Mi tartja mozgásban az elektront a proton körül? Miért nem tapad hozzá, ha ellentétes pólusúak?
Az ismeretlen, sötét energia és anyag 96 %-ban mindent áthat. Ennek jelentőségét a jelenkori fizikai tudás alapján még lehetetlen felmérni. A biztosnak tartott tudás mindig elévül, és mindig átadja a helyét egy újabb magyarázatnak. Ezek tények. Ismeret elmélet. Ezen az aktuális mérési és számítási módszerek sosem változatnak.
"There are more things in heaven and earth Horatio, that are dreamt of in your philosophy."
"Több dolog van égen és földön Hotatio, mint amiről a filozófiádban álmodsz."
Shakespeare
@22: Szerintem nem érted. Mivel az elektronok viselkedését az atomon belül tökéletesen le tudjuk írni, egyértelműen látszik, hogy nem kell semmiféle sötét anyaggal és energiával számolni. Egyrészt. Másrészt mind a sötét anyag, mind a sötét energia hatása kozmológiai léptékekben jelentkezik. Tudjuk, hisz mi magunk neveztük el bizonyos kozmológiai léptékű hatások ismeretlen kiváltóját sötét anyagnak és sötét energiának.
Elhiszem, hogy nem érted és nem látod át, de furcsállom, hogy itt ágálsz ellene. Tulajdonképpen mit szeretnél elérni? Nem érzem úgy, hogy őszintén érdekelnének téged ezek a témák, úgy meg pláne nem, hogy szeretnél/hajlandó volnál tanulni róluk. Elpuffoghatsz magadban, meg meglehet a saját véleményed, de ehhez nem kell kérdést kiírni. Szóval furcsa...
"a vélemények állandóan változnak az újabb kísérletek és elméletek eredményeképpen"
Persze, de nem cáfolják egymást, hanem bővülnek az ismereteink.
Annyira sajnos nem, hogy a hullám és a kvantumelméletet egyesíteni lehetne.
Azt gyanítom, azért ragaszkodsz a sötét anyag hatalmához, hogy valami transzcedenst igazolj vele, mondjuk Isten hatalmát, vagy bármit, de meg kell értened, hogy fityfenét sem érdekel, bármit is akarsz összefüggésbe hozni vele, amíg nem prezentálsz tényeket.
Hát, nem is tudom ...
Megmaradt a határozatlansági állandóm ;D
@25: Nem tudok semmiféle véleménykülönbségről a fizikusok között az elektron tulajdonságairól. Nagy valószínűséggel te vagy félreértettél valamit, vagy pedig valamilyen áltudományos oldalnak ültél fel. Ha meg tudod mutatni, hogy hol és mit is olvastál utána, akkor meg is nézhetnénk, hol van a zavar az erőben - ha érdekel. Engem érdekelne.
A többiről már írtam. Nem tudom, hogy tudnék kellően szűk keretek között jobban kifejtett választ adni. Megpróbálom azért, hátha. A sötét anyagról a gravitációja révém tudunk. Valami olyan anyag, amit nem látunk, és egyes egyedül a gravitációs hatását érezzük. Tudjuk ennek a gravitációs hatásnak a mértékét is. Az elektronok viselkedésébe az atomban pont annyira szól bele, mintha teljesen ismert anyag lenne, ugyanakkora gravitációval. Annyira, mintha a Tejútrendszernek, az Andromédának, minden másnak pont annyival nagyobb tömege lenne, amennyi a sötét anyagé. Azaz pont semennyire. Tudunk a gravitációval számolni, teljesen mindegy, hogy látjuk-e mi okozza, vagy sem. És nem, nem számít ebben a kontextusban. A sötét energia fordítva hat. A gravitációs hatással ellentétes hatást fejt ki. Tudjuk a nagyságát és ugyanúgy tudunk vele számolni, attól még, hogy nem tudjuk, mi okozza. És ugyanúgy nem kell ebben az esetben számolnunk vele.
Közelítsük meg máshonnan: ha az elektronok viselkedését le tudjuk írni, meg tudjuk jósolni, nem tudunk olyan kísérletet összehozni, amiben bárhogy máshogy viselkednének, mint azt tudjuk - márpedig ez a helyzet -, akkor miben nyilvánul meg szerinted a sötét anyag és energia hatása rájuk?
És továbbra is kíváncsi vagyok, hogy mi a célod tulajdonképpen. Őszintén.
(Szerintem nem nagyon személyeskedtek még veled, ha az én hozzászólásaimat annak éled meg. Nem célom eltérni semerre a tárgyilagosságtól, de ha úgy érzed, valami bánt, sért, nyugodtan szólj és igyekszem a késsőbbiekben figyelni rá. Nem különösebben hobbim más embereket kényelmetlen helyzetbe hozni.)
Köszönöm! :)
Itt van rögtön a kérdésemre adott egyik válaszban.
Ezt a választ olvastad?:
"Lényegében igazad van, az elektronok tanulmányozása forradalmasítja a fizikát, a kvantummechanikát, olyannyira, hogy számos téren lépten nyomon új eredmények születnek és már egyszerű halandó ezt nehezen követi, senki, még a kutatók sem mernek erőteljes kijelentéseket tenni, nem azért, mert keveset tud róla a tudomány, hanem túlságosan is sokat.
Hát nézd, én elmondom neked, hogy utoljára ezt a kérdést, ami a főkérdésed, utoljára Bohr, meg Rutheford válaszolta meg nagyjából száz évvel ezelőtt és azóta annyi érdekes részlet jelent meg ezzel kapcsolatban, hogy senki sem mer egyértelmű kijelentést tenni, mert könnyen megcáfolhatják, mindenki csak a saját felismeréseivel foglalkozik és óvatosan viszonyul más felfedezésekhez.
Ehhez az elektron kettős természete is hozzájárul, ami hasonló a fényhez, hullám és kvantum tulajdonságai is vannak.
Ha elolvasod ezeket a linkeket, akkor felderenghet, hogy lehet, hogy olyat kérdezel, amire nem tudjuk a választ, hacsak nem akarsz száz éves definíciót olvasni, amiben egy csomó minden nem szerepel, amit azóta felismertek.
[link] "
@29:
Oké, első körben akkor kezdjünk ezzel az egy kérdéssel foglalkozni. Az volt az állításod, idézem:
"Nincs egységes vélemény a fizikusok között az elektron tulajdonságairól és ezért az atomokról"
Azt szerettem volna, ha erre mutatsz valami írást, ahol utánaolvastál, és ahol látni lehet, hogy jé, tényleg nincs egyetértés. A wiki szócikk biztosan nem támaszt alá semmi ilyesmit, a másik linked meg sajnos nem működik. Bohr és Rutherfors felemlegetése sem hoz közelebb a megoldáshoz, én ugyanis leginkább arra lennék kíváncsi, hogy az elektron konkrétan milyen tulajdonságai körül nincs egyetértés a fizika tudományán belül. Ebben nem segít eme két nagy tudós.
Szóval továbbra is várom, hogy nézzük meg és rágjuk át együtt, hogy mik is ezek a tulajdonságok, miben, és miért nem értenek egyet a fizikusok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!