Spanyol tudósok?
Alig találok a spanyol tudósokról valamit. Ha a Nobel-díjasokat nézem, akkor is csak két spanyol tudóst találok:
Ráadásul összesen van 8 spanyol Nobel-díjas, míg a jóval kisebb területű és népességű, kedvezőtlenebb történelemmel rendelkező Magyarország 13-al büszkélkedhet. Ráadásul nem is jut nagyon eszembe híres spanyol tudós, míg magyar számtalan. Irinyi János, Teller, Neumann, csak hogy néhány ismertebbet említsek.
A spanyolok, illetve a mediterrán térség miért nem járult olyan jelentősen hozzá a tudomány fejlődéséhez, mint a germán-angolszász népek, vagy akár a magyar?
Lehet, hogy a kisebb szelekciós nyomás ( itt elsősorban a kedvező időjárásra gondolok) miatt az ottani emberek butábbak, mint az északon élők?
A zsidók őshazája az ahol most vannak, nem északiak.
Szerintem a mediterrán mentalitásnál sokkal rosszabb a ránk is jellemző kelet-európai mentalitás.: Koszosabbak az utcák, lerohasztják a kultúrális örökségeket, kutyaszar, parlagfű stb.
#21 "A zsidók őshazája az ahol most vannak, nem északiak."
Azért ne szórakozzunk már. Értem, hogy szerintük az őshazájuk, valóban éltek ott zsidók az ókorban, de ahhoz a népességhez a ma ott élő zsidóknak semmi közük nincs az égvilágon.
"A betelepülő zsidóság több hullámban (alija) érkezett a szinte teljesen arabok lakta Palesztina területére."
"Szerintem a mediterrán mentalitásnál sokkal rosszabb a ránk is jellemző kelet-európai mentalitás.: Koszosabbak az utcák, lerohasztják a kultúrális örökségeket, kutyaszar, parlagfű stb."
A Kelet-Európai mentalitást is lehet kritizálni, van sok minden, ami nekem sem tetszik benne. Speciel a koszos utcák pont nem mindenhol igazak, elmész Minszkbe ott nem fogsz koszos utcákat találni, tisztábbak nem egy Nyugat-Európai városnál.
Szerintem érdemesebb az évenként beadott szabadalmak számát megnézni. 2014-es adatok de nagyjából évenként az arány hasonló.
pl:
Németország 20754
Izrael 1331
Spanyolország 1513
Olaszország 4234
Magyarország 222
Tehát a germánok valóban kiemelkedően jól szerepelnek ebben igazad van. Viszont ami minket illet eléggé a béka segge alatt vagyunk és a Spanyolok arányaiban sokkal jobbak mint mi. Az Olaszok meg még jobbak. Nem akarlak elkeseríteni de a kelet-európai mentalitás sokkal rosszabb mint a mediterrán. Persze nálunk szokás lustának illetni a mediterrán népeket de az eredmények ezt nem igazolják.
A Nobel díj csak egy a sok közül és hát nem mindig objektív az se. Bár,hogy akkor miért volt annyi nobel díjasunk arra is van egy elméletem de azt hiszem nem igen tetszene.
Az olaszok tényleg jók, de tény, hogy ott is az északi régiók miatt jobbak, nem a déliek miatt.
A spanyolok is jobbak mint mi, de azért Németország tetemes fölényét meg sem közelítik.
Egyébként nekem egyáltalán nincs jó véleményem az itthoni mentalitásról, mert az innovációnak egyáltalán nem kedvez, azonban Kelet-Európainak nem nevezném, mert mi Közép-Európa vagyunk, Kelet-Európa nálam Ukrajnánál kezdődik kb., na ott tényleg Kelet-Európai a mentalitás. Szerintem a magyar meg a Kelet-Európai mentalitás között van 1-2 szintkülönbség.
"Bár,hogy akkor miért volt annyi nobel díjasunk arra is van egy elméletem de azt hiszem nem igen tetszene."
Lehet nem tetszene, de szívesen olvasnám.
Egyébként én nem vagyok benne olyan biztos, hogy a beadott szabadalmak száma jó fokmérő lenne, mert itt azt mondják, hogy abban Kína vezet, méghozzá arányaiban sokkal jobbak, mint pl. az USA:
Ott meg ugye végképp droid mentalitás a jellemző, meg major invention-t nem ismerek, ami Kínából jött volna.
Kérdező, mindegy ki válaszol neked és milyen alapossággal, továbbra is a jól bejáratott és hamis általánosításaidat szajkózod. Most például a kínaiak "droid mentalitása" volt soron. Meg az olaszok beskatulyázása. Van egy olyan érzésem, hogy téged nem a korrekt válaszok érdekelnek, inkább csak szeretnéd, ha más is megerősítene a hiedelmedben.
A közép-európaiságunkhoz csak annyit tennék hozzá, hogy eddig minden nyugati országban ahol dolgoztam, kelet-európaiként hivatkoztak Magyarországra. Ettől persze Közép-Európa maradunk, csak tudd, máshol is megy ez a skatulyázás. Annyit is ér.
A Nobel-díjak száma a kiemelkedőnek tartott eredményeket értékeli. Hazánknak 13-at titulálnak, Spanyolországnak 8-at: [link] ...Szerinted ez jelent bármit is az élmezőny 100 feletti számaihoz képest?
A 24-es válaszoló egy sokkal jobb mércét mutatott az országok valódi hozzájárulásának értékelésére.
Nobel-díjakkal mérni olyan, mint azt hinni, az USA lakosai a legjobb úszók, csak mert ők nyerték a legtöbb aranyat úszásban XD
Nem csak a kínaiak droid mentalitásáról van szó, a Távol-Keleten sokkal inkább kollektivistábbak az emberek, mint nyugaton. Szerintem nyugodtan lehet droid mentalitásnak nevezni, de ha akarod maradhatunk az eufemisztikus kollektivista megnevezésnél.
"Van egy olyan érzésem, hogy téged nem a korrekt válaszok érdekelnek, inkább csak szeretnéd, ha más is megerősítene a hiedelmedben."
Szerintem itt inkább a te hiedelmedről van szó, nem az enyémről. Van egy olyan hiedelmed, hogy minden kultúra ugyanolyan értékes, holott még Európán belül is teljesen más egy északi svéd, meg egy szíciliai olasz, mind külsőre mind belső tulajdonságaikat tekintve. Az én "hiedelmem", hogy a két embercsoport közé igenis lehet és szerintem kell is relációs jelet tenni, bármennyire is nem pc.
Teljesítmény/viselkedés alapján. A pápuai kannibálok sosem lesznek egyenértékűek semelyik európai ország népével. Az elmúlt pár ezer évben gyakorlatilag az ég világon semmit sem sikerült elérniük.
Magyarországon is van egy olyan népcsoport, amely közé relációs jelet lehet tenni, és nem, az a jel minden csak nem egyenlőség jel. Lehet ennek több alapja is, jellemzően ez a tapasztalat szokott lenni. Objektív mércék is vannak, de a téma kutatását megnehezíti, hogy gyakorlatilag nem engedik kutatni rasszizmusra hivatkozva, kb. a második világháború óta, így remélem ezt nem szeretnéd rajtam számonkérni.
Kérdező!
Melyik népcsoportra gondolsz?
Akkor itt egy relációs jel a szabadalmak száma szerint.:
Magyarok < Olaszok
Akkor mi magyarok most alsóbrendűek vagyunk? Ugye, hogy nem tetszik. Na ezért nem illik ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!