlod a fizika nyelvét, aminek a nyelvét a vektoranalízis és tenzoralgebra írja le, na akkor foglalkozhatsz relativitáselmélettel, egész addig ugyanannyit tudsz rola mint aki nem is hallott rola semmit csak azt hogy van. Naén MÉGIS mire akarsz még választ????
2011. nov. 29. 15:35
 35/44 anonim ***** válasza:

"most olyanok irjanak akinek személyes bizonyítékai vannak"

Aham, szoval, ha van valsz az valasz... ezek szerint az gyozne meg teged iagzan, ha feltenne valaki a kezet itt a GyK-n, hogy igen, en mar utaztam a fenysebesseg 99.99%aval, es tenyleg volt idokontrakcio! (Honnan tudnad amugy, hogy amit szemelyes tapasztalatkent megelt az valoban ugy tortent? Honnan tudnad, hogy a meresek eredmenyeit nem hamisitottak-e meg?) Ne haragudj, de te nemcsak tanulatlan vagy, hanem ignorans idota is. Sok sikert a vilag igazsagainak megismeresehez! :-D

2011. nov. 29. 18:03
 36/44 A kérdező kommentje:
na mindegy,ugysem jutunk dűlőre.idődilatációra tudok egy példát:ha dolgozol lassabban tellik az idő,ha nem dolgozol,és valami kellemeset csinálsz akkor gyorsabban.és nem azért tellik lassabban mert összement a megtett út :) (vagyis ezekszerint lerövidül az út hossza,MI VAN???MÁR HOGYAN RÖVIDÜLNE LE?egyébként meg akkor már nem is stimmel a fénysebbessége,itt ennyi idő tellik,ott annyi,akkor most mennyi a fény sebessége????és az út nem rövidül le,hiszen ez azt jelentené hogy meghajlik a tér.de ami nincs az nem tud meghajolni.a tér fogalmát és az idő fogalmát is csak mi emberek találtuk ki.de mi is az hogy tér és mi is az hogy idő?és hogy került a kettő össze?és ki merné rátenni a teljes vagyonát arra hogy van időlassulás?
2011. nov. 30. 10:50
 37/44 anonim ***** válasza:
100%

En ratennem. Es nyernek. Ez nem kepzelodes, nem "elmelet", nem ihpotezis, ez GYAKORLAT!! Igy mukodik a vilag, ez az effektus meg van merve. A GPS rendszer pontossagahoz figyelembe kell venni, hogy a muholdak oraja a nagy sebesseg miatt elteroen jar!!!

Mit nem lehet ezen felfogni? Ezen a ponton tul mar tenyleg nem lehet mit modani. Ha tovabbra sincs adas, akkor a hiba minden bizonnyal az on keszulekeben van. Mar ha erted, hogy mondom...

2011. nov. 30. 11:12
 38/44 anonim ***** válasza:
ugh de buta vagy. ha lehet akkor valami bölcsész "szakot" válassz magadnak és ne foglalkozz semmi komollyal mint a fizika
2011. nov. 30. 17:17
 39/44 A kérdező kommentje:
hát akkor nektek van igazatok,csak a kérdésemre a válasz nem volt kielégítő,és az a baj,hogy olyan biztosan állítjátok amit állítatok,hogy a tévedés legkissebb esélyét is kizárjátok.pedig én racionális ember vagyok,csak én a földön járok,hacsak meg nem győződök az ellenkezőjéről.és nem hiszek az ufókban csak azért mert már rengetegen vélték látni öket.ezalatt azt értem,hogy ha majd személyesen tapasztalok egy bizonyítékot,pl:látom a gps órát.plusz az eredeti kérdésem sajnos elég sok kérdést vet fel még mindig.
2011. nov. 30. 18:38
 40/44 anonim ***** válasza:
Ezek szerint te az a fajta gyerek vagy, aki szerint a fold lapos es a nap korulotte kering. Vagy nem igy gondolod? Miert nem? Milyen kezzel foghato bizonyitekot tudnal felhozni arra, hogy a fold kering a nap korul es nem forditva??? Nem valami spekulativ humbug, hanem KEZZEL fogahato, ELLENORIZHETO tapasztalas, ami kizar minden mas lehetoseget!
2011. nov. 30. 18:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!