Mit gondolsz a génsebészetröl? Támagotaod, vagy ellenzed?
Nem lennének betegségek, az elvesztett végtagok "visszanönének", a sebek gyorsaban gyogyulnának, meghosszabitott élet, nagyobb állóképeség. Stb.
Én teljes mértékben támogatom, és nagy reményeket füzök hozzá. Az én megitélésem szerint az emberi test az egy gép, aminek sok hibálya van,amiket ki kell javitani.
Felse tudom fogni, hogy sokan miért ellenzik.
Egyetértek, beláthatatlan következményei lesznek.
Mert lesz, az biztos, hivatalosan csak gyógyászati céllal fog működni, és minimálisan a közegészségügyben is kap belőle az egyszerű nép, de úgy hiszem a hatalmaskodók fegyvert kovácsolnak belőle, a gzadagoknak komolyabb sebészeti beavatkozásokra isv lehetőség lesz... A társadalmi egyenlőtlenségeket csak erősíteni fogja, és ez világégéshez vezet. De ez csak egy ok a sok közül, ami miatt eljön az a világvége, ha nem is 2012-ben... Az emberiség jóságában már csak a buta emberek hisznek.
Én is támogatom. Ezzel a kezünkbe vehetnénk az evolúciónkat.
Persze okozhat problémákat is, konfliktus a módosított, és régi típus között, aki ismeri a "Bioshock" című videójátékot, az tudja mire gondolok, de mindig mikor megjelent egy új faj, annak helyet kellet szorítania magának a régiek között.
Én genetikus vagyok, és a géntechnológiát mindennapos módon használom. Azt kell mondanom, hogy ezek a célok ma még az elérhetetlen álom kategóriájába tartoznak.
Nézzük:
„Nem lennének betegségek”: De igen lennének, mert baktériumokból és vírusokból millió féle van, és egyre újabbak jönnek létre. A célszemély genetikai módosítása hidegen hagyja a támadót, mivel nem egyetlen gyenge pontunk van, hanem tulajdonképpen annyi, ahány kórokozó. És ez személyenként ugyanennyi genetikai beavatkozást igényelne.
"az elvesztett végtagok "visszanönének"" Hát ez nem elsősorban genetikai probléma, hanem valami jóval bonyolultabb. Ehhez alapvetően ismerni kéne a fejlődésbiológia törvényszerűségeit. Ha valakit nagyon érdekel, írok erről később. Egyelőre csak annyi, hogy a DNS nem olyan "tervrajz", mint sokan elképzelik, mint egy ház tervrajza például. Ha egy ház egyik szobája leomlik, vissza lehet építeni a tervek alapján. A gének inkább szabályokat határoznak meg, amiket nem lehet egyszerűen "lefordítani" a végeredményre. Szóval szerintem egy végtag (ami egy nagyon összetett valami: erek, csontok, hús, bőr, idegek) visszanövesztése az ma még csak álom, bár egyszerűbb szövetek (pl bőr) pótlására szerintem hamar lesz lehetőség.
"a sebek gyorsaban gyogyulnának" Ez megint nem genetikai probléma. Valamennyire lehet gyorsítani a gyógyulást (a gyógyszerek is ezt teszik), de itt alapvetően a sejtek osztódási sebessége a limitáló tényező. Ha gyorsabb osztódásra késztetjük a sejteket, akkor növeljük a hibák arányát az osztódásban, ami rákosodáshoz vezet.
"meghosszabitott élet," Na ez valóban genetikai probléma, folynak is kutatások ezirányban. Nagyon úgy tűnik, hogy komoly mellékhatásokkal kell számolni. Például a meghosszabbított életű fonalférgek úgy viselkednek, mintha sejtszinten éheznének. Igaz, hogy hosszabb az életük, de valószínűleg az egészet szenvedéssel és rosszulléttel töltik, amit nem tudnak nekünk elmesélni. Egereknél is hallottam hasonlót. Szerintem ez az az álom, amit nem fogunk elérni sohasem.
"nagyobb állóképeség" Hát ez megint csak nem egyszerű genetikai probléma. Valószínűleg egy-két gén megpiszkálásával növelhető lenne az állóképesség, de vajon milyen áron? Itt már az élet alapjait maceráljuk, a biokémiai egyensúlyokat. A nagyobb állóképesség azt jelentené, hogy a sejtek lassabban fáradnak, vagy hogy több oxigén jut hozzájuk. A lassabb fáradás kisebb teljesítménnyel jár, a több oxigén gyorsabb öregedéssel. Mindenképp komoly ára lenne: a sosem fáradó ember vagy teknősbéka lassúságú, vagy 30 évig élő lenne
„Az én megitélésem szerint az emberi test az egy gép”: Igen ám, csakhogy egy gépnek mindig lesz gyenge pontja. Ha azt megerősíted, akkor ott van a második leggyengébb. Ha azt is kivéded, akkor a következő. Sajnos vannak olyan pontok, amik nem erősíthetőek egy gépben, mert az rontaná a hatásfokot. A csontjaink ereje például adott tömegre gyakorlatilag maximális, azaz csak csonttömeg növeléssel növelhető a csonterő.
„Felse tudom fogni, hogy sokan miért ellenzik.” Hát a helyzet az, hogy manapság a génsebészetet, mint technológiai lehetőséget elsősorban növények nemesítésére és módosításra használják (valamint biofegyverek létrehozására). Tehát most nem a kutatásról, hanem a tömeges felhasználásról beszélek. Ezek a növények pl. sokkal szárazságtűrőbbek, vagy jobban ellenállnak a rovaroknak, mint a többi fajta. Csakhogy ezek a mesterségesen beültetett gének képesek kijutni a nem termesztett fajokba, és elszabadulhatnak, ami beláthatatlan következményekkel járhat.
A másik gond, hogy a biotech cégek ún. öngyilkos géneket alkalmaznak ezeknél a fajtáknál, ami azt jelenti, hogy a szemek nem hajtanak ki. Vagyis nem lehet félretenni a termés egy részét, hogy jövőre elvessük, mert nem hajt ki, azaz újra meg kell venni a vetőmagot. Ez kiszolgáltatottá teszi a gazdákat. Persze nekik ebben van a pénz, de nagyon sokan ezt ellenzik, nem pedig magát az egész géntechnológiát.
Az utolsó probléma, hogy jeleztek bizonyos allergiákat a génmanipulált növényekkel kapcsolatban, és emiatt ugye felmerült az igény, hogy legyen információ arról, ha egy élelmiszer tartalmaz ilyet. Csakhogy ezt nagyon bonyolult vizsgálni, sőt, az elszabaduló gének miatt gyakorlatilag olyan búzában is jelen lehet egy génmanipuláció terméke, aminek a gazdája ezt kifejezetten nem akarja, mert pl biobúzát termel. Ha kimutatják a búzájában az idegen gént, akkor bukik egy csomó pénzt, hitelességét veszti, stb. Összességében tehát az a baj, hogy ha elvetnek egy génmanipulált növényt egy adott helyen a világon, akkor jövőre talán már mindenütt jelen lesz, akár kérik, akár nem, akár tiltják egy országban, akár nem. Szóval valójában nem tudjuk, hogy mit eszünk.
Szerintem itt a fejlesztés ugyanolyan lesz, mint az élet minden más területén:
1: Hadikutatás. Ez már most is megvan, csak nem nagyon reklámozzák. Ez MINDENKÉPPEN elkészül - tehát teljesen mindegy, hogy hol és milyen tiltások vannak érvényben.
Ez jelenti a géntechnológiai fegyvereket és az ezek elleni védekezést, meg az általános védekezést (meleg, egyéb környezeti ártalmak, valamint a sérülések gyors gyógyítása).
2: Komoly pénzes kutatások. Űrkutatás, néhány alapkutatás.
3: További kutatások, ill. az előzők polgári felhasználása. Ezek az előző kettőből jönnek át - HA nem tiltják be őket. Ha betiltják, akkor is meglesz, csak akkor egy átlagember nem élvezheti ezek előnyét.
A hátrányát természetesen igen.
Szerintem a géntechnológia a jövő. Ahogy az ember a gondolkodás hatására kiemelkedett az állatvilágból, és először elterjedt az egész bolygón, majd teljesen át is formálta azt - ugyanígy a géntechnológia teljesen átalakítja majd az egész emberiséget, az egész bolygót, majd a Naprendszert is.
Semmi sem állíthatja meg, legfeljebb egy nagy világégés dobhatja vissza (de akkor minimum a középkorba).
Ezel együtt természetesen vannak veszélyei is. Ahogy egy késsel lehet vacsorát is szeletelni, és a társadat is.
A különbség az, hogy a késed, ha elveszíted, azt még van esélyed visszaszerezni - de ha egy gén kiszabadul, azt az életben többé vissza nem tuszkolod a laborba.
Kedves Kerdezo!
Nagyon erdekes temat feszegetsz,csak amint latom kisse naiv vagy.En mostanaban kezdtem ezzel a temaval komolyan foglalkozni (a bioetika oldalarol),es en speciel pont azt nem ertem,hogy lehet olyan,aki tamogatja az emberre alkalmazott gensebeszetet.
Bar,ahogy a kedves genetikus hozzaszolo kifejtette,a tudomany hala Istennek meg messze nem tart ott,hogy az emberi szervezetet ilyen jelentosen tudja modositani,es remelem,soha nem is fog.Annak ugyanis belathatatlan kovetkezmenyei lennenek.
Kedves Kerdezo!Kerlek,nezz szet a vilagban!Nezz vegig az emberi tortenelmen!Komolyan azt hiszed,hogy az emberi faj elegge erett ahhoz,hogy Istent jatsszon,es onos erdektol vezerelve belekontarkodjon abba,amit egy felfoghatatlan intelligencia tervezett meg ilyenne?
Ideje lenne vegre leszamolni azzal a hagymazas alommal,hogy fejlodunk,mert nem igy van.Csak a technika fejlodik,de az emberi termeszet evezredek ota valtozatlan,es az is marad.A sajat evolucionkat nem nekunk kell "kezbe vennunk",mar csak azert sem,mert nem vagyunk ra kepesek-semmilyen szempontbol.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!