Tudjuk annak az okát (a tudomány jelenlegi állása szerint), hogy a tömény és híg savak miért vesznek részt másképpen sav-bázis reakcióban?
Ha igen, akkor valaki el tudná magyarázni/leírni, de egy jobb linkel is megelégszem.
Köszönöm előre is :)
Mi az hogy máshogy? Hogy kevésbé könnyen disszociálják a protont a gyenge savak?
-EN. Magas EN-ú elem magához húzza a H elektronjait, így a proton könnyebben disszociál.
-Indukálhatóság. Veszünk egy szerves savat, aminek egyik H atomja Cl-ral szubsztituált. (A Cl EN-a viszonylag nagy). Minél közelebb van a szubsztitóció a sav csoporthoz, annál könnyebben disszociál a proton. Ez olyasmi mint amit ezelőtt írtam, csak magasabb rendűen.
-Kötés hossza és erőssége. Nyilván minél távolabb van a két atom vagy minél gyengébb a kötés, annál könnyebben disszociál a proton.
igaz, elég rosszul fogalmaztam meg, bocsánat példát tudok igazából mondani:
például a tömény kénsavban oldódik a réz, a hígban viszont már nem
Az utolsó részkérdésre:
Mert a sav disszociációja nem valósul meg tömény esetben pont a víz hiánya miatt. (proton önmagában nem kering a löttyben, ahhoz víz is kell. A mennyiség is kérdéses, mert a diszociáció visszaszorulását a másodlagos kölcsönhatások is elősegítik. Pl tömény kénsav esete, ami jobban szereti a vizet.
Mondok még jobbat, a híg kénsav szétmarja az acél tartályt, a tömény meg nem.
Ez sem nagy csoda, a tömény kénsav saválló szulfát-réteget képez a vason.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!