Mi az oka annak hogy tükörben teljesen másképpen látom magam, mint ahogy a fényképen megjelenek?
Tehát tegyük fel nézem magam a tükörben,de a tükör elé teszem a kamerámat és ugyanott, ugyanakkor, a kamerába nézek és lövök egy fotót és annak az embernek mintha köze nem lenne ahhoz akit a tükörben láttam.
Minden körülmények között mintha a sztenderd fényképen és sztenderd tükörképben van egy saját jellegzetes kinézetem de melyik az igazi? Miért térhet el ilyen élesen a kettő? Honnan tudjam engem mások hogy látnak?
1. a tükörben a bal és jobb oldal felcserélve látszik, a legtöbb arc nem szimmetrikus, ezért feltűnhet eltérés.
2. a fotó a kamera távolságától, lencse típusától függően torzíthat méreteket, a tükör meg azt mutatja, amit a szemed lát (csak ugyebár tükörképben).
Ahogy 5 írta, a látványt a szemed megszokja, nem tűnik fel az aszimmetria, de amint tükörképben látod, feltűnik.
A két szem magassága szokott a leggyakrabban eltérni, orr kicsit oldalra, ilyesmi.
5 voltam, bocsánat, véletlen nyomtam elküldést.
...a tükörképeden látottnak megfelelő oldaladon, az adott méret két egységgel nagyobb lesz, ahelyett, hogy várakozásod szerint két egységgel kisebb lenne, így te azt négy egységgel nagyobbnak fogod észlelni.
Tehát duplaannyira aszimmetrikusnak véled magad, mint valójában vagy.
De ismerőseid, akik egyenesben szoktak látni, számukra nem vagy aszimmetrikus, max akkor, ha veled együtt néznek tükörbe, vagy szgéppel megtükröznek egy fotót rólad.
Az idegenek pedig egyszeresen aszimmetrikusnak látnak így is, úgy is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!