A nulladik dimenzió hogyan épülhet fel?
Sziasztok!
Próbáltam már mindenhol valami normálisat keresni, de nem sikerült találnom.
Az érdekelne, hogy hogyan "lehet elképzelni" a nulladik dimenziót?
Ugye abban mozgás nincs, nem lehetséges, értem magát a pont tematikát is, meg magát az ábrázolást, viszont azt nem hogy abban a dimenzióban mi lehetséges, hogyan is nézhet ki? Hogyan épülhet fel?
Tudom, hogy ezek csak elméletek, de érdekelne nagyon is.
A nulladikról nagyon kevés információt találtam még angolul is. Esetleg nincs egy összefoglaló könyv ezekről?
Tudom, tudom, húrelmélet, de arról is csak darabokat találok mindig, meg csak részleteket.
Ne szóljatok le a kérdésért légyszí' de engem érdekelne, hogy hogyan is lehetne ezt "elképzelni", mert a pont ábrázolás sem fed le mindent.
8-as (14:05-ös) vagyok
"A Minkowski tér, két pont közötti, ezesetben az 1D-t írja le..."
Ez nem igaz, a 4 dimenziós téridőt írja le. (Ha veszek egy 10 dimenziós euklideszi teret mint matematikai konstrukciót ott is beszélhetek 2 pont távolságának kiszámításáról, meg is tehetem ha azoknak ismertem a koordinátáit.) Ezek szerint nem értetted meg amit írtam. Linkeltem is, ott részletesebben is írnak róla. Ez egy absztrakt leírási mód amit alkalmazott fizikában is használnak ahol ez szükséges. Azaz a tudományban használt fogalom.
Az amit te a legjobb hozzászólásnak tekintettél a 7-es (13:36-os), írt egy egyéni véleményt, ezt ő se rejti véka alá. Úgy kezdi a mondatot hogy "Szerintem".
Ha csinálsz egy modellt melybe dimenziók vannak akkor azt tartalmazza amit beleraktál a modellbe. Ez vagy egy hülye modell lesz ami önmagáért van, vagy pedig egy adott célt szolgál, valamely feladat megoldásába, adatfeldolgozásba, numerikus mérnöki számításba stb. segítség. Meg döntsük el, hogy matematikailag, azon belül is geometriailag kérdezed, mert itt keverednek a fogalmak. A matematikában a geometriában nincs se töltés se szín se nemi tulajdonság stb.
Digitális képfeldogozás programozásánál például gyakran egy szürkeállományos kép két dimenziós, egy színes kép három dimenziós, ahol egy dimenzió a színcsatornákért felelős. Ez azonban pixeltérben van melynek matematikai leírása a diszkrét geometria.
Úgy nincs nulladik dimenzió mint ahogy elképzeled hogy az az. Hanem amit belerakunk a modellbe. Amit én mondtam példát elsőre a Minkowski téridőt az nem egy önkényesen megadott dimenzió, hanem (nagyon hosszú lenne ezt részletezni, egyetemen egész szemeszterek telnek el ezek részleteivel) valamilyen értelemben a tér és az idő ugyanolyan dimenzió, nem véletlen van az a szó hogy téridő.
Ne keverjük össze a matematikai geometriát, a fizikai geometriát, se egyéb más akár informatikai konstrukciókat melyben a dimenzió mint fogalom szerepel. Meg azt se, hogy nulladik dimenzió vagy nulla dimenziós az se mindegy. A pont egy nulla dimenziós matematikai geometriai konstrukció.
De azt se keverd össze lehetőleg, hogy ez a matematika, ha nem tűnt fel, a nullák közti egyet írja, másról beszélsz és a Minkowski törvény is, mint amit kérdeztem.
Két nulla közt van az 1D és úgy is kezdi, hogy a "közöttit" számolja.
#12: Igen egy semmi, de mégis van "benne" valami, mert egy ugyanilyen semmivel tud 1D-t csinálni, 2 1D meg egy 2D-t.
Még mindig az érdekel, hogy milyen "erő" vagy mi lehet ez a nulla, hogyan is néz ki, még mindig.
"A pont-nak is van egy alakja"
Alapból nincsen neki.
Egyet tudok még elképzelni, amit a jelenlegi térelméletek mondanak: hogy a tér sok dimenziós, de ezek fel vannak csavarodva.
Ilyen állapotban pl. az ősrobbanás első pillanatában létezhetett olyan tér, ahol az összes dimenzió fel volt csavarodva, tehát ezt némi közelítéssel veheted 0 dimenziós térnek.
A legtöbb mai elemi részecske ebben nem fér el, viszont létezik olyan, ami elfér.
#16: Igen ezt is olvastam, ez is elképzelhető egy elmélet, de még mindig nem ez a kérdésem.
De nem akarom levezetni végig a dimenziósdit, hogy hogyan is érdekel a nulla, mert felesleges, lehet még úgy se értené meg mindenki, ahogy még mindig kérdezem.
Azt is tudom, hogy vannak akik nem számolják a nullát, azt is tudom, hogy nem veszik dimenziónak sokan, azt is tudom, hogy valaki konkrétan egy 2 dimenziós pontnak tartja ezt a nullát, azt is tudom, hogy valakik szerint csak egy pillanatnyi dolog volt/van, azt is tudom, hogy ez az egész "fiktív".
De nem ezt kérdezem még mindig, hanem azt az elméletet, ami azt feltételezi van nulladik és 2 nulladik csinál 1D-t.
Na és ez érdekelne, hogy ez a nulladik dimenzió akkor micsoda, hogy épülhet fel, egy erő lehet?
Nem tartom helyén valónak neki a nulladik dimenzió nevet, de így nevezik, és gondoltam így könnyebben megértitek, ha így írom.
3 dimenziós lény nem fog kilépni belőle, mert se 0, se 1D-ben nincsenek meg a feltételek az élethez.
De értem hogy akarnád mondani.
"De azt se keverd össze lehetőleg, hogy ez a matematika, ha nem tűnt fel, a nullák közti egyet írja, másról beszélsz és a Minkowski törvény is, mint amit kérdeztem."
Te meg miről beszélsz? Mire írod hogy ez a matematika? Milyen nullák közötti egyes? "Minkowski törvény" : No komment.
Két nulla közt van az 1D és úgy is kezdi, hogy a "közöttit" számolja.
???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!