A ma élő emberek tényleg örökké élhetnek? (szingularitás)
Az egyik leghitelesebb jövőkutató mondja azt hogy hamarosan lehetséges lesz. Olvassátok el úgy nagyjából a cikket.
Ha a tudat feltöltése gépbe és az agy lefagyasztása nem is 100% hogy megvalósítható a kiborgok még mindig itt van mint lehetőség az örök életre.
Elméletileg 40 éven belúl megtörténhet.
Nem kizárt, hogy megéljük a tudat számítógépbe áthelyezhetőségét.
De elég nagy számítási- és tárkapacitás pazarlás lenne mindenki oda helyezni, aki meghal.
Ennek csak akkor lesz esélye, ha mindkettőből gyakorlatban korlátlan mennyiség lesz olcsón.
És ez sem örök élet.
Vajon egy ilyen virtualitásba helyezett ember esetén gyilkosságnak fog számítani a jobbklikk-töröl?
"Vajon egy ilyen virtualitásba helyezett ember esetén gyilkosságnak fog számítani a jobbklikk-töröl?"
Szerintem valahogy úgy lenne, mint Greg Egan Diaszpóra című könyvében: A virtuális embereknél senkinek sem lesz root-hozzáférése a rendszerhez a visszaélések elkerülése végett, így kizárólag saját magadat jobbklikk-törölheted.
Én a magam részéről elég szkeptikus vagyok a témában, de az tény, hogy rengetegen kutatják, hogy hogyan lehetne az öregedést lelassítani, megállítani, illetve visszafordítani.
Olvastam régen egy cikket ami azt állította, hogy ha nem vagy még 40, akkor örökké élhetsz. A lényeg az volt, hogy rövidesen (20 éven belül) lesz módszer arra, hogy 10-20 évvel meghosszabbítsák az életet. Igen ám, de a technológiai fejlődés miatt, ha 10-20 évvel tovább élsz, akkor megéled, amíg egyre fejlettebb és fejlettebb módszerek lesznek majd elérhetőek az élet (a biológiai élet!) meghosszabbítására, és végső soron a halál egy választható dolog lesz csak. Szerintem ez álmodozás és sci-fi kategória, de ki tudja.
Akik ezt a témát kutatják, legtöbbször úgy közelítik meg a kérdést, hogy az öregedés egy betegség, amit meg lehet és meg is kell gyógyítani. Én ezzel nem értek egyet. Szerintem az öregedés és a halál egy alapvető és nélkülözhetetlen építőeleme a földi életnek. Ha nem halnának meg az élőlények, akkor nem lenne szükség újak születésére, nem lenne evolúció, nem tudnának a fajok alkalmazkodni a változó környezeti körülményekhez, nem lenne fejlődés, végső soron kihalna minden és mindenki. Ez önellentmondásnak tűnik, de nem az. Attól, hogy akármeddig tudjuk hosszabbítani az életet valamilyen jövőbeli technológiával, attól még ugyanúgy meghalsz, ha lelőnek, ha nincs mit enni, vagy ha a környezeti feltételek nem adottak az élethez. Ha nem hal meg az egyed, akkor nem marad életben a faj!
És ott van még a rengeteg társadalmi, etikai kérdés, amit ez az egész felvet.
Egy biztos. Ma még nincs módszer a kezünkben, hogy ezt elérjük. Hogy 20 év múlva mi lesz, azt meg majd meglátjuk.
(Asimov valamelyik könyvében volt egy bolygó ahol az emberek több száz évig éltek. Érdekes, hogy milyen társadalmat képzelt nekik. Már nem emlékszem a részletekre, de a fő motívum a fejlődés megállása és a "múltban ragadás" volt.)
Olvasnivaló:
"Ha nem hal meg az egyed, akkor nem marad életben a faj!"
Egyetlen kivétel van: ha tudunk terjeszkedni.
Ray Kurzweil elég nagy név a jövőkutatásban. Írt erről a témáról egy könyvet:
Egan és Kurzweil jövőképei szerintem is reálisak.
Csak az a kérdés, hogy ÉN megélem-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!