Adnátok nekem magyarázatot arra a jelenségre, hogy amikor a jégkockát teszek az ásványvízbe, az miért "robban fel" (megreped, pattog. )?
A hirtelen hőmérsékletváltozás miatt. A hőmérsékletkülönbség 10-15°C, ami hirtelen behatás esetén gyors tágulást eredményezne. Viszont a jég stabil rácsa ezt nem tudja ilyen gyors ütemben követni, ezért elreped.
Ez az én hipotézisem.
Jó a hipotézised. :-D
Valóban ezért pattan el a jég. Ugyanaz történik, mint mikor hideg (nem hőálló) üveg edénybe hirtelen forró vizet öntesz. A nem egyenletes hőtágulás hatására kialakuló feszültség megrepeszti az üveget - illetve a kérdés esetében a jégkockát.
Pedro
A másik része a dolognak, amit még meg kell említenem, az az hogy a jégkocka külső felülete intenzívebben melegszik, mint a belső része, magja. Ennek következtében belső feszültség alakul ki a jégkocka belseje és külselye között, amely elősegíti a repedést.
Hőálló üvegedények esetén úgy védekeznek, hogy az üveget vékony falvastagságura gyártják, kis hőtágulási tényező mellet. Ennek következtében kisebb a kialakuló belső hőfeszültség, ill. a tágulás mértéke.
A jég azért reped meg a vízben, mert a külseje hirtelen felmelegszik, a belseje viszont hideg marad. Az egyenlőtlen hőmérséklet-eloszlás miatt a jég külső és belső része eltérő mértékben szeretne tágulni, ezért feszültség ébred a jég külső részén (a gátolt alakváltozás miatt). A jég húzószilárdsága kicsi, amit meghalad a jégben ébredő feszültség, ezért megreped.
Ugyan ez a jelenség játszódik le a nagytömegű betonozás esetén is, ahol a szilárduláskor a külső réteg gyorsabban hül le, mint a belső, ezért gondoskodni kell a repedés megelőzéséről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!