Hányféleképpen lehet maximum mattot adni egy lépésből a sakkban?
Például ha az ellenfélnek csak a királya maradt, nekünk pedig a király mellett egy vezér, akkor a megfelelő állásnál akár négyféle lehetőség is adott lehet a mattra.
Lehet-e tudni, hogy ezt a számot meddig lehet feltornászni? (Lehetőleg csak szabályos játékállással).
Attól függ, hol állnak a bábuk.
A vezér nélküli király mozgásterét villámgyorsan le lehet szűkíteni és a másik király pozíciójától függ a szükséges lépések száma, mert gondolom, a matt mielőbbi beadására van törekvés, amit lehet persze tetszés szerint bonyolítani, vagy a lehetőségek számát növelni, pl. a közeledő király útvonalának változtatásával, mert a matthoz az összes bábura szükség van.
Logikusan gondolkodva, a futó/bástya/gyalogok alapból kilőve, hiszen a vezérnél nem tudnak többet. A huszár maradt, de az meg a támadott mezők elhelyezkedésének köszönhetően nem tud adott mezőről kis területet támadni sokféleképpen.
Szóval legfeljebb azzal lehet játszani, hogy növeljük a fenn lévő bábuk számát, valami tábla közepén lévő mezőre koncentrálunk, amit sok bábu érhet el egy támadó lépésből, és oda szoritjuk be a királyt. szerintem lehet olyan állást felállitani, hogy a tisztek bármelyikével, a királlyal és 2 gyaloggal is adható matt, tehát összesen 10 bábuval. De ugye ezek egy része többféleképpen is megoldhatja a mattlépést, szóval szerintem biztos hogy 10+ módon.
Jó lenne, ha a kérdező pontosítaná, mire gondol, szerintem az egy vezéres matt beadásának a fajtájára.
Én két típust ismerek, mindkét esetben a vesztes király a tábla alap, vagy oldalvonalának valamelyikére van szorítva és az egyik esetben a vezér a két király között van, a másikban meg azon az alap, vagy oldalvonalon ad mattot, ahol a vesztes király áll, amely a másik király közelítése nélkül nem léphet el arról a vonalról.
„Attól függ, hol állnak a bábuk.”
Na, ne mondd...
„Magyarul arra vagy kiváncsi, hogy hány féle olyan elrendezés van, amely egy lépéses mattot eredményez?”
Nem.
„Jó lenne, ha a kérdező pontosítaná, mire gondol, szerintem az egy vezéres matt beadásának a fajtájára.”
Ezt miből sikerült leszűrni?
@5: Mondjuk nem feltétlen lenne hátrány, hogy ha látod, hogy nem világos az embereknek a kérdésed, sőt még meg is kérnek rá, hogy pontosítsd, akkor pontosítod.
----
Mindenesetre a kérdező arra gondolhat, hogy egy konkrét adott állásnál maximum hányféleképp lehet mattot adni. Nyilván van olyan állás, vagy vannak olyan állások, amikből a mattadások száma maximális, azaz több, mint bármely más állásból - erre a számra kíváncsi a kérdező, csak neki derogál ezt kifejteni.
Nem tehetek arról, hogy világosan leírtam, hogy mire vagyok kíváncsi, és nektek derogál normálisan értelmezni.
Adtam egy PÉLDÁT arra, hogy mire gondolok, erre mindenki azzal jön (a 2-es válaszolót leszámítva), hogy egy királynővel hányféleképpen lehet mattot adni, meg azzal, hogy hány olyan állás van, ahol egy lépésből lehet mattolni.
Neked sikerült megértened, úgyhogy nem a kérdés megfogalmazásával van a baj.
Az már eleve ciki, hogy Mojjonak kell helyetted tisztázni, hogy pontosan mit is kérdezel, de nekem az továbbra sem világos, hogy mit értesz különböző állás alatt. Ha leírnád, hogy a vezérrel hogyan jön ki a négyféle matt állás, akkor az talán segítene abban, hogy értelmes választ kapj.
Ráadásul ha jól értem, kétféle kérdésről is van szó itt tulajdonképpen (legalábbis a 7. válaszod alapján):
- hányféle mattállás lehetséges?
- hányféle állásból lehet egy lépésben mattot adni?
-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!