Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Fénysebességhez közeledve...

Attila79 kérdése:

Fénysebességhez közeledve egyre lassabban tellik az idő? Akkor erre kérek magyarázatot.

Figyelt kérdés
tehát:a fény 7 szer megkerüli a földet másodpercenként.tehát induljunk el a fénysebesség mondjuk 99,999 % val(mert valahogy elértük és ki is bírja a szervezetünk),és keringjünk a föld körül.mondjuk tegyük ezt 1 óráig,és ekkor elviekben,a földön ezalatt eltelt mondjuk(hasamra ütöttem)2,5 óra.DE AKKOR HOGY IS VAN?mert egy óra alatt 22500 kerüli meg a fény a földet,(kb)akkor hányszor láttuk elsuhanni a fejünk felett azt a valamit?hiszen ha 22500 szor akkor közel sem volt fénysebesség hiszen ahhoz csak 1 óra kell.ha viszont 56250 szer (vagyis 2.5 ször annyiszor) akkor meg sokkal gyorsabb volt mint a fény,ami ugye elviekben nem lehetséges.akárhogyan elmélkedek nincs olyan hogy lassabban tellő idő,hiszen a BIOLÓGIAI ÓRÁT nem lehet becsapni.
2011. nov. 24. 17:33
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
utolsó kommentedet nem értem, mi az hogy állandó ha mozogsz valamilyen sebességgel. a fényé megfelelő közegekben állandó, de a tied miért lenne bárhol is állandó? Ha te is egy rezgés vagy az 5. dimenzióban akkor lehet de különben nem
2011. nov. 24. 19:08
 12/44 anonim ***** válasza:
igen értem, ma említette tanárom ezeket a dolgokat.
2011. nov. 24. 19:12
 13/44 anonim ***** válasza:
amugy meg mi az amit rosszul írtam?? én még nem tanultam teljesen a relativitáselméletet, csak a matematikáját de már kezdjük összerakni a dolgokat. és ezek mind valósak, bár tény hogy a fedőmátrixokról fingom sincs
2011. nov. 24. 19:16
 14/44 anonim ***** válasza:

Az általános relativitáselmélet arról szól, hogy a fénysebesség minden koordináta-rendszerben (tehát minden megfigyelő számára) állandó. Ezt a fizikai törvények és jelenségek ellenmondás-mentessége érdekében mondta ki Einstein. A részletek e fórumon más idevágó kérdéseknél olvashatók, itt nem írom le még egyszer.

Ennek következtében a közel fénysebességgel haladó test számára az idő arányosan lassabban telik, ez következik az útegyenletből.

Részletesebb kifejtéséhez, illetve megértéséhez olyan ismeretek szükségesek, amelyekhez e fórum nem alkalmas.

A kérdésnél levezetett gondolatmenet egyszerűen értelmezhetetlen. Nem lehet a hétköznapi életben érvényes szabályokat vég nélkül alkalmazni, Einstein elméletének éppen ez a lényege.

2011. nov. 24. 19:35
 15/44 anonim ***** válasza:
Érdekesség: [link]
2011. nov. 24. 19:55
 16/44 anonim ***** válasza:
azért ezt nem muszály elhinni
2011. nov. 24. 20:24
 17/44 anonim ***** válasza:

A muszáj az "j"-vel írandó, nem "ly". Bocs de ez alap, muszáj volt szólni érte...

Valaki ezt írta:

"Ha belátnánk hogy mi történik nála akkor lassított felvételt látnánk. (Ez egyébként nagyon érdekes) ha ő látna be hozzánk akkor azt látná hogy nállunk lassult be minden".

Ez szerintem nem igaz.

Tehát egy közel fénysebességgel haladó járműben a külső megfigyelő számára a benti óra lassabban jár, és a benti megfigyelő számára a külső óra gyorsabban jár a normálisnál, Így lehetséges az hogy pl amíg a járműben eltelik pár óra, a Földön akár napok, hetek múlhatnak el.

2011. nov. 25. 11:20
 18/44 anonim válasza:

viccesnek tartom, hogy láhatóan minden válaszadó nagyon érti a relativitás elméletét, legyen az speciális vagy általános és mindenki tud olyan szavakkal dobálódzni, hogy vektor meg tenzor, de a kérdező KONKRÉT kérdésére/példájára választ az égvilágon senki sem adott.

ebből arra következtetek, hogy a válaszok írói elméleti téren nagyon képzettek, de egy "gyakorlati" példa megválaszolásához elegendő tudással már nem rendelkeznek.

2011. nov. 28. 09:31
 19/44 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen!azért nem is irtam vissza eddig mert senki nem a kérdésre válaszolt.rátapintottál a lényegre.igazából nem hiszem hogy mindenki olyan biztos lenne itt a dolgában,csak irja amit hallott meg tanult,mert megtanítatták vele,mert ez volt a suliba,vagy mert érdekli a téma.de ő maga még soha nem látott konkrét bizonyítékot,mégis állitja hogy így van.istenben sem hiszek,csak azért mert "állítólag" van rá bizonyíték.és a kérdésemre még mindig nem jött válasz "OKOSOK".
2011. nov. 28. 10:46
 20/44 anonim ***** válasza:
egyetemen ennél különb feladatokat kapok, ez a kérdés viszont önmagában egy nagy marhaság. tessék, remélem ez már kielégít mindenkit. Nem csak dobálózok olyan szavakkal hogy tenzor vagy vektorfüggvény.... és én ugy írom hogy muszály, és kész. nem vagyok sznalmas magyar tanár vagy akármilyen bölcsész..
2011. nov. 28. 11:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!