Milyen lenne egy triális világ trigit-aritmetikája?
Ugye a valóságra duálisként tekintünk, evidens a legtöbb ember számára, hogy az inverz inverze az identitás, a számok (digitek) is ilyenek: az ellentett ellentettje önmaga; a reciprok reciproka önmaga.
De milyen lenne egy olyan világ, ahol a számok (trigitek) trimenzionálisak, és három különböző előjel van, mondjuk "-" helyett "/" és "\" előjelek a "+" mellett? Hogy működne egy ilyen triális világ?
Szerintem valami ilyesmi aritmetikája lenne:
++a=+a
//a=\a
\\a=+a
Persze ez felírható lehetne előjeles komplex egységgyökökkel is, de éppen az a lényeg, hogy három előjelet használjunk csak.
Amikor kivonást végzünk, azaz a kivonandóból kivonjuk a kivonót, akkor lényegében a kivonandóhoz hozzáadjuk a kivonó ellentettjét: 2-3 = 2+(-3), ami a duális aritmetikában -1 lesz. Ugye a trigiteknél nincs "-", de van 2\3 és 2/3 és 2+3. Itt most vonatkoztassunk el a per jelek osztás jelentésétől.
Mivel +1, /1 és \1 különböző bázisegységek, így nem vonhatóak össze. De +1 + /1 + \1 = 0. Ahogy a dualális aritmetikában +1 + -1 + i + -i is = 0.
Ez a világ valószínűleg duális, hiszen két azonos erejű de ellentétes irányú hatás kioltja egymást. Gondoljunk csak a klasszikus mechanikára, termodinamikára, optikára és a többire.
Vannak kevésbé egyértelmű dolgok, mint a (Bell) kvatum Venn-diagram paradoxona. Talán szubatomi/kvantum szinten előfordulnak ilyen aritás-eltolódások.
#4-es, még jó, hogy már nem egyből azzal gyanusítasz, hogy én vagyok UKristóf.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!