Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A nulladik dimenzió hogyan...

A nulladik dimenzió hogyan épülhet fel?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Próbáltam már mindenhol valami normálisat keresni, de nem sikerült találnom.

Az érdekelne, hogy hogyan "lehet elképzelni" a nulladik dimenziót?

Ugye abban mozgás nincs, nem lehetséges, értem magát a pont tematikát is, meg magát az ábrázolást, viszont azt nem hogy abban a dimenzióban mi lehetséges, hogyan is nézhet ki? Hogyan épülhet fel?

Tudom, hogy ezek csak elméletek, de érdekelne nagyon is.

A nulladikról nagyon kevés információt találtam még angolul is. Esetleg nincs egy összefoglaló könyv ezekről?

Tudom, tudom, húrelmélet, de arról is csak darabokat találok mindig, meg csak részleteket.

Ne szóljatok le a kérdésért légyszí' de engem érdekelne, hogy hogyan is lehetne ezt "elképzelni", mert a pont ábrázolás sem fed le mindent.

2020. júl. 7. 09:40
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:

Marhára nem arról beszélsz, amit kérdeztem.

Arról van szó.

2020. júl. 8. 08:56
 22/32 anonim ***** válasza:

8-as (14:05-ös) Hozzászólásba leírtam röviden hogy gyakran mint neveznek nulladik dimenziónak. A kérdéshez kiegészítésképpen írtad a hogy van a húrelmélet. A húrelmélet az elméleti fizika, fizikai geometria is. A Minkowski téridő elméleti, de alkalmazott fizika is, fizikai geometria.

13.-ik (21:19-es) Hozzászólásba leírtam még tudni valókat, nem ismételgetem. Arra is reflektáltam akkor, hogy írtál egy nagyon nem igaz állítást, hogy mi a Minkowski tér.

Úgy nincs ahogy elképzeled, hogy ez a nulladik dimenzió, ez az első ez a második stb. Egy-egy adott tudományos modellbe (vagy számítástechnikai adatstruktúrába) ahogy definiálják úgy lesz az adott definíció szerint. Egy nagyon ismert modellt mondtam, hogy hogyan szokás.

Nem copy paste-el, hanem megfogalmazva amit megértettél belőle : Mi a Minkowski téridő?

2020. júl. 8. 10:02
 23/32 A kérdező kommentje:

Figyelj te már ott elbuktál, hogy kiemelted 7-est.

Féltékenységből hiába nyomld nekem a saját elméleted ha nem azt kérdeztem.

Le is írtam nem egyszer, hogy mit kérdeztem.

Nem érdekel, hogy gyakori modell, főleg hogy a Wikipédia, amit te linkeltél, össze-vissza fogalmazza a dolgokat, ezért is mondják sokszor rá, hogy nem hiteles.

Nem érdekel a modelled, mert nem ezt a modellt kérdeztem, és le is írtam nem egyszer.

Nem kell itt bizonygatni, nem ezt kérdeztem, nyomjad máshol.

2020. júl. 8. 10:12
 24/32 A kérdező kommentje:
Az meg jó lenne, ha szövegérteni is tudnál mondom, mert nem egyszer leírtam azt is, hogy mit ír le a Minkowski, te nem fogod fel.
2020. júl. 8. 10:13
 25/32 A kérdező kommentje:

" 1. Az egy dimenziónak egy kiterjedése van, ilyen a pont és a vonal.

2. A két dimenziónak két kiterjedése van, ez a sík. Hosszúsága, szélessége van.

3. A három dimenziónak három kiterjedése van: hosszúsága, szélessége és magassága. Itt jelennek meg a mi világunkban a tárgyak pl.: egy kocka. "

A nulladik meg egy elmélet szerint (A SOK KÖZÜL) létrehozza az 1D-t.

Ez érdekel, hogy mi lehet a nulla.

2020. júl. 8. 10:21
 26/32 gromo ***** válasza:

Érdekes eszmefuttatásokat olvastam. Egy picit had szálljak bele.

Miről is beszélünk ? Ahogy legutóbb megfogalmaztad, "Ez érdekel, hogy mi lehet a nulla."

A nulla egy matematikai fogalom. Ha a mindennapjainkban próbáljuk értelmezni, akkor a "semmi" felelne meg leginkább neki. A következő lépésben próbáld meg elképzelni a semmi-t. Fog menni? Nem. Amit látunk, érzékelünk, tapasztalunk, gondolunk, az mind valami vagy valamiről szól. Ebben az értelemben a nulla is "valami", a semmi szimbóluma. Matematikában csodásan használható, de önmagában nem jelent - képvisel megfogható dolgot. Valaminek a hiányaként lehet önmagában értelmezni, talán ez a legjobb megközelítés.

Ugyanez érvényes a nulladik dimenzióra. Matematikailag értelmezhető, de egyéb területeken nem valós dolgot képvisel. Elképzelni ugyanúgy nem tudod mint a"semmi-t".

Háromdimenziós ( ha az időt belevesszük, akkor négy...) világban élünk tudomásunk szerint. Tapasztalataink erre vonatkoznak, képzeletünk pedig a már tapasztalt dolgokra épül. El tudunk könnyen képzelni a geometria segítségével 1-2-3 dimenziós dolgokat, ennek megvannak a maguk szabályai. Tudunk dolgozni matematikailag több - kevesebb dimenzióval is, de ezek elképzelése már nehézségekbe ütközik, tapasztalat, észlelet, érzékelhetőség híján.

2020. júl. 13. 11:15
 27/32 anonim ***** válasza:

"de ezek elképzelése"

2 dimenziós teret létre tudunk hozni, és ennek elég érdekes tulajdonságai vannak.

2020. júl. 13. 11:18
 28/32 A kérdező kommentje:

Még mindig nem válasz a kérdésre, hanem felesleges elkanyarodások.

Aki nem is érti vagy fogja fel mit kérdezek, ne is írjon inkább.

Köszönöm.

2020. júl. 13. 19:05
 29/32 anonim ***** válasza:

Igazából felesleges írnom az utolsó hozzászólásod után, mivel szerintem a semmiről értekezünk, de megfordítanám a dolgot és vissza kérdeznék, hogy mit szeretnél ábrázolni 0 dimenziós térben, mire használnád? Remélem érted mire akarok kilyukadni ezzel.

Szerintem még sokat is írtak a többiek a dologról, de ha sikerülne rájönnöd mire gondolsz, vagy tudnád ábrázolni, leírhatnád nekünk is.

2020. júl. 14. 15:49
 30/32 anonim ***** válasza:

Megint én vagyok.

A 25. válaszodban amit idéztél az egyébként hibás:

" 1. Az egy dimenziónak egy kiterjedése van, ilyen a pont és a vonal."

hivatalosan ez úgy van, hogy :

0 dimenziós a pont

1 dimenziós a vonal

...

Igazából ezt én sem szeretem, mivel egy pontnak van sugara, kiterjedése, de ez a hivatalos.

Így már talán van értelme az említett elméletnek, hogy két pont létrehozhat egy egyenest 1D-t.

2020. júl. 14. 16:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!