Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért nem egyenlő a 11.4 a...

Miért nem egyenlő a 11.4 a 11.40-el?

Figyelt kérdés
A főnököm megkért, hogy mérjék le valamit, és az 1140 mm hosszú volt, én pedig úgy írtam le, hogy "11.4 cm". A mértékegység itt most nem számít, csak az, hogy miért nem tettem még egy nullát a négyes után, mert szerinte a 11.4cm az kevesebb, mint 11.40cm.

tegnapelőtt 10:57
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
80%

Ha a mérés pontossága is számít, akkor a 11.4-nek nagyobb a tűrése, mint a 11,40-nek, ha nem adsz meg tűrést. Szerintem egy vonalzós, mérőszalagos mérés esetén a 11,4 a pontos. Tolómérős mérésnél lehet relevanciája a 11,40-nek. A mérés célja szerint eltérhet a pontos érték.

Ha valahova illeszteni kell a mért darabot, akkor lehet érdekes a 4. számjegy.

tegnapelőtt 11:04
 2/12 A kérdező kommentje:
Nem egy precíziós alkatrészról van szó, például a szóban forgó darabot 1100 miliméteressel is pótolhatjuk, és 1180assal is. Történetesen tolómércével mértem, mert épp az volt kéznél, de a vonalzó is éppúgy megfelelt volna a célhoz.
tegnapelőtt 11:14
 3/12 anonim ***** válasza:
53%

Eleve, ha nem asztalos vagy, akkor felejtsd el a cm-t mint mértékegység a munkahelyeden.

Az 11,4 pedig fél cm-es határon belül bármit jelenthet, míg a 11,40 fél mm-es határon belül. Már, ha nincs külön tűrésezve is.

Főnököd számára az okfejtésed valószínűleg egyet jelentett azzal, hogy műszaki dolgok alapjaival se vagy tisztában.

tegnapelőtt 11:20
 4/12 A kérdező kommentje:
Persze, hogy nem vagyok tisztában a műszaki dolgokkal, nem is a munkám része. Teherautó sofőr vagyok.
tegnapelőtt 11:22
 5/12 anonim ***** válasza:
80%

Itt eléggé elsikoltt mindenki a lényeg fölött. Nem a 11.4 precizitása, vagy a mértékegység a lényeg, hanem hogy a főnök szerint a .4 és a .40 nem egyenlő.

De az.

tegnapelőtt 11:25
 6/12 anonim válasza:
79%
Egyenlő az. A főnököd rosszul tudja. Kérd meg, hogy járja újra az általános iskolát, ott már tanítanak tizedeseket.
tegnapelőtt 11:48
 7/12 anonim ***** válasza:
90%

"A főnököm megkért, hogy mérjék le valamit, és az 1140 mm hosszú volt, én pedig úgy írtam le, hogy "11.4 cm"."

1140 mm = 114 cm.

tegnapelőtt 12:10
 8/12 Mojjo ***** válasza:
92%
Ömm... Az 1140 mm az nem 11.4 cm. Az 114 cm. Ez azért annyira nem mindegy.
tegnapelőtt 12:10
 9/12 anonim ***** válasza:
85%

Feltételezem, ha már alkatrészről van szó, hogy nem egy 1 méteres rudat kellett megmérnie, ami ráadásul nem is mérhető tolómércével (én legalábbis még nem láttam ilyen hosszú precíziós eszközt, ami csak úgy "kéznél van"), szóval inkább az 1140 mm az inkább csak 114, bár a kérdező más hozzászólásnál is ezres nagyságrendű millimétert ír, szóval ez a kérdés mindenhogy problémás.

Lehet, hogy a főnöknek sem az volt a baja, hogy a tizedesvessző után az utolsó számjegy miért nem 0, csak a kérdező értelmezte így.

tegnapelőtt 12:24
 10/12 Mojjo ***** válasza:
79%
@9: Igen, a kettes hozzászólás egyértelművé teszi, hogy itt valami nagyon nem stimmel a mértékegységgekkel a kérdezőnél. És alighanem ott lesz a baj gyökere, csak félrement a kommunikáció.
tegnapelőtt 14:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!