Egyenlő szárú trapéznak hogyan tudon kiszámolni a másodrendű nyomatékát a súlypontra nézve?
> „Melyik tengelyre?”
Gondolom, a síkjára merőleges, súlyponton áthaladó tengelyre nézve érdekli. (Amúgy jó kérdés, egyszer már én is kérdeztem erről ezt a kérdezőt.)
#3-as, azt ugye tudod, hogy az általad kiszámított J igazából nem jó semmire egy trapéz szelvénynél?!
Remélem nem vetődött fel benned az a lehetőség, hogy ebből csavaróigénybevételt számolj!
"Az y tengelyre nézve"
Ez kezd egyre izgalmasabb lenni. Mit gondolsz kérdező, honnan tudjuk, hogy a te ábrádon hol van az y tengely?!
Ábrát kérünk!
Az világos, hogy négyszögről van szó, tehát van neki 4 csúcsa 2-2 koordinátával. Ez 8 adat. Ebből te eddig azt fixáltad, hogy
• trapéz, azaz két oldal párhuzamos, ez megszorítja, hogy a 4. csúcs csak egy olyan egyenesen lehet, ami párhuzamos az első két csúcson át fektetett egyenessel, és átmegy a harmadik csúcson: 1 adat;
• egyenlő szárú, azaz a két nem feltétlen párhuzamos oldala egyenlő hosszú: 1 adat (bár jó volna fixálni, hogy lehet-e olyan paralelogramma, ami nem téglalap);
• a koordináta tengelyek átmennek a súlyponton, ehhez egy vektorral (2 koordináta), ami a súlypontból az origóba mutat, el kell tolni az egészet: 2 adat.
Azaz összesen 4 adatot adtál meg a 8-ból, kell még 4.
Például szokás, hogy az alapok a és b hosszát, az egyik koordináta-tengellyel bezárt φ szögüket, meg mondjuk a trapéz m magasságát adják meg.
> „#3-as, azt ugye tudod, hogy az általad kiszámított J igazából nem jó semmire egy trapéz szelvénynél?!”
Jah, hogy ez nekem szól. Amikor írtad nem tudtam, és nem is érdekelt. Azt gondoltam, csak az integrálást gyakorolják, ahhoz meg meg volt a formula a Wikin… De így, hogy mondod, egész logikusan hangzik.
> „Remélem nem vetődött fel benned az a lehetőség, hogy ebből csavaróigénybevételt számolj!”
Dehogynem, éppen egy pláza szerkezetét tervezem, és ahhoz kell! (Gazdag a fantáziád…)
BTW nálatok, mérnököknél nincs valami hasonló megállapodás, mint ahogy (mindentől függetlenül) „a forgástengely maga az x tengely, vagy az y tengely” (sic!); ugyanúgy a trapéz alapjait is csak az y tengellyel párhuzamosan szabad felvenni?
Szóval a = 50, b = 60 és m = 30. Hogy hogyan állnak a tengelyek, az meg még mindig nem látszik…
Ha az alapok az x tengellyel φ szöget zárnak be, akkor nekem
A*cos(φ)^2 + B
jön ki, ahol A = 3255625/11 ≈ 2,96e5 és B = 1357500/11 ≈ 1,23e5.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!