Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A földrajz természettudomány...

A földrajz természettudomány vagy társadalomtudomány? Természettudós, bölcsész, esetleg társadalomtudós a geográfus? Vagy a földrajz több különböző tudományág (geológia, csillagászat, geográfia, közgáz, szociológia) összeolvasztása?

Figyelt kérdés
Általában természettudományi karokon indítják, de mondjuk a földtudomány szakhoz képest egy csomó gazdasági, szociológiai stb. tantárgyat tanítanak.

tegnap 18:31
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Mindkettő.

Egyrészt természettudomány, másrészt társadalomtudomány.

Nekem így tanították.

tegnap 18:51
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi a választ, olvastam már ezeket. De (legalábbis Magyarországon), nincs olyan földrajz képzés ami tisztán társadalomtudomány, a geográfián is rengeteg természetföldrajz van. Viszont az érdekes kérdés, és tovább bonyolítja a helyzetet, hogyha a földrajz csak Magyarországon interdiszciplináris, akkor annak mekkora létjogosultsága van? Vagy mi indokolja a természet, és társadalomtudományos képzések összevonását? És a földrajz szak tulajdonképpen csak más tudományokból megalkotott szak?
tegnap 18:54
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Én jelenleg is tanulok földrajzot, és a mostani tananyagban (11. osztály) egyértelműen ötvöződik a kettő.

Ha az energiagazdaságról beszélünk, az nyilván egyrészt társadalomtudomány a felhasználása miatt, másrészt természettudomány is, pl. a kőolaj keletkezése miatt. Ez a kettősség az élelmezési válság részben is megfigyelhető, ami egy tarsadalmi probléma, de mégis van a természettudományos része is: az esszenciális amonosavak pl. a tavalyi középszintű biológia érettségi vizsga része volt, mégis az előbb említett földrajz leckében láttam. Még csodálkoztam is rajta.

Persze a csillagászati földrajz tisztán természettudomány. Én azt inkább a fizika képzés részeként tudnám elképzelni.

tegnap 19:03
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
A földrajz egyfelől a földfelszín szerkezetét írja le. Ebből a változatosságból következik, hogy a rajta élő lények (nővény, állat, ember) eltérő tulajdonságúak, mert más körülményekre kell reagálniuk. Ha ezekről mind beszélni szeretnénk, akkor nem kerülhetjük ki a föld szerkezetét, a felszínt, sőt a fölötte zajló mozgásokat se. Ezeket mind természettörvények szabályozzák. Csakhogy az ember akarattal bíró lény, ezért célja van, például a földi körülmények megváltoztatása, ami viszont kihat a földre. Tehát ha a földrajzban mindent érteni és magyarázni szeretnénk, nem hagyhatjuk ki az embert, cselekvéseit, azaz a társadalomtudomány bizonyos részeit, mert ezek kölcsönhatásban vannak.
tegnap 20:27
 6/7 A kérdező kommentje:
Mondjuk földtudomány szakon, vagy geológián nincsenek társadalomtudományi képzések.
tegnap 20:30
 7/7 MDaniel98 ***** válasza:
Azért én inkább a természettudományba tartozónak gondolnám elsősorban. A régészet is használ ter. tudományi eszközöket arámikor éppen arra van szüksége, de attól még bölcsészettudomány.
ma 11:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!