Kolontár lakhatatlan lesz a vörös sárlavina katasztrófa után?
elsőnek: hogy miért????? mert mondjuk elpusztult az összes hal és állat azon a környéken, a talaj szennyezett, a víz ihatatlan, tegyük fel kicserélik a földfelszínt, attól még beszivárgott az alsóbb talajokba. te ennél abból a zöldségből, amit később ott termesztenek? feltéve, ha megterem. a házban a bútorokról szinte le se lehet mosni ezt a trugyit...
a legnagyobb ellenségemnek sem kívántam volna ezt.
Utolsó, te erőteljesen félre vagy vezetve.
Az a vörösiszap egyáltalán nem mérgező anyag.
Ha elmentél volna egy bauxitbánya vagy timföldgyár mellett valaha, láthattad volna, hogy több négyzetkilóméteres terület ezzel van boritva.
Gyerekkorunkban sokat játszottunk benne.
Oda szivárog, ahová akar, nem fog semmit megmérgezni.
Rengeteg élelmiszer is terem, már régen megkövesedett és ezért termőfölddel betemetett vörösiszap tárolókon.
Az egyetlen gond vele a lugos kémhatása, ami az eső által belőle kimosott anyagoktól van, de az az ivóvízből könnyen eltüntethető, a talajban pedig még hasznos is lehet. Meg van egy minimális radioaktivitása is, ami az emberek riogatására kiválóan alkalmas.
10:15: A voros iszap mergezo.
Ami a bauxitbanyak mellett van, az nem ez a voros iszap, ami itt kifolyt. Max nagyon hasonlit.
Te biztos tudod, sokszor rákerestél a gugliban
Én meg csak gyerekkoromban 25 évig egy ilyen vörös területen laktam. Konkrétan itt:
Akkor még vörösebb volt. De a kép bal felső részén még it is látszik milyen.
A kifolyt anyag pedig gyakorlatilag ugyanaz,csak nedvesebb.
Amikor majd az az iszap kiszárad, megkövesedik, és ugyanolyan lesz, mint amikor kibányászták. A tárolóból sem a vörösiszap folyt ki, az már régen kemény az alján, hanem a rengeteg ráesett esővíz.
," azokat az anyagokat szívta magába,amit az a lúgos iszap hozott.A"
Én kémiával foglalkozom nem a levegőbe beszélek!Az öszes anyag oldhatatlan vegyület tehát nem szivárog be a talajba, egy van ami oldott ez a NaOH. Annyit kellene tudni kémiából hogy kétféle talaj van lúgos és savas. A lúgos talajban a lúg a szervesanyaggal lép reakcióba max 10cm mélységben míg a savas talajban közömbösítődik nintegy 10cm mélyen tehát a talaj felső rétegének cseréje valóban megoldható. Csak ionos állapotú anyag szivárog be a talajba de csak az ami nem tud semmivel reakcióba lépni mert ha minden beszivárogna akkor a műtrágyázás hatástalan lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!