Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A lenti cikkben említett...

A lenti cikkben említett homoszexuálisok genetikáját vizsgáló kutatás mennyire megbízható?

Figyelt kérdés

[link]

Azért kérdezem mert ha jól értem akkor össze hasonlították a genetikájukat olyanoknak akik feltételezhetően homoszexuálisok. De ez koránt sem volt biztos. Ezért nem lehet kizárni, hogy téves adatok is bekerültek a vizsgáltak közé és ezért hibásak lettek az eredmények?

Ez egy valós hibája a kutatásnak? Ha nem miért nem? Ha igen akkor van értelme egyáltalán ennek a kutatásnak?

Milyen egyéb hibái vannak ennek a kutatásnak?

jún. 6. 13:41
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem nem hibásak, ugyanakkor az ilyen cikkeket általában félre szokták úgy magyarázni a laikusoknak, hogy nincs genetikai háttere.

Pedig az, hogy nincs "meleg gén" vagy a melegséget nem egy gén határozza meg nem azzal egyenlő, hogy nincs genetikai háttere. Sok tulajdonságot (nem csak a melegséget) több gén összjátéka alakítja ki.

jún. 6. 14:07
 2/32 sadam87 ***** válasza:
89%

Ez az eredeti cikk:

[link]

A cikk alapján önbevallásos alapon történt a szexuális orientáció megállapítása. (Kérdőívet töltettek ki a résztvevőkkel.) Ebben nyilván van hibalehetőség, a kitöltők akár szándékosan, akár nem tudatosan adhatnak pontatlan válaszokat. Ugyanakkor nekem nem nagyon van jobb ötletem, hogyan lehetne a szexuális orientációt meghatározni (legalábbis úgy, hogy a vizsgálat etikus legyen, és sokan hajlandóak is legyenek részt venni benne). Emellett szögezzük le, hogy hatalmas mintán dolgoztak (majdnem félmillió személyt vizsgáltak).

Szóval nyilván ez egy lehetséges hibaforrás, de nehezen kiküszöbölhető, és én nem is gondolom, hogy nagyon jelentősen befolyásolta volna az eredményeket. Valószínűnek tartom, hogy az eredménye jó.

jún. 6. 15:34
 3/32 anonim ***** válasza:
7%

Nem vagyok sem genetikus, sem szexuális orientációval foglalkozó szakember, hanem csak egy szimpla műszaki pacák, de amit az evolúcióról tudok, annak alapján józan paraszti ésszel kizárhatónak vélem, hogy a homoszexualitásnak genetikai háttere lenne, mert akárhogy is, ha nem tudja valaki utódok híján átörökíteni a génjeit, akkor a homoszexualitásnak már régen ki kellett volna szelektálódnia, mivel azok a gének elvesznek, bármilyen misztikus kombinációt is feltételezünk, durván és drasztikusan mennek a 3,14csába, mind az összes gén, ami az illetőnek van.

Ma mert ugye, ha létezne 'meleg gén', akár kombinációban, akkor léteznie kellene hetero génnek is és ha a meleg gén minden esetben kiszelektálódik, akkor marad a hetero, bár kétségtelenül itt nem vettem figyelembe a biszexeket, viszont a törzsfejlődés sok-sok millió éve alatti tömérdek nemzedék ezt biztosan kiszűrné.

Bűvészkedni persze lehet mindenféle adattal, kérdőívvel és okos megfogalmazással lehet mindent bizonygatni, valószínűsíteni, de ott az evolúció kérlelhetetlen és kőkemény mechanizmusa, ha nincs utódod, akkor a génjeid mind elvesznek, akár meleg gének, akár nem.

jún. 6. 16:48
 4/32 anonim ***** válasza:
62%

3

Nem csak a biszexeket, azt se vetted figyelembe, hogy a homoszexuálisaknak lehet utóduk. Nem mindig lehetett ilyen szabadon élni, mint ma, így valószínű, hogy volt is nekik.

jún. 6. 16:57
 5/32 anonim ***** válasza:
64%
Viszont az emberré válás sok százezer, vagy millió éveit nem vetted figyelembe, amikor a homoszexuálisok nem csináltak gyereket, mivel semmi sem kötelezte erre őket, a vágyaik meg másfelé szóltak.
jún. 6. 17:03
 6/32 A kérdező kommentje:

3.

Erre eddig kétféle magyarázattal találkoztam.

Itt ha jól emlékszem akkor az a lényeg, hogy a lehetőség ott van a génekben arra, hogy az utód homoszexuális legyen. Tehát nem úgy működik, hogy egy homoszexuálisnak legalább az egyik szülőjének homoszexuálisnak kell, hogy legyen, hanem két heteroszexuálisnak is lehet homoszexuális gyerekük. Ennélfogva nem merül fel a probléma amit említettél.

[link]

A másikra nem találtam most hirtelen linket. De ha jól értettem akkor valami olyasmiről van szó, hogy bizonyos gének amik megtalálhatóak a homoszexuálisok genetikájában is azok elősegítik a heteroszexuálisokat a pár találásban. Tehát ha jól értettem akkor minél inkább közeledik valaki genetikája a homoszexuálishoz annál jobb lesz a pár találásban és annál több utódot tudd majd nemzeni (ha a genetikája még nem hasonlít túlságosan mert akkor vissza ....)

Nem tudom melyik mennyire hiteles de arra rá mutat talán, hogy az evolúció nem feltétlen zárja ki azt, hogy genetikai legyen.

Az első példához annyit hozzá tennék, hogy ez lehet hasznos is. Az egyik világháború előtt történt, hogy egy szigetre betelepítettek állatokat amiknek nem volt semmilyen természetes ellenségük de enni és szaporodni gond nélkül tudtak. Ha jól tudom akkor vadászni akartak rájuk csak aztán ez elmaradt a korábban említett esemény bekövetkezése miatt és az állatok rettentően elszaporodtak majd egy tél alatt ki is pusztultak a szigetről mert nem volt nekik elegendő élelem.

Ilyen módon egyfajta plusz természetes szabályozást adhat. De ez is csak egy lehetőség nem biztos.

jún. 6. 17:10
 7/32 anonim ***** válasza:
0%

"két heteroszexuálisnak is lehet homoszexuális gyerekük"

Akkor meg nem genetikai a háttér, ez azt bizonyítja.

jún. 6. 17:24
 8/32 sadam87 ***** válasza:
77%

"Akkor meg nem genetikai a háttér, ez azt bizonyítja."

Ugye te nem túl sokat tanultál a genetikáról?

jún. 6. 17:29
 9/32 anonim ***** válasza:
100%

7

Ez nem ilyen egyszerű. Még a szemszínnél se (pl. két barna szemű embernek kék szemű a gyereke):

[link]

jún. 6. 17:30
 10/32 anonim ***** válasza:
17%

"Ugye te nem túl sokat tanultál a genetikáról?"

Persze, műszaki ember vagyok, írtam már.

Viszont ha egyszer a homokosok nem örökítik a génjeiket, (csak minimálisan és esetlegesen) akkor miért beszélünk genetikai háttérről?

jún. 6. 17:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!