Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Fénysebességhez közeledve...

Attila79 kérdése:

Fénysebességhez közeledve egyre lassabban tellik az idő? Akkor erre kérek magyarázatot.

Figyelt kérdés
tehát:a fény 7 szer megkerüli a földet másodpercenként.tehát induljunk el a fénysebesség mondjuk 99,999 % val(mert valahogy elértük és ki is bírja a szervezetünk),és keringjünk a föld körül.mondjuk tegyük ezt 1 óráig,és ekkor elviekben,a földön ezalatt eltelt mondjuk(hasamra ütöttem)2,5 óra.DE AKKOR HOGY IS VAN?mert egy óra alatt 22500 kerüli meg a fény a földet,(kb)akkor hányszor láttuk elsuhanni a fejünk felett azt a valamit?hiszen ha 22500 szor akkor közel sem volt fénysebesség hiszen ahhoz csak 1 óra kell.ha viszont 56250 szer (vagyis 2.5 ször annyiszor) akkor meg sokkal gyorsabb volt mint a fény,ami ugye elviekben nem lehetséges.akárhogyan elmélkedek nincs olyan hogy lassabban tellő idő,hiszen a BIOLÓGIAI ÓRÁT nem lehet becsapni.
2011. nov. 24. 17:33
1 2 3 4 5
 21/44 A kérdező kommentje:
szerintem nem marhaság,csak képtelen rá bárki válaszolni,mert ennyire már nem vagytok okosak!!!
2011. nov. 28. 11:18
 22/44 anonim ***** válasza:
fegalmad sincs miről beszélsz. ha lenne, akkor nem tennél fel ilyen bugyuta kérdéseket. nem vagyunk elég okosak? :D hát jó, ami pl ma volt feladat ilyen gravitációval kapcsolatban annál te még a kérdést sem értenéd, de akkor biztos te vagy az okos hogy ilyen nagy általánosságokban beszélsz hihetetlenül bonyolult dolgokról
2011. nov. 28. 14:05
 23/44 anonim ***** válasza:

09:31 A válaszíró 31%-ban hasznos válaszokat ad.

Azért meglátszik a %-on hogy mennyire értelmes válaszokat szokott adni, mint ez is.

11-25 11:20

"Ez szerintem nem igaz.

Tehát egy közel fénysebességgel haladó járműben a külső megfigyelő számára a benti óra lassabban jár, és a benti megfigyelő számára a külső óra gyorsabban jár a normálisnál, Így lehetséges az hogy pl amíg a járműben eltelik pár óra, a Földön akár napok, hetek múlhatnak el."

Ez nem igaz. Az relatív hogy én állok és tőlem távolodik egy másik hozzám képest 0,9c sebességgel egy másik IR-ben lévő űrhajó, vagy ő áll és én távolodom tőle 0,9c sebességgel. Mint már írtam nincs kitüntetett IR. A Fizika törvényei azonos minden IR-ben. Még egyszer hangsúlyozom a teret és az időt nem szabad külön választani.

Ez nem az egyéni véleményem hanem ez következik a Lorentz-transzformáció-ból.

[link]

--------------------------------------------------------

"szerintem nem marhaság,csak képtelen rá bárki válaszolni,mert ennyire már nem vagytok okosak!!!"

11-24 18:51-kor a válaszoltam. Úgy kezdtem, hogy "Először is szerintem a speciális relativitás elméletet kellene megértened." Kiegészítem hogy aztán nem árt (a teljesség kedvéért) az általános relativitás elméletet megértened.

Már BOCSÁNAT, de ez olyan mintha egy kis gyereknek kéne elmagyarázni a hatványozás-t, de még összeadni sem tud. Először is az alapokat kell megérteni, jól tudni. Vádaskodni, kritizálni azt a legkönnyebb, de kérem szépen az életbe soha nem fogsz kapni olyan választ a kérdésedre hogy a téma iránti semmi tanulással megértsd. Ahhoz hogy megértsd ahhoz az alapokkal kell tisztába lenni, olyan mintha beiratkoznál egy spanyol középfokú nyelvtanfolyamra, de úgy hogy az életbe nem tanultál soha spanyolt.

Én vettem a fáradságot és addig olvastam, értelmeztem, addig próbálgattam behelyettesíteni rengeteg számítoltam, fáradságos munkával mire megértettem hogy is van a relativitás elmélet. Megtanulni NEM fogja senki helyetted és a nélkül meg nem fogod MEGÉRTENI. Ez a feketeleves. A szépsége viszont az hogy kismillió kacifántos kérdésre (a témával kapcsolatban) megtudod adni a választ ha jól megértetted a relativitás elm.-et.

----------------------------------------------------

Animációs segítség a relativitás elmélet megértéséhez:

Idődilatációra egy animáció, meg több dologra is van animáció az oldalon:

[link]

2011. nov. 28. 14:20
 24/44 anonim válasza:
Továbbra is várom, hogy valaki a kérdező konkrét példájára választ adjon, az ott felvetett paradoxont feloldja.
2011. nov. 28. 15:20
 25/44 anonim ***** válasza:

A választ egyébként már régen leírtam (aki érti annak ez nem kérdés), igaz sokat rizsáztam a konkrét válasz előtt: "a Föld mérete a gyorsan haladó űrhajó számára/szemszögéből nézve összemegy. A megtett körök száma minden megfigyelő számára azonos, de (ami az eddigiekből következik) a megtett út hossza nem."

Ezen kellett volna elgondolkodni. Ha az én az űrhajóba vagyok és az órám szerint 1 óráig keringek akkor (a kérdező durván becsült értékei mellett maradok az egyszerűség kedvéért) akkor 56250-szer kerültem meg a Földet. De miért? Mert az én mozgási rendszeremben a Föld kerülete 2,5x kisebb. Az én mozgási rendszerem szerint 2,5x kisebb az összesen megtett út hossza és ideje mint a Földről nézve. Ehhez hozzájárul hogy gyorsuló és lassuló mozgást is kellett tennem, hogy elérjem ezt a sebességet és hogy visszatérjek a Földre.

Lehetne még keresztkérdéseket feltenni csűrni csavarni, de nem győzöm hangsúlyozni ha jól tudja az ember a relativitáselméletet akkor meg is tudja válaszolni ezeket és a legjobb érzés ha az ember magától rájön.

2011. nov. 28. 16:24
 26/44 anonim válasza:

nagyon jellemzőnek tartom, hogy egy ártatlan tudományos kérdésből sikerült egy gyűlölettel finoman átitatott, személyeskedő, méreggel és ellenségeskedéssel átjárt problémát kreálni. hozzátenném, hogy ez nem a kérdező hibája, hanem a lenéző, becsmérlő "válaszokat" adó válaszolóké.

ha a mai tudományos felsőoktatás ennyi bölcsességre és belátásra neveli a magyar fiatalokat, akkor hosszú távon nem remélhetünk tőlük túl sokat. belőlük nem csak itthon, hanem angliában vagy svédországban sem fognak kérni, mert ez a hozzáállás sehol nem szül jót, a lenézés, nagyképsűség sehol sem elfogadható.

biztos vagyok benne, hogy egy fracia, cseh vagy német oldalon hasonlóan burkoltan gyűlölködő hangnem elképzelhető sem lenne.

2011. nov. 28. 17:32
 27/44 A kérdező kommentje:
ott a pont az utolsónál.nem tudtam mi a bajom,a hangnem volt a baj.a kioktató okoskodó stílus nagyon bennünk van,magyarokban,tisztelet a kivételnek,angliában élek és mi magyarok szivatjuk egymást ahol tudjuk,ahelyett hogy segítenénk egymást,persze itt is tisztelet a kivételnek.egyébként a kérdéshez még annyit hogy elvileg megvan az ÖRÖK ÉLET TITKA,CSAK FÉNYSEBBESSÉGGEL KELL MENNI:ÉS BECSUKTA A SZÉL A MESEKÖNYVET:)
2011. nov. 28. 18:02
 28/44 anonim ***** válasza:
36%
nagy btk-s bölcselet. és belőlem ne is kérjen anglia se svédország. most vagyok elméleti fizikus msc-n másodéves, és már kb le vagyok "szerződtetve" egy olyan céghez ami egy sokkal jobb országban van. úgy látszik hogy mégis kérnek az ilyenekből mint én, sajnásom :) amugy ha azt hiszed hogy ez az örök élet titka, akkor annál is balgább vagy mint amilyennek eddig gondoltalak
2011. nov. 28. 19:02
 29/44 A kérdező kommentje:
hát akkor balga vagyok,de az idő megállását mégis ti állítjátok fénysebességnél.vagy nem? :)
2011. nov. 28. 19:07
 30/44 anonim ***** válasza:
attól függ. pl a húrelméletben olyan hohgy idő nem létezik. egyébként meg igen, megállna az idő. de ez nem probléma egyáltalán, hiszen tárgyak nem tudnan felgyorsulni erre a sebességre, végtelen energiába kerülne és tömegük is végtelenre nőne a képletek alapján. szóval erről beszélni teljesen felesleges.
2011. nov. 28. 19:27
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!