Miért lehetetlen az Időutazás?
Engem meggyozott a steins gate cimu sorozat eszmefuttatasa:
Az ido folyamatosan megy; pl egy kotelet kepzeljunk el ami folyamatosan halad elore. Barmilyen dontest hoz a vilagban egy eloleny, akkor a kotelbol kiszakad egy kis szal ami tovabb fut a fo kotel mellett ennek a dontesnek a kovetkezmenyeivel, igy tobb parhuzamos vilag is letezik, mi viszont csak a sajat vilagunkat (a fokotelet) ismerjuk. A sorozatban ugy tudnak (csak a multba) utazni, hogy osszesuritik (egy miniatur fekete lyukban) az osszes adatot (emleket) amit az agy eltarol, majd valamilyen mikrohullamokat es magneses erot hasznalo modszerrel atkuldik egy masik idosikra (kis szalra ugye) igy a szemely akinek a jovobeli emlekeit elkuldtek "emlekezik hogy mi tortent a jovoben", igy kepes azt megvaltoztatni, mindossze annyi tortenik hogy ugye egy masik szalon fut tovabb az ido. Ugye itt is a modszerrel van a baj, nem igazan tudomanyos a magyarazat az emlekek viszzakuldesi folyamatra, viszont ez a verzio a jovo es a mult alakitasarol nagyon tetszik. Igy mrgmagyarazhato, hogy ha valakit meggyilkolnak, hogy hozhatnank vissza; csak szimplan visszakuldjuk az emlekeinket a multba es megakadalyozzuk a halalat, viszont ugye ezzel a modszerrel a foagon folyo parhuzamos vilagban tovabbra is halott marad az az ember, viszont te ugymond "elcsereled magad" egy mellekszalon futo eneddel.....
Regi kerdes, + teljesen laikus szemmel nezek erre a temara, de szerintem erdekes ez a gondolatmenet :))))
Nekem több elméletem van az időutazásról, az biztos, hogy az egész téma nagyon bonyolult.
Elsőként, vegyük azt, hogy az idő egy térhez hasonló dimenzió, csak 1 kiterjedéssel. Térben úgy vagyunk képesek mozogni, ha legalább 2 térdimenzió megvan (hosszúság, magasság). Képzelj el egy papírlapot, amin apró négyzetek vannak, a térkoordinátáit át tudod helyezni. El tudjuk képzelni ahogyan egy síkbeli négyzet felfelé egyenes vonalú egyenletes mozgással mozog. A testek a mi 3D-s világunkban ugyanúgy tudnak mozogni összevissza, annyi különbséggel, hogy már előre hátra is fognak tudni mozogni, megjelenik a mélység.
Ám, ha visszabontjuk a 3D térdimenziókat 1D-ra, akkor eltűnik a magasság és a mélység. Mi marad? A hosszúság. Tehát az ott megjelenő tárgyakból csupán egyetlen vonal alakulhat ki, ami végtelen irányba nyúlik a maradék 2 irányba.
És ez a vonal nem tud mozogni, mivel akkor kilépne saját koordinátáiból.
Előző válaszoló vagyok.
Az előzőkhöz hozzátéve egyébként ezek nem zárják ki azt, hogy egy 1D-s idővonalban ne tudnánk időutazni, csupán annyit mond, hogy időben nem tudunk kilépni jobbra-balra, illetve előre-hátra, csupán felfelé-lefelé haladhatunk az idővonalon. Továbbá arra is rávilágít minket az előzőekben leírt, hogy míg térben a testek tudnak forogni, addig időben való forgásra nem képesek. Hogy forogni az időben milyen is lenne, ahhoz valószínű kéne még az időnek a "mélysége", hogy a test abban való koordinátáit, felcseréljük (forgassuk) a hosszúságkoordinátáiban. Persze ez csak az én elméletem elsősorban következtetések és logika alapján.
A következőekben leírt már inkább a tényleges időutazással fog foglalkozni.
Kezdjük a paradoxonok feloldásával!
Említésre került az, hogy az időutazás sérti, az anyagmegmaradást, nos ez nem feltétlenül igaz!
Két fajta időutazás lehetséges (ebből a szemszögből).
Az egyik az, hogy az időutazó megjelenik a múltban, úgy, hogy keletkezik egy jövőbeli énje és a múltban ott van a jelenbeli énje. Így az illető 2-szer létezik egy időben ami nagyon fura.(egy embernek 2 tudat?)
A másik az, hogy az időutazó, ha a múltba megy, saját kisebb kori testébe kerül vissza, így nem keletkezik új anyag, vagy új tömeg, így paradoxon sem jöhet létre.
Még mindig előző válaszoló vagyok, bocsi, hogy nem egybe írom az egészet, de elég hosszú lenne úgy.
Szóval paradoxon még az is, ha visszamegyek az időben és az időgép megépítése előtt elégetem azokat az anyagokat amiből később egy tudós megépítette volna az időgépet. Mivel nincsenek az időgéphez anyagok, magát az időgépet sem lehet megépíteni, így nem jöhet létre időgép, illetve nem tudok mivel időt utazni, hogy visszamenjek a múltba, hogy ismét meghiúsítsam az időgép keletkezését...
Ez egy különleges paradoxon, hiszen egy kicsit eltér a hagyományos időparadoxontól, amely azt mondja ki, hogy azért nem lehet időutazni, mert, ha megakadályozzuk, hogy a nagyszüleink találkozzanak, akkor mi sem születünk meg, hogy időutazzunk.
Azt gondolom, mindkettőre megoldás lehet a multiuniverzum-elmélet. Ez az elmélet azt jelenti, hogy a mi világunkkal léteznek szomszédos, ám egymástól független párhuzamos univerzumok, amelyekben az események máshogy alakulnak, mint a mi világunkban. Tehát lehet, hogy az időutazás valójában a párhuzamos univerzumok közti ugrálást jelenti.
A másik megoldás a paradoxonokra, hogy időben ugyan vissza tudunk menni, de a múltat nem változtathatjuk meg, csak végignézzük az események történését ismét.
-Miért lehetetlen az Időutazás?
Mert nincs is idő. Meg tudod fogni? Látod? Az csak egy emberi extraktum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!