Valaki adna bizonyítást, magyarázatot?
Szóval a feladat a következő volt:
"Van egy szultán. Van 100 darab cellája és 100 darab szolgája. A cellák zárja úgy működik, hogy benne van a kulcs és ha egyet fordítunk rajta kinyílik, ha még egyet becsukódik, ha még egyet megint kinyílik stb.
A szultán egy napon elküldi az első szolgáját, hogy fordítson minden ajtó kulcsán egyet, a második szolgáját, hogy fordítson minden második (kettővel osztható) ajtó kulcsán egyet stb. Hány ajtó lesz nyitva a századik szolga után?"
A feladatot szakmai gyakorlaton kaptam (programozás). Ott meg is írtam egy programot ami elvégzi az összes műveletet (közben nyomon lehet követni a változásokat).
A válasz: 10. Ahogy figyeltem a megoldást az utolsó kör után, észrevettem, hogy a 10 ajtó (számok), a 101-nél kisebb négyzetszámok.
A kérdésem nem az, hogy oldjátok meg a feladatot, hanem, hogy magyarázzátok meg, miért a négyzetszámok? (Persze lehet, hogy ehhez matematikailag is meg kell oldani.)
Odáig eljutottam, hogy a maradékosztályokkal kellene valamit, de persze ez nem biztos.
Meg természetesen, hogy (a 101-nél kisebb számok közül) a négyzetszámoknak van csak páratlan számú pozitív egész osztójuk (egyet és önmagukat is beleszámítva)...ezért lesznek kijelezve. Ez eddig helyes, nem?
Közben egy olyan ötletem támadt, hogy ugye páratlan osztója kell, hogy legyen. Minden számnak (100 alatt is) a pozitív osztói párosával "kiegészítik" egymást, hogy a számot megkapjuk belőlük (szorzatuk).
pl.
8 a szám
akkor a párok:
1-8
2-4
És a négyzetszámoknál a szám gyökének ugye nincs párja, mert csak önmagával megszorozva kapjuk meg a számot. Tehát páratlan számú osztója lesz.
Ez is okés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!