Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Csak nekem sántít a román...

Csak nekem sántít a román nyelv, vagy nem értek valamit? Hogy lehet latin eredetű, ha eredetileg cirill írásrendszert használtak?

Figyelt kérdés

Ha tényleg latin a román nyelv, miért tértek át a cirill betűkre? A nyelvújítás előtt alig hasonlított a román nyelv a latinra, nem? Úgy tudom előtte a szavak nagyrésze nem is latin eredetű volt. Nagy a homály a fejemben ezzel kapcsolatban. Valaki tudna segíteni?

A válaszokat előre is köszönöm!

ma 11:49
 1/9 anonim válasza:
74%

„Ha tényleg latin a román nyelv, miért tértek át a cirill betűkre?”

Ezt a „logikát” követve több hasonló kérdést is feltehetnénk: ha a szlovák nyelv tényleg szláv, miért nem írjuk cirill betűkkel? Ha a nāhuatl nyelv (az aztékok nyelve) valóban eredeti, miért tértek át a latin betűkre a korábbi hieroglifák helyett? Ha a magyar nyelvet görög betűkkel írnánk, akkor már nem minősülne magyar nyelvnek? Egyébként nagyon érdekes, hogy mindig a román nyelv eredetét akarjátok megkérdőjelezni, míg pl. a spanyol vagy a francia nyelv esetén eszetekbe sem jut azt állítani, hogy semmi köze a latinhoz.

ma 12:19
 2/9 A kérdező kommentje:
Szlovákoknál más, gondolom utólag tértek át, mint a Románok. Ezért nem értem miért számít latinnak a román, ha eredetileg cirill betűkkel írtak? Spanyol, francia nyelvet egyáltalán nem ismerem, nem tudok érdemileg hozzászólni.
ma 12:30
 3/9 A kérdező kommentje:
És bocsi #1, ha úgy tűnik, mintha provokáló kérdés lenne a románok felé, nem úgy értettem, csak ezt tényleg nem értem.
ma 12:31
 4/9 anonim válasza:
72%
Fogd már fel, hogy egy nyelv hovatartozásának semmi köze ahhoz, hogy milyen írásrendszert használnak a lejegyzésére! A román nyelv egyértelműen a latinból fejlődött ki, ez nyelvészeti elemzésekkel kimutatható. Tehát teljesen mindegy, hogy milyen ábécével írják/írták, a szavak hangalakján és jelentésén ez nem változtat. Ha nem érted az általam felsorolt egyszerű példákat, és semmit sem tudsz az újlatin nyelvekről, akkor mégis milyen jogon teszel fel ilyen hülye kérdéseket?
ma 12:49
 5/9 A kérdező kommentje:
Ha érteném és tudnám, miért van így, akkor miért tettem volna fel a kérdést? Amiket felsoroltál példákat mit magyaráznak meg? A fele csak példálózás és elmélkedés az első válaszodnak, nem tudom mit kéne ebből megérteni. Ha nem tudsz normálisan válaszolni, akkor inkább ne tedd, köszi.
ma 12:57
 6/9 anonim válasza:
A Romanok nyelve nem teljesen tisztázott, hogy mikor, miből jött létre. Elméletek vannak, főleg maguk a Románoknak, de történelmileg nem nagyon állja meg a helyét.
ma 13:01
 7/9 anonim válasza:
„A Romanok nyelve nem teljesen tisztázott, hogy mikor, miből jött létre.” Ezt melyik TUDOMÁNYOS publikációban olvastad? A hozzátok hasonló hülyéket nehezen lehet meggyőzni. Csakhogy az igazságnak van egy érdekes tulajdonsága, mégpedig az, hogy a hitetlenkedésetek ellenére is igaz marad.
ma 13:08
 8/9 A kérdező kommentje:
#7 válaszod indokold meg, ne úgy válaszolj, mint egy idegbeteg. Senki sem személyeskedik, te se tedd. Ha meg tudod a választ, kérlek válaszolj.
ma 13:12
 9/9 anonim ***** válasza:

A szerb meg a horvát gyakorlatilag ugyanaz a nyelv, csak a szerbek cirill betűkkel, a horvátok meg latin betűkkel írnak. (Bár létezik latin betűs szerb írás is, Jugoszláviában még próbálták affelé tolni, de most nacionalista alapon visszarendeződött).

A nyelv régebbi, mint az írás, Cirill pravoszláv szerzetes volt, ő alkotta meg a szláv abc-t, így ahol a bizánci/görögkeleti vallás volt, ott az terjedt el, míg a római/latin vallású területeken a latin betű. Ezért van a szerb/horvát eltérő írásrendszer, mert a vallás is eltérő.

A román a latinból ered, de mivel Bizánc befolyási övezetébe került át Rómáéból, így az írása is változott (azóta meg vissza).

ma 13:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!