A nőknek kisebb az agytérfogatuk ezáltal kisebb az intelligenciájuk? Forrás szerint lehozva.
A sciencedirect lehozza hogy "Women's brains are about 11% smaller than men's, in proportion to their body size"
Tudom, hogy ez vitás dolog, én nem állítok semmit csak amit lehoz a portál. Lehet nem esik szó arról, hogy mi meg ki így meg úgy vélekedik, hogy kevésbé intelligensek, vagy sem, vagy intelligensebbek, de a lehetetlent is meg kell próbálni.
Mit gondoltok erről a bizonyítékról?
#31 Rosszul gondolkozol.Ezt nem pár tüntető generálja, hanem felül vannak olyan agytrösztök, akik kreálnak ideológiákat, ehhez keresnek embereket, megtolják pénzzel, csinálnak alapítványokat hozzá és terjesztik az igét.
Ezek arra mennek ki, hogy megosszák a társadalmat.Férfiak nők ellen hergelése, heterók homokosok ellen hergelése, felnőttek gyerekek ellen hergelése, fekete a fehér, sárga ellen, muszlim a keresztény és a zsidó ellen, egyedülálló a családos ellen stb.Ezeknek mind a káoszcsinálás a célja.
Ha egy férfi utálja a nőket, az biztos azért, mert sikertelen náluk.
De ha egy nő utálja a férfiakat, akkor az jogos, és elfogadható.
Nem olvastam el a válaszaitokat, csak éppenhogy belefutogattam, úgyhogy lehet volt már...
A világot valójában nem "uralják" a férfiak, mivel másról van szó. Ugyanis más a női és férfi beállítottság és ez természetes dolog.
Az is ott van, hogy az intelligencia egyáltalán nem az egyedüli ami embereknek szükséges és pozitív. A férfiak azért tűnik úgy, hogy "uralják" a világot, mert érdeklik őket a dolgok tárgyilagos megoldásai, míg a nők szociálisan jobbak. Persze végletek nélkül értve, inkább beállítottságban van egy adag különbség.
A férfiakat érdekli hogyan lehet csinálni valamit és kitaláltak egy rakás dolgot, ami az intelligencia sajátos továbbfejlődését is eredményezte, a nők meg gondoskodóbbak és egy csapat kisgyerekkel alapból boldogulnak, míg egy férfinak küzdelmes lehetne. Nőknek a finom kézügyességi dolgok is jobban mennek például. Vagy ahol törődni kell másokkal, mint ápolók, ügyintézők, ügyfélszolgálat, információs szolgálat, varrás, stb. Láthatóan a nők is sok munkát és tevékenységet végeznek, és intelligens férfiként beláthatjuk, hogy azok részben kevésbé mennének a férfiaknak, másrészt nem jutna férfi a nők által vállalt állásokra fizikai, számtani értelemben sem.
Ez nem a vilgág uralása, hanem egy beállítottság beli különbség.
Másik az agytérfogat... persze a nők intelligenciája bizonyos szempontból hátrányosabb, de ez sem végletesen, mert ugye vannak butus férfiak és nagyon intelligens nők is. Ez inkább tendencia jellegű. A nőt egész teste is alapvetően kisebb, alacsonyabbak, kevesebbet esznek testsúly kg-onként számolva is. És a kisebb testméretekből a fej és agy méret is nyilvánvalóan kisebb kell legyen. És igen a sportokban is jobbak a férfiak pldául, de mindez nem új dolog.
Még ott van az is, hogy az életben sok mindenhez nem a férfi típusú intelligencia szükséges, sőt van ahol hátrányt is jelenthet. Oviban nem fog segíteni a fizikai diploma, se a genetikai diploma sem és az erős intellektuális beállítottásg miatt még hátrányt is jelentene, mint szakmai "ártalom". Inkább a tárgyi létrehozás, amit ma látni a világban ami többnyire férfiak aktivitásának eredménye, de sok felnevelt gyerkőc meg a nők eredménye.
Amúgy a férfias jellegű dolgokkal foglalkozva nők is elég jól értik ám a dolgokat, max a csúcsteljesítmények maradnak el valamennyire a férfiak javára. És férfiak is tudnak szociálisan nagyon ott lenni.
Ezek normális dolgok és nem is újak, és mondjuk úgy, hogy a tanulmány nélkül is lehetett következtetni a kisebb női testméretekből a kisebb fej és agytérfogatra.
Ja és... a Neandervölgyi embereknek az agytérfogata még a homo sapiensnél is nagyobb volt, mégis egyszerűbb volt az eszközkészletük, mert nem csak az agyméreten múlik az intelligencia.
Képaláírás: A modern eurázsiai férfi példa (balra) és egy neanderthal (jobbra) koponya rekonstrukció összehasonlítása a Cleveland Természettudományi Múzeumban
(forrás: [link] )
Ja és nem kell hagyni, hogy a férfi nő kapcsolatokat az efféle bomlasztó eszmék befolyásolják és viszályt keltsenek.
"A férfiak azért tűnik úgy, hogy "uralják" a világot, mert érdeklik őket a dolgok tárgyilagos megoldásai, míg a nők szociálisan jobbak."
Mi bizonyítja, hogy ez így van? (Nem azt mondom, hogy ez az állítás nem lehet igaz, de kíváncsi vagyok az alátámasztására.) Illetve ha el is fogadjuk, hogy igaz, akkor mennyire a társadalmi környezet hatása ez? Hiszen a fiúk és lányok fele elég komoly társadalmi elvárások jelentkeztek, és (talán kisebb mértékben) jelentkeznek még ma is, ami eléggé befolyásolhatja az önképüket, érdeklődésüket és lehetőségeiket. Például a 20. század első feléig viszonylag kevés jelentős női természettudós volt, de azért az mára elég világos, hogy ennek az volt az egyik fő oka, hogy a társadalmi környezet nagyon megnehezítette, szinte ellehetetlenítette ezt.
"persze a nők intelligenciája bizonyos szempontból hátrányosabb"
Ezt mire alapozva állítod? Mert a kérdező által idézett cikk (de még az általam linkelt wikipedia oldal is) pont ellentmond ennek.
Ehhez nem kell bizonyíték, ez nem olyan. Egyszerűen tudvalevő, hogy nőket mégiscsak kevésbé érdekelnek a férfiasabb szakmák és területek. Nincs mit bizonyítani ezen, hiszen ma bárki mehet ovodai dajkának és kamionsofőrnek a jog szerint és ezek a szakmák így is maradtak női és férfi szakmák, munkák. Ez a nemek egyéniségéből adódik és annyira nyilvánvalóan ismert, hogy semmit sem kell bizonygatni rajta.
Igen a nők sokszor nagyon jók a számok és matek terén, de más intelligenciát igénylő területeken kevésbé jók. És a kevésbé jó nem lealacsonyítás, hiszen a férfiaknál is megvannak ennek az esetei. A "hátrányos"-at csak amolyan lazán vett beszélgetési formulaként írtam (a szöveg tartalmában nézve). Hátránya a férfiaknak is van egy oviban például, és szerintem ez - mint írtam is - csak a nemek egyéniségéből következik. És amúgy sem kell minden embernek mindenben egyenlően teljesítenie, és ez igaz az egyénekre és nemekre is. Nem kell a nőknek képesnek lennie a nehéz kőolaj fúró tornyok munkáját elvégezni, mert abban hátrányban lennének a nemek sajátosságai miatt. Nem véletlen a sportban is a külön női és férfi számok megléte. Az egyik legismertebb fekete bőrű amerikai teniszező nő nyilatkozta (Youtube-on fent van), hogy ő nem állna ki a férfi teniszezők ellen, mert mindenben jobbak, gyorsabbak, erősebbek az ütéseik és technikásabbak is.
És fériak is ki lennének téve a hátránynak ha olyan munkát kellene csinálniuk. A hátrányt nem csak lekezelően lehet érteni :) hiszen két férfi között is, ha az egyik diplomás valamiben és a másiknak köze sincs adott akármihez, akkor nyilván hátrányban van. Én is hátrányban vagyok egy képzett matematikussal szemben - nem is kicsit 😝 Már annyira számológépezek ha kell valami, hogy három számjegynél már jajjgatok 😝
És az említett jogi egyenlősgé és, hogy ma már választhatnak nők tudományos területeket ez jó és látszik, hogy érdekli is őket, de... de nem a nők többségét. A nők többsége nem lesz genetikus és programozó még így sem, hogy van rá lehetőségük. És féri is jogilag lehetne ovóbácsi, de nem érdekli a férfiakat. Még a nők e téren jobban át is kacsintgatnak a tudományos területre, mint fordítva a férfiak.
"Ehhez nem kell bizonyíték, ez nem olyan. Egyszerűen tudvalevő, hogy nőket mégiscsak kevésbé érdekelnek a férfiasabb szakmák és területek."
Kedves TappancsMancs!
Szépen ismétled ezeket a sztereotíp állításokat! A baj ezzel csak az, hogy bár a jellemzően valóban jobban érdeklődnek a nők a mérnöki szakmák után, csak elég egyértelműen kimutatható, hogy ez jelentős mértékben van, mert erre nevelik őket, ezt várja el tőlük a társadalmi környezet. Pont az ilyen állítások, mint amiket te is teszel, válnak önbeteljesítő jóslattá.
Viszont már kimutatták, hogy ha a lányokat is bíztatják STEM pályák felé, akkor sokkal nagyobb arányban is tanulnak arra tovább. (Azt nem tudom, hogy teljesen egyenlő feltételek esetében megegyezne-e a férfiak és a nők érdeklődése, lehet, hogy nem így lenne. Épp ezért érdekelt volna a forrás. De az biztos, hogy sokkal kisebb lenne a különbség.)
"Ez a nemek egyéniségéből adódik és annyira nyilvánvalóan ismert, hogy semmit sem kell bizonygatni rajta."
Az alátámasztatlan dolgok kritika nélküli elfogadása a tudományos gondolkodás halála.
"Igen a nők sokszor nagyon jók a számok és matek terén, de más intelligenciát igénylő területeken kevésbé jók. "
Én meg ismerek olyan nőt, aki intelligensebb, mint a férfiak (és nők) 99,9%-a. ¯\_(ツ)_/¯
Alátámasztatlan anekdotikus érvelést lehet hozni, csak nem vezet semmire. A mérések ellenben azt mutatják, nincs jelentős különbség a férfiak és nők gondolkodásában, intelligenciájában.
"Hátránya a férfiaknak is van egy oviban például, és szerintem ez - mint írtam is - csak a nemek egyéniségéből következik. "
Én férfiként kezdem magam kínosan érezni ezektől a szövegektől. (Hozzátéve, hogy nagyságrendekkel jobb még mindig, mint amit itt pár ember tolt.)
"Nem kell a nőknek képesnek lennie a nehéz kőolaj fúró tornyok munkáját elvégezni, mert abban hátrányban lennének a nemek sajátosságai miatt. Nem véletlen a sportban is a külön női és férfi számok megléte. "
Ez nagyon szép, csak a testi erőben, teljesítőképességben levő különbség a legcsekélyebb mértékben sem támasztja alá az állításodat, hogy az intelligenciában is ilyen eltérés lenne.
"Én is hátrányban vagyok egy képzett matematikussal szemben - nem is kicsit 😝"
Mondjuk eddig nem képzettségben való eltérésről van szó, úgyhogy ez teljesen irreleváns. (Amúgy meg ha jól emlékszem, a nők nagyobb arányban szereznek diplomát.)
"És az említett jogi egyenlősgé és, hogy ma már választhatnak nők tudományos területeket ez jó és látszik, hogy érdekli is őket, de... de nem a nők többségét. A nők többsége nem lesz genetikus és programozó még így sem, hogy van rá lehetőségük."
Látom nem nagyon ment át a mondanivalóm...
(Egyébként egészen kiemelkedő női genetikusok is gazdagították ezt a tudományterületet - persze férfiak is.)
Az nyilvánvaló az emberek számára általában, hogy a nőket nem érdeklik a kamionsofők állások és bizonyos szakmák. Ez nem sztereotípia, hanem tény. Nem szükséges mindenhez kutatási publikáció és ne keressük már GPS-el a hűtőben a tejet.
Az egyenjogúság mint a nevében is benne van jogi szempontról szól és nem a biológiai és mentális és érzelmi azonosságról! A jog már tartalmazza a megfelelő jogi részleteket szerncsére.
A végletes teória szerint manapság a nő és férfi már nem is csak jogilag egyenlő, hanem egyenesen azonos, mintha semmi különbség sem lenne. :)
[link] to head_0.jpg?itok=nd_Y8RZV
Ésss tádámmm 😜
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!