Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A nőknek kisebb az agytérfogat...

A nőknek kisebb az agytérfogatuk ezáltal kisebb az intelligenciájuk? Forrás szerint lehozva.

Figyelt kérdés

[link]

A sciencedirect lehozza hogy "Women's brains are about 11% smaller than men's, in proportion to their body size"

Tudom, hogy ez vitás dolog, én nem állítok semmit csak amit lehoz a portál. Lehet nem esik szó arról, hogy mi meg ki így meg úgy vélekedik, hogy kevésbé intelligensek, vagy sem, vagy intelligensebbek, de a lehetetlent is meg kell próbálni.

Mit gondoltok erről a bizonyítékról?

2023. szept. 23. 17:55
1 2 3 4 5
 21/50 anonim ***** válasza:
100%
De akkor sem az agyat, hanem inkább az intelligenciát kell nézni.
2023. szept. 23. 19:34
 22/50 anonim válasza:
5%

Én nem tennék ilyen észbeli különbséget, de mint tapasztalhatjuk, maguk a nők ismerik be lépten-nyomon, hogy nem tudnak annyit nyújtani mint a férfiak.

Ezért harcolták ki az -amúgy szégyenteljes- "női kvótát".

De itt a gyíkon is szinte minden nap van egy-egy olyan "női kérdés" ami arra végződik, hogy "elnézést de nő vagyok".

2023. szept. 23. 21:09
 23/50 sadam87 ***** válasza:
23%

Kedves Kérdező!

Azt állítod, hogy csak idézed, amit lehoz portál, csak amit a kérdésben írsz, annak nagy részéről szó nincs az idézett linkben. Igen, arról van szó, hogy a férfiaknak átlagosan nagyobb az agyméretük. Ahogy rögtön oda is írják (te is idézed szó szerint), hogy a testméretükkel arányosan. Az talán nem túl meglepő, hogy nagyobb testméretű embereknek átlagosan az agyméretük is nagyobb. Függetlenül a nemüktől, és függetlenül attól, mennyire intelligensek. (Az agyméret elég gyengén függ össze az intelligenciával, gyakorlatilag alig.)

Azt viszont a cikk egy szóval sem állította, hogy a nők kevésbé lennének intelligensek, mint a férfiak. Épp ellenkezőleg, a cikk épp arról szól, hogy alapvetően a férfi és női agy között nagyon kevés különbség van. A cikk összefoglalója:

"How different are men's and women's brains? The question has been explored for decades, but a new study coalesces this wide-ranging research into a single mega-synthesis. And the answer is: hardly at all."

A bevezető utáni első bekezdés:

"Men and women's brains do differ slightly, but the key finding is that these distinctions are due to brain size, not sex or gender," Dr. Eliot said. "Sex differences in the brain are tiny and inconsistent, once individuals' head size is accounted for."

Magyarul nincs érdemi különbség a férfi és női agy működésében a kutatások alapján, és így nyilván az általános intelligenciában sem. (Nyilván átlagosan nézve.)

Egyébként más források is ezt erősítik meg.

" It is now recognized that there are no significant sex differences in general intelligence, though particular subtypes of intelligence vary somewhat between sexes."

"statisztikabol a ket emberi nem kozott kimutattak hogy a TESTHEZ aranyosan van elteres."

Az idézett cikk pont ennek az ellenkezőjét írja...

2023. szept. 23. 21:37
 24/50 A kérdező kommentje:

23

Utolsó válaszom ezekre a kamu, provokáló, uszító válaszokra.

Egy rohadt véleményt kértem ki. Hol a fenébe mondtam volna bármit. Igen azt citálom állítom amit a sciencedirectben írnak. Ezen kívűl annyit írtam a sciencedirect idézet után, hogy

"Tudom, hogy ez vitás dolog, én nem állítok semmit csak amit lehoz a portál. Lehet nem esik szó arról, hogy mi meg ki így meg úgy vélekedik, hogy kevésbé intelligensek, vagy sem, vagy intelligensebbek, de a lehetetlent is meg kell próbálni." A lehetetlen alatt értettem, hogy konfliktus eldurvulása nélkül. Komolyan ezt be kell másolnom.. Ez hogy egyértelmű kb. mindenkinek neked nem? Ez már a provokáció teteje.

De itt és most letisztázom utóljára. Véleményt kértem ki "Mit gondoltok erről a bizonyítékról?"

Ezekre a kamu kommentekre nem reagálok, csak 1 - 2 eszetlen van vagy az a kettő 1 ember nem tudom, aki állandóan fennakad ezen azon. Leírom utóljára.

"Women's brains are about 11% smaller than men's, in proportion to their body size."

Neked az in proportion to their body size mit jelent? Menj provokálj mást. És komolyan egy agyamentnek aki elefántokkal jött és én felhívtam rá a figyelmét, hogy nem elefántokról van szó, és ráadásul agyméretről, azon belül testhez arányosan. Ezt írja a cikk is. Én csak beidéztem legitim módon a cikket.

Te írhatsz amit akarsz, azért van a kérdés feltéve. De ha már engem cseszegetsz kamu, uszító, provokáló kommentekkel az már más tészta. Sehol nem degradáltam senkit és semmit. Ha gondod van a felméréssel, vedd fel a kontaktot a kutatókkal. Ne rajtam töltsed mérgedet a semmire. Nem érdekel te ugyanaz vagy vagy nem 2 ember a 21 ből ha igen.

Ezzel befejeztem a reflektálásomat az efféle hozzászólásodhoz már unalmas volt az első is.

2023. szept. 23. 22:33
 25/50 anonim ***** válasza:
27%

Ha nem akartad azt sugallni, hogy a nők kevésbé intelligensek, akkor óvatosabban is megfogalmazhattad volna a kérdést. A "Mit gondoltok erről a bizonyítékról?" mondat ugyanis arra utal, hogy van egy hipotézised (a nők butábbak, mint a férfiak), linkeltél egy cikket, és azt kérdezed tőlünk, hogy ez a cikk mennyire támasztja alá ezt a hipotézist.

Egyébként sadam87 válaszában te hol látsz uszítást? És mitől lenne kamu? Teljesen legitim tudományos elemzése a cikknek, és a te általad feltett kérdésnek. Az álláspontod kritizálása nem egyenlő a személyed elleni támadással. A tudomány úgy működik, hogy ha valaki megfogalmaz egy elképzelést, akkor arról vitatkozunk, ami szükségszerűen magában foglalja az elképzelés vagy a támogatására felhozott bizonyítékok kritizálását.

A cikk konklúziója pedig az, hogy a férfi és női agy közötti különbségeket kimutató tanulmányok között nem igazán vannak jó, reprodukálható, más kutatók eredményeihez illeszkedő kísérletek.

"Sex differences are sexy, but this false impression that there is such a thing as a 'male brain' and a 'female brain' has had wide impact on how we treat boys and girls, men and women," Dr. Eliot said.

"The truth is that there are no universal, species-wide brain features that differ between the sexes."

Azt gondolom tehát erről a bizonyítékról, hogy egyáltalán nem utal arra, hogy a nők kevésbé lennének intelligensek.

2023. szept. 23. 23:27
 26/50 anonim ***** válasza:
42%

Te miért utálod ennyire a nőket? Nem kellesz egyiknek se mi? :D

2023. szept. 23. 23:30
 27/50 sadam87 ***** válasza:
41%

Kedves Kérdező!

Ha amnéziás lennél, vagy csak csukott szemmel írtad volna ki a kérdést, akkor hadd hívjam rá fel a figyelmedet, hogy ez volt maga a kérdésed:

"A nőknek kisebb az agytérfogatuk ezáltal kisebb az intelligenciájuk? Forrás szerint lehozva."

Azaz a kérdésedben azt állítottad, hogy a forrás szerint a nőknek kisebb az intelligenciájuk (mint a férfiaknak). Aminek az általad idézett forrás totálisan ellentmond.

De megnyugtatlak: válaszoltam a kérdésedre is. Leírtam, hogy az általad idézett forrás szerint (is) minimális a különbség a férfi és a női agy között. És arra is hoztam más forrást is, hogy a két nem intelligenciájában nincs szignifikáns eltérés (maximum egyes részterületeken).

"Neked az in proportion to their body size mit jelent? Menj provokálj mást."

Leírtam, próbáld dekódolni: a nőknek a testméretükkel arányosan kisebb az agyméretük is.

A 11. válaszodban írtad:

"b, Felteteles valoszinuseggel emberek -> statisztikabol a ket emberi nem kozott kimutattak hogy a TESTHEZ aranyosan van elteres."

Hát, majdnem sikerült értelmezned a mondatot, de sajnos mégsem. (Oké, kicsit trükkös, de mit tegyünk.) Akkor jelentené ezt a mondat, ha nem lenne ott az a fránya vessző. De sajnos ott van.

Egyébként nem nehéz ellenőrizni, hogy abszolút agyméretbeli eltérésről van szó. Elég utánanézni az adatoknak. Például az angol wikipedia szerint a férfiak agyának átlagos mérete 1345 g, a nőkének 1222 g. Ez alapján a nők agyának tömege átlagosan 91%-a a férfiakénak (azaz kb. 9%-al kisebb tömegű).

[link]

Ha a wikipedia nem fele meg, van más forrás is, például ez a cikk:

[link]

A férfiak agyának átlagos tömege 1336 g, a nőkének 1198 g. Ez alapján a nők agyának átlagos tömege a férfiakéhoz képest 89,7%. Ok, kicsit nagyobb az eltérés a wikipedia adatokhoz képest, viszont szinte tökéletesen megfelel az általad idézett cikkben szereplő adatnak (annál még valamivel kisebb is az eltérés). És itt is tök egyértelműen abszolút (és nem a testtömeghez viszonyított) agytömegről van szó!

Lehet megsértődni a válaszokon, csak kínos, ha közben az derül ki, hogy az a baj, hogy a saját magad által idézett cikket nem tudtad értelmezni.

2023. szept. 23. 23:34
 28/50 anonim ***** válasza:
88%
Gyors tudományos cikk kutatás után van összefüggés az agyméret és az intelligencia közt. De az intelligencia nem minden. A nők képességeit az intelligens férfiak közel sem tudják felfogni. Sok év után kezdem kapisgálni, hogy mire képes egy női agy pozitív értelemben.
2023. szept. 24. 03:09
 29/50 anonim válasza:
37%
A klímaváltozásra elsőként egy nő hívta fel a figyelmet kísérletével - és ez a XX. század előtt volt...
2023. szept. 24. 10:18
 30/50 anonim ***** válasza:
29%

Hát oké. Anyád vagy apád főzött, mosott rád gyerek korodban? Anyád. Ennyi. Nyilván még most is anyád lát el, mert tuti azért utálod a nőket ennyire, mert senkinek se kellesz :)

2023. szept. 24. 10:57
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!