Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi az oka annak hogy tükörben...

Mi az oka annak hogy tükörben teljesen másképpen látom magam, mint ahogy a fényképen megjelenek?

Figyelt kérdés

Tehát tegyük fel nézem magam a tükörben,de a tükör elé teszem a kamerámat és ugyanott, ugyanakkor, a kamerába nézek és lövök egy fotót és annak az embernek mintha köze nem lenne ahhoz akit a tükörben láttam.

Minden körülmények között mintha a sztenderd fényképen és sztenderd tükörképben van egy saját jellegzetes kinézetem de melyik az igazi? Miért térhet el ilyen élesen a kettő? Honnan tudjam engem mások hogy látnak?

2021. ápr. 28. 14:17
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Az objektív torzít, a síktükör nem.
2021. ápr. 28. 14:24
 2/19 Wadmalac ***** válasza:
87%

1. a tükörben a bal és jobb oldal felcserélve látszik, a legtöbb arc nem szimmetrikus, ezért feltűnhet eltérés.

2. a fotó a kamera távolságától, lencse típusától függően torzíthat méreteket, a tükör meg azt mutatja, amit a szemed lát (csak ugyebár tükörképben).

2021. ápr. 28. 14:26
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
Mert ahogy te latod magad a tukorben, az nem az, ahogy a foton latszol, ahogy masok latnak teged, hanem az ellentete. Ezert mikor megnezed a fotot, egy “idegen” arc nez vissza rad, nem az amit evtizedekig a tukorben lattal.
2021. ápr. 28. 14:30
 4/19 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, de a harmadikat összevetve az előző kettővel még mindig nem igazán értem. Mármint világos hogy a tükörkép az tükörkép de konkrétan esetemben arról van szó hogyha tükörbe nézek egy relatíve szimmetrikus arcot látok. Fényképen ezzel szemben az arc két oldala totálisan aszimmetrikus. Az arc egyik fele mintha be lenne dagadva, a száj egyik oldalt mintha lecsúszna, az egyik szem nagyobb mint a másik. Tükörben is van ennek némi nyoma, de nem ilyen esztétikailag hát elég előnytelen szélsőséges mértékben. Ugyanakkor érdekel melyik torzít kevésbé. Mert olyan nagy az eltérés, hogy a tükör az igazi akkor simán odasétálok ahhoz akiért dobbant egy nagyot a szívem, ha nem akkor meg lehet úgy vagyok vele hogy nem az én súlycsoportom. Addig tapasztalatok alapján nem volt egyértelmű melyik irányba billen a mérleg. Tudom, ez már nem a tudományos része, meg nagyon hiú de emiatt érdekel. :D
2021. ápr. 28. 14:40
 5/19 anonim ***** válasza:
92%
Arcfelismerésünk valamiért szimmetrikusnak állítja be az ismert arcokat. Így számodra a te tükörképedet is. Azaz ha mondjuk bal arcfeleden egy méret két egységgel kisebb, mint a jobbon, de ezt te megtanultad tükörben nem észlelni, akkor "egyenesben", azaz pl. fotón,
2021. ápr. 28. 14:50
 6/19 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy hülyeséget mondok, de más méretű a tükör és a kamera?
2021. ápr. 28. 14:51
 7/19 Wadmalac ***** válasza:
85%

Ahogy 5 írta, a látványt a szemed megszokja, nem tűnik fel az aszimmetria, de amint tükörképben látod, feltűnik.

A két szem magassága szokott a leggyakrabban eltérni, orr kicsit oldalra, ilyesmi.

2021. ápr. 28. 14:55
 8/19 anonim ***** válasza:
78%

5 voltam, bocsánat, véletlen nyomtam elküldést.

...a tükörképeden látottnak megfelelő oldaladon, az adott méret két egységgel nagyobb lesz, ahelyett, hogy várakozásod szerint két egységgel kisebb lenne, így te azt négy egységgel nagyobbnak fogod észlelni.

Tehát duplaannyira aszimmetrikusnak véled magad, mint valójában vagy.

De ismerőseid, akik egyenesben szoktak látni, számukra nem vagy aszimmetrikus, max akkor, ha veled együtt néznek tükörbe, vagy szgéppel megtükröznek egy fotót rólad.

Az idegenek pedig egyszeresen aszimmetrikusnak látnak így is, úgy is.

2021. ápr. 28. 14:58
 9/19 anonim ***** válasza:
100%
#8, Érdekes effektus, mikor egy jól ismert személy - lehetőleg ikonikus - fotóját megtükrözik és az eredeti mellé teszik, olyan, mintha a kettő nem is egymás tükörképe lenne. Tök ismeretlenek fotóinál nincs ilyen, nem állt rá agyad, hogy eltüntesse az arcról az aszimmetriákat.
2021. ápr. 28. 15:05
 10/19 anonim ***** válasza:
78%
2021. ápr. 28. 15:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!