Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Kolontár lakhatatlan lesz a...

Kolontár lakhatatlan lesz a vörös sárlavina katasztrófa után?

Figyelt kérdés
2010. okt. 5. 22:31
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

Szerintem ő pontosan ugyanazt mondta, amit én.

Mert ő ért hozzá, én meg tudom, mert megtapasztaltam.

Ti pedig csak követitek a tömeghangulatot, mert az mindig a legkönnyebb.

2010. okt. 6. 13:54
 22/33 anonim ***** válasza:
Szerintem mindkettotok kap majd ott hazat olcson. Es mikor koltozol, szolj, segitek pakolni.
2010. okt. 6. 14:17
 23/33 anonim ***** válasza:

"A lenyeg, hogy az a vorosiszap, ami kifolyt (ami valojaban nem is vorosiszap, hanem egy lugos, mergezo sav) az veszelyes."

Sav a bánatos nyavalya! A bauxitot megdarálják és marónátronnal NaOH kioldják belőle az amfoter alumíniumot a többi fémoxid visszamarad oldhatatlan oxid alakjában mert azokat nem oldja a lúg!Ennek az 50%-a vasoxid, az a vörös.Ami vörös vasoxidot tartalmaz az a vörösiszap!A lúggal oldott alumíniumvegyületet kicsapatják és leszűrik ebben a folyadékban marad 5-10% NaOH amit a vörösiszppal együtt kiengednek.Én ezt a lúgot sósavval közömbösíteném ás sót kapnák ami télen sózásra nagyon jó lenne.

2010. okt. 6. 15:13
 24/33 anonim ***** válasza:

15:13: oke, akkor te tenyleg a "egesi serules, nem egesi serules" "sav, nem sav" kerdeskoron akarsz trollkodni?

Nezd, ha szerinted "nem sav" neked is azt tanacsolom, furodj meg benne. Utanna hozom a slaggot es lemoslak...

2010. okt. 6. 15:42
 25/33 anonim ***** válasza:
Utolsónak: senki nem mondta, hogy nem mar. Előtted szóló csak megemlítette, hogy nem sav. Hanem lúg. Ez ilyen egyszerű. Méghogy 10 feletti pH-jú sav :-)
2010. okt. 6. 16:16
 26/33 anonim ***** válasza:
16:16: igaz, de a "lugos sav" az a koznyelvben sav. Tudod, minden sav, ami folyik, es szetmar. Aztan hogy az valojaban lug, annyira nem szamit.
2010. okt. 6. 16:18
 27/33 anonim ***** válasza:

Ami ott kifolyt, az az esővízzel a vörösiszapból kimosott:

NaOH

nátriumhidroxid

marónátron

lúgkő

lefolyótisztító, vizkőoldó

Domestos

Ez mind ugyanaz az anyag, az ismeretlen névtől a ismertebbig. Ezzel oldják ki az aluminiumoxidot a timföldgyárban. Erősen maró lúg, de levegővel érintkezve rövid időn belül nátrium-karbonáttá alakuk át. Ez a közismert nevén szóda, és egy teljesen veszélytelen anyag.

Néhány nap múlva látni fogjátok, amikor a szóda kicsapódása miatt fehér habszerű anyag, mosószóda lesz mindenfelé.

2010. okt. 6. 17:39
 28/33 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem veszélyes, mitől égett meg vajon 130 ember? [link]
2010. okt. 6. 19:41
 29/33 anonim válasza:
Utolsónak igaza van: Ha nem veszélyes akkor miért mutatta a tények hogy hogyan elégtek lemarták őket?? Meg miért halt meg 4 ember? Jó ha víz áradt volna be is meghaltak volna,de ez veszélyesebb,és szerintem MÉRGEZŐ
2010. okt. 8. 17:16
 30/33 anonim ***** válasza:
0%

Én nem mondtam soha, hogy nem veszélyes. Ilyet nem tudsz mutatni.

Csak azt állítottam, hogy nem mérgező. Aki most hozzáér, azt az erős lúg összemarja, akár halálosan is. A halak is ugyanezért kipusztulnak a folyókból.

A veszélyes és a mérgező szó viszont messze nem ugyanazt jelenti.

De ha majd 2 hét múlva az egész felszárad és feltakarítják, semmi mérgező nem fog ott maradni. Akár vissza is lehet költözni, bár nagyon helyesen nem fognak.

2010. okt. 8. 17:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!