Kolontár lakhatatlan lesz a vörös sárlavina katasztrófa után?
Szerintem ő pontosan ugyanazt mondta, amit én.
Mert ő ért hozzá, én meg tudom, mert megtapasztaltam.
Ti pedig csak követitek a tömeghangulatot, mert az mindig a legkönnyebb.
"A lenyeg, hogy az a vorosiszap, ami kifolyt (ami valojaban nem is vorosiszap, hanem egy lugos, mergezo sav) az veszelyes."
Sav a bánatos nyavalya! A bauxitot megdarálják és marónátronnal NaOH kioldják belőle az amfoter alumíniumot a többi fémoxid visszamarad oldhatatlan oxid alakjában mert azokat nem oldja a lúg!Ennek az 50%-a vasoxid, az a vörös.Ami vörös vasoxidot tartalmaz az a vörösiszap!A lúggal oldott alumíniumvegyületet kicsapatják és leszűrik ebben a folyadékban marad 5-10% NaOH amit a vörösiszppal együtt kiengednek.Én ezt a lúgot sósavval közömbösíteném ás sót kapnák ami télen sózásra nagyon jó lenne.
15:13: oke, akkor te tenyleg a "egesi serules, nem egesi serules" "sav, nem sav" kerdeskoron akarsz trollkodni?
Nezd, ha szerinted "nem sav" neked is azt tanacsolom, furodj meg benne. Utanna hozom a slaggot es lemoslak...
Ami ott kifolyt, az az esővízzel a vörösiszapból kimosott:
NaOH
nátriumhidroxid
marónátron
lúgkő
lefolyótisztító, vizkőoldó
Domestos
Ez mind ugyanaz az anyag, az ismeretlen névtől a ismertebbig. Ezzel oldják ki az aluminiumoxidot a timföldgyárban. Erősen maró lúg, de levegővel érintkezve rövid időn belül nátrium-karbonáttá alakuk át. Ez a közismert nevén szóda, és egy teljesen veszélytelen anyag.
Néhány nap múlva látni fogjátok, amikor a szóda kicsapódása miatt fehér habszerű anyag, mosószóda lesz mindenfelé.
Én nem mondtam soha, hogy nem veszélyes. Ilyet nem tudsz mutatni.
Csak azt állítottam, hogy nem mérgező. Aki most hozzáér, azt az erős lúg összemarja, akár halálosan is. A halak is ugyanezért kipusztulnak a folyókból.
A veszélyes és a mérgező szó viszont messze nem ugyanazt jelenti.
De ha majd 2 hét múlva az egész felszárad és feltakarítják, semmi mérgező nem fog ott maradni. Akár vissza is lehet költözni, bár nagyon helyesen nem fognak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!