Hányféleképpen lehet maximum mattot adni egy lépésből a sakkban?
Például ha az ellenfélnek csak a királya maradt, nekünk pedig a király mellett egy vezér, akkor a megfelelő állásnál akár négyféle lehetőség is adott lehet a mattra.
Lehet-e tudni, hogy ezt a számot meddig lehet feltornászni? (Lehetőleg csak szabályos játékállással).
Hát ha nem vagy hajlandó kifejteni, akkor tényleg. XD
De akkor kifejtem, mire gondolok. Attól függ, hányféle mattállás lehet, hogy pontosan mit értesz különböző mattállások alatt. Például a vezér+király segítségével történő mattállás esetén vehetjük úgy is, hogy csak kétféle állás van, mint ahogy a 4. válaszoló írta, de vehetjük úgyis, hogy van sokkal több. Én azt tudom elképzelni egy lehetséges definíciójára az eltérő pozícióknak, hogy a bábuk állása egymáshoz képest eltér (és nem is tükörképi szimmetria van). Akkor viszont nekem 8 lehetséges állás jön ki vezérrel és királlyal történő mattadásra.
Tegyük fel, hogy világossal mattolunk, király + vezér a király ellen. A világos király legyen a b6 mezőn. A mattnál a világos vezér és a sötét király pozíciója a következő lehet.
1. Va7; Ka8
2. Vb7; Ka8
3. Vb7; Kb8
4. Vc7; Kc8
5. Ka8; V c8 és h8 között akárhol
6. Kb8, V d8 és h8 között akárhol
7. Ve8; Kc8
És ha máshova mozgatjuk a világos királyt, akkor lehet ettől eltérő pozíciója a bábuknak egymáshoz képest:
világos: Kc6, Vb7
sötét: Ka8
Szóval ha kifejtenéd, hogy a fentiekből neked hogyan jött ki a négy különböző állás, az nagyban hozzásegítene ahhoz, hogy érthető legyen, mit tekintesz különböző állásnak, és ezáltal meg lehessen válaszolni a kérdést.
Nekem nagyon tetszik és értem is a kérdést.
Abból indultam ki, hogy a 8 gyalog beért és 8 vezér lett, így 9 vezérrel, 2 bástyával, 1 futóval (a másik felesleges), 2 huszárral dolgoztam.
Nem tudom, hogy ez maximális-e, végül össze sem számoltam a mattok számát.
A lényeg a 8 vezér a király körül, és hozzáadtam még azokat a figurákat, amik több lehetőséget adnak, mint amennyit blokkolnak.
Végül hozzáadtam egy sötét gyalogot, ami nem blokkol semmit, hogy legyen lehetséges utolsó lépése sötétnek. Nem tudom, hogy a kezdőállásból szabályos lépésekkel elérhető-e a felrakott állás, de legalább 1 lépés lehetéges "visszafelé".
Na, most esett le, hogy mit akar a kérdező. (Bár annyi jogos, hogy már Mojjo válaszából is rájöhettem volna, de elég más vágányon járt az agyam.)
Nem hiszem, hogy Balubánál több lehetőséget tudnék adni (ott már összeszámolni is nehéz a lehetséges mattok számát).
Viszont arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy van olyan király + vezér vs. király állás, ahol négynél több különböző matt is lehetséges.
Világos: Kb6; Vg7
Sötét: Ka8
Itt a lehetséges mattok:
Vh8#
Vg8#
Vf8#
Va7#
Vb7#
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!