Spanyol tudósok?
Alig találok a spanyol tudósokról valamit. Ha a Nobel-díjasokat nézem, akkor is csak két spanyol tudóst találok:
Ráadásul összesen van 8 spanyol Nobel-díjas, míg a jóval kisebb területű és népességű, kedvezőtlenebb történelemmel rendelkező Magyarország 13-al büszkélkedhet. Ráadásul nem is jut nagyon eszembe híres spanyol tudós, míg magyar számtalan. Irinyi János, Teller, Neumann, csak hogy néhány ismertebbet említsek.
A spanyolok, illetve a mediterrán térség miért nem járult olyan jelentősen hozzá a tudomány fejlődéséhez, mint a germán-angolszász népek, vagy akár a magyar?
Lehet, hogy a kisebb szelekciós nyomás ( itt elsősorban a kedvező időjárásra gondolok) miatt az ottani emberek butábbak, mint az északon élők?
Leginkább a kulturális-társadalmi közegen múlik, hogy a tudomány és művelői mennyire tudnak kibontakozni. Ami a mediterrán térséget illeti, mind az ókori görögök, mind az újkori Itália hozzájárulása hatalmas a tudományos fejlődés szempontjából.
Ami az éghajlati körülményeket illeti, a legtöbbnek megvannak a maga kihívásai (idén nyáron kaphattál egy kis ízelítőt, de még így is hűvösebb volt és több eső esett, mint Madridban egy átlagos nyáron), de ha valóban a körülmények cudarságán múlna az intelligencia, a sivatagi és a sarkvidéki népeknek kéne kitermelnie a legtöbb nagy agyat.
#1 Az ókori görögök egyike a legelső civilizációknak, persze, hogy sokat járultak hozzá. A sumerek hozzájárulása is elég nagy volt a tudományhoz, írás, kerék, stb.
Aztán ahogy terjedt a civilizáció délről északra, úgy jöttek ki a különbségek, az észak-dél különbségek közismertek.
Az újkori Itália is főképp az északi részeken lett fejlett, és ott vannak nem csak az ipari központok, de a nevesebb egyetemek is.
"ha valóban a körülmények cudarságán múlna az intelligencia, a sivatagi és a sarkvidéki népeknek kéne kitermelnie a legtöbb nagy agyat."
Ott szerintem pont az a probléma, hogy már túlságosan is cudarak a körülmények, ami ellehetetlenít mindenfajta komolyabb szerveződést.
"Ott szerintem pont az a probléma, hogy már túlságosan is cudarak a körülmények, ami ellehetetlenít mindenfajta komolyabb szerveződést."
Szóval megint csak ott tartunk, hogy ott bontakozik ki a tudomány, ahol kedvezőek a társadalmi körülmények.
"Szóval megint csak ott tartunk, hogy ott bontakozik ki a tudomány, ahol kedvezőek a társadalmi körülmények."
Így van, de ahol túlságosan is szélsőséges az éghajlat, ott nem lesznek kedvezőek a társadalmi körülmények.
Ahol meg túlságosan is kedvezőek az éghajlati adottságok, ott sem lesznek kedvezőek a társadalmi körülmények, mert az emberek ha nem muszáj, nem csinálnak semmit sem.
Ezt látjuk a híres mediterrán munkamorálnál, illetve Afrikában is.
A magyar Nobel díjasokat illetően meglehetősen tévedsz. Szentgyörgyi Magyarországon kutatott. Az összes többi előbb elment külföldre (zömmel angolszász területre), ahol bedolgozta magát, utána érvényesültek a képességei.
Ezen túl, a tudomány legfelső rétege a Nobel díj, korántsem átpolitizáltság nélkül. A tudomány jó nagy derékhada is kap díjat, csak azt a nem tudományos közönség nem nagyon ismeri.
Egy ország hozzájárulását a tudományhoz nem a Nobel-díjas tudósok számával mérik.
Spanyolország korábban és most is komoly tudományos fejlesztéseket visz. Csak azért mert ezekről nincs ismereted, kár lenne tévesen ítélned. Hozzáteszem, a spanyol kultúrában a csapatmunkát értékesebbnek tartják az egyszemélyre szabott diadaloknál. Már az iskolában is rengeteg olyan házifeladatot kapnak a gyerekek, amit együttműködve kell megoldaniuk.
Rákerestem a leghíresebb spanyol tudósokra, rögtön 50-et dobott fel a Google. Magyar tudósokra keresve ugyanennyit dobott fel. Nem mond semmi különösebben értékeset ez az eredmény. Talán csak azt, hogy a kérdésed egy spanyol is feltehette volna a spanyol GYAK oldalon a magyarokról.
Megérne egy külön cikket, vajon a magyar tudósok java miért csak külhonban tudott kibontakozni és maradandót alkotni. A tudósok nemzetiségük vagy a személyük, kitartásuk és belefektetett munkájuk útján érték el sikereiket?
Most olvastam a kommented, kérdező: "az emberek ha nem muszáj, nem csinálnak semmit sem.
Ezt látjuk a híres mediterrán munkamorálnál, illetve Afrikában is."
Ez meglehetősen sértő általánosítás, fogalmad sincs miről beszélsz. Tapasztalatból mondom, volt szerencsém összevetni a munkamorált. Hidd el, Magyarországon sem csak sztahanovista élmunkások dolgoznak, maradjunk ennyiben.
"Azt is tegyük hozzá hogy általánosan ismert magyar tudós nincs, míg egy közepes természettudományi műveltségű ember azért ismeri Ramón y Cayal nevét."
Neumann, Teller? Szerintem előbb fogja ismerni egy amerikai ezt a két nevet, mint Ramón y Cayal-ét.
"Hidd el, Magyarországon sem csak sztahanovista élmunkások dolgoznak, maradjunk ennyiben."
Ezt nem is állítottam, azonban az általánosítások nem véletlenül, és nem minden alap nélkül terjedtek/terjednek el. Ezzel pedig nem mondtam, hogy minden általánosítás igaz/helyes lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!