Spanyol tudósok?
Alig találok a spanyol tudósokról valamit. Ha a Nobel-díjasokat nézem, akkor is csak két spanyol tudóst találok:
Ráadásul összesen van 8 spanyol Nobel-díjas, míg a jóval kisebb területű és népességű, kedvezőtlenebb történelemmel rendelkező Magyarország 13-al büszkélkedhet. Ráadásul nem is jut nagyon eszembe híres spanyol tudós, míg magyar számtalan. Irinyi János, Teller, Neumann, csak hogy néhány ismertebbet említsek.
A spanyolok, illetve a mediterrán térség miért nem járult olyan jelentősen hozzá a tudomány fejlődéséhez, mint a germán-angolszász népek, vagy akár a magyar?
Lehet, hogy a kisebb szelekciós nyomás ( itt elsősorban a kedvező időjárásra gondolok) miatt az ottani emberek butábbak, mint az északon élők?
Nem tudom, hogy kidobta-e az oldal a kérdés feltevése előtt, de itt van gyakorlatilag ugyanez a kérdésem félévről ezelőttről, hátha az ottani válaszokban is találsz valami hasznosat.
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__1..
,,Ezt látjuk a híres mediterrán munkamorálnál, illetve Afrikában is."
A déli munkamorált addig szidják az emberek amíg ők maguk ki nem próbálják milyen ott dolgozni. Afrikában elég hamar hőgutát kapsz és összeesel, ha megpróbálsz túlbuzgó lenni. Egyszerűen az ottani éghajlat nem tesz lehetővé gyorsabb munkavégzést, az emberi tűrőképességnek ott is megvannak a határai.
Persze, csakhogy a légkondícionált irodákban sem jobb a helyzet.
Kérdező, ez a "mediterrán emberek lusták" tudatlan általánosítást hagyd el. Azért terjedt el, mert a hozzád hasonló tájékozatlan emberek mindig életben tartják.
Spanyolországban azokon a részeken, ahol a nyári meleg nehezen viselhető, gyakran teljesen bezárnak üzletek augusztusban. Illetve 2-3 nyári hónapot ún. intenzív munkaidőben töltenek, napi 7 órát dolgozva. Cserébe, amikor a turisták már elmentek, az év többi részében napi 9 órát melóznak. Amikor Afrikában dolgoztam, minden munkatársam becsülettel elvégezte a munkáját, sőt amikor közeledtek a határidő önként maradtak tovább dolgozni. Ne általánosíts, mert akkor én meg gondoljam magunkat magyarokat lustának, csak mert túl sok építőipari szakembert láttam a munkaidő végeztével eldobni a lapátot?
A kérdésedre visszatérve, a spanyolok is jó munkásemberek, olyanok mint a magyarok és a többi nép. Nem a származáson múlik a munkabírás és a teljesítmény, hanem a személyen, amit a személy kultúrája befolyásolhat.
És nem a Nobel-díjak számán múlik,egy nép mennyit adott az emberiségnek. Nézd meg, az iszlám világ adta nekünk a matematikát, a kínai a papírt, stb. Mindenki hozzáteszi a maga kis homokszemét.
GDP/fő USD 2021
Németország 46 473
Izrael 43 603
Spanyolország 29 993
Magyarország 16 470
A "lusta és kevésbé találékony" mediterránok közelebb állnak a német teljesítményhez. :)
#18 Én nem mondom, hogy mindegyik lusta, de azért igenis vannak különbségek, ha kollektíve hasonlítjuk össze a két népet.
Azt sem mondom, hogy mi vagyunk az etalon, a Távol-Keleten például jóval keményebben dolgoznak az emberek, mint itthon.
#19 Jó, hogy egy olyan országot hasonlítasz össze, amelyik szinte folyton valamelyik másik hatalom megszállása alatt volt.
Ennek ellenére azért az Észak-Dél különbség masszívan meg van, és talán az sem véletlen, hogy Spanyolország az Egyesült Királysággal ellentétben nem tudta kihasználni a gyarmatbirodalmát, lemaradt a fejlődésben.
Izraelt pedig kár idekeverni, a népessége északról vándorolt be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!