Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi az R -> R polinomok számoss...

U. Xorter kérdése:

Mi az R -> R polinomok számossága? És a nem polinomoké?

Figyelt kérdés

2021. szept. 24. 21:15
 1/8 anonim ***** válasza:
Az R gyűrű feletti polinomgyűrű számosságáról van szó. Ha többet szeretnél tudni, mélyedj el a magasabb lineáris algebra rejtelmeibe.
2021. szept. 24. 23:00
 2/8 anonim ***** válasza:
R a valós számokat jelöli vagy tetszőleges gyűrűt? Mi az, hogy nem polinom? Nem polinom mi?
2021. szept. 24. 23:24
 3/8 A kérdező kommentje:
#2-es, igen, az R a valós számokat jelöli. És nem polinom R->R leképezések, mint az exponenciális függvény vagy a tangens.
2021. szept. 25. 10:09
 4/8 anonim ***** válasza:

Polinomfüggvényből continuum sok van, mivel bármelyik együtthatója continuum féle lehet, ami az együtthatók véges számával szorozva szintén continuum, ami a lehetséges fokszámok megszámlálhatóan végtelen számával szorozva még mindig continuum.

Összes R -> R függvényből annyi van, mint a valós számok részhalmazaiból. Ez olyan módon jön ki, amit nem tanultál.

2021. szept. 25. 12:42
 5/8 A kérdező kommentje:

#4:

> Ez olyan módon jön ki, amit nem tanultál.

Azért ha nem derogál, megpróbálhatnád elmagyarázni/belinkelni. Hátha megértem. Másrészt más is olvashatja ezt a kérdést, aki kíváncsi lehet rá.

Amúgy tisztában vagyok vele, hogy az X -> X leképezések számossága 2^|X|.

Arra vagyok kíváncsi, hogy a valós függvényeknek van-e olyan részhalmaza, aminek a számossága c és 2^c, vagyis Beth-0 és Beth-1 között van.

2021. szept. 25. 15:31
 6/8 anonim ***** válasza:

"Arra vagyok kíváncsi, hogy a valós függvényeknek van-e olyan részhalmaza, aminek a számossága c és 2^c, vagyis Beth-0 és Beth-1 között van."

Akkor miért nem ezt kérdezted?

Azt, hogy egy k végtelen számosság és 2^k között van-e más számosság, az ún. általánosított kontinuumhipotézis [GCH] árulhatja el nekünk. Ez éppen azt állítja, hogy nincs, csakhogy az általánosított kontinuumhipotézisről tudni kell, hogy nem levezethető a halmazelméletből, és a negáltja sem. Ezt a körülményt úgy nevezzük, hogy független tőle. Vagyis, ha GCH-t külön hozzávesszük az axiómákhoz, akkor nincs olyan valós függvényhalmaz, amely szigorúan nagyobb, mint c, de kisebb, mint 2^c; ha pedig nem vesszük hozzá, akkor a kérdés nem megválaszolható.

Ez az egész akkora közhely, hogy meg vagyok lepődve, hogy erről nem hallottál, de a Beth-függvényről igen.

Hozzáteszem, az, hogy c bármelyik beth-számmal megegyezik-e, szintén GCH függvénye, és elfogadásakor is Beth(1)-el lesz egyenlő, nem Beth(0)-val; 2^c pedig Beth(2)-vel.

2021. szept. 25. 18:58
 7/8 A kérdező kommentje:

> [...] akkor nincs olyan valós függvényhalmaz, amely szigorúan nagyobb, mint c, de kisebb, mint 2^c;

Nincs vagy csak nem tudjuk megnevezni/felsorolni?

> [...] akkor a kérdés nem megválaszolható.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy eldönthetetlen?

> meg vagyok lepődve, hogy erről nem hallottál,

Olyan formában hallottam róla, hogy Alef-0 és c között nincs számosság. Nagyon hasonlóra irányul a kérdés, valóban.

> Hozzáteszem, az, hogy c [...] Beth(1)-el lesz egyenlő, nem Beth(0)-val; 2^c pedig Beth(2)-vel.

Köszönöm a javítást!

2021. szept. 25. 19:31
 8/8 anonim ***** válasza:
Bocsánat, hibát vétettem. Az általánosított kontinuumhipotézis függetlenségéből csak annyi következik, hogy c és 2^c közötti számosság létezése nem bizonyítható. A nemlétezése ettől még elvileg lehet bizonyítható.
2021. szept. 26. 13:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!