Tudományos szemszögből miért van a porcukornak más íze mint a kristálycukornak?
tudom volt már ilyen kérdés de vitába torkollott...
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__1..
ideje ennek pontot tenni a végére /van aki tényleg tudja miért van más íze ugyanannak a kristály cukornak darált formájában?
itt ugye többnyire arról volt szó,hogy a daráláskor nagy energia éri a cukor molekulákat ami így tönkremegy és ettől van más íze(én szerintem ez hülyeség egy robotgép nem fogja nekünk a hosszú láncú molekulákat se szétvagdalni/1.a kés éle vastagsága nem molekulaszintű,egy ilyen átalakulás során új enyag keletkezne.)
a másik álláspont az volt hogy a porcukorba mészkőport kevernek ettől van más íze(ezis hülyeség ha itthon ledarálom a kristálycukromat annak is tök más íze van) kérdés:MIIÉÉRTT????
A magyarázat nemcsak az állag lehet, amitől a porcukornak simább a tapintása, hanem az is, hogy a nagyobb felület miatt gyorsabban oldódik.
Kettős vakteszttel megállapíthatjátok, hogy valóban a sok roncsolódott molekula miatt változik-e az íze. A kétféle cukorból ugyanolyan koncentrációjú oldatot készíts, és számozd meg az oldatokat. Kérj meg egy másik embert, hogy itassa meg őket egy harmadikkal, és kérdezd meg, hogy van-e eltérés!
Megjegyzés: Várd meg, amíg a cukrok teljesen feloldódnak!
nem hiszem hogy a molekulák esnének szét, szerintem is csak a nagyobb felületen reagáló anyag miatt van más íze
mivel vágnál szét egy molekulát? nem olyan egyszerű az azért
"nem hiszem hogy a molekulák esnének szét"
Ez nem hit kérdése. Nekem az egyetemen mondta egy professzor. Gondolom Ő nem a wikipédiáról tájékozódik, hanem van némi fogalma a dologról.
Dugj egy szem borsot egészben és darálva az orrodba. Egészen más érzést fogsz tapasztani!
Na, ez csak vicc, nem ajánlom, hogy kipróbáld!
Áttérve a cukorra: A por minél finomabb, annál apróbb kristályok, állagánál fogva másképpen oldódik a nyelven. A kristálycukor nagyobb kristályokból áll. Valószínűleg ezt érezzük különbségként.
Én azt is tapasztaltam, hogy porcukorból többet kell a teámba tenni. Nem tudom, nem kisebb-e a fajsúlya por formában, és azért kell több kiskanállal belőle.
"Ez nem hit kérdése. Nekem az egyetemen mondta egy professzor. Gondolom Ő nem a wikipédiáról tájékozódik, hanem van némi fogalma a dologról."
hát ha ebben kimerül az érv, hogy az egyetemi fontosember ezt mondta, akkor úgy néz ki ez nálad inkább hit kérdése
ja és az "azt hiszem" inkább udvariasság volt
valójában azért nem valószínűsítem az elméletedet, mert a kovalens kötés energiája sokszorosa, mint a köznapi szerkezeti anyagaink szakítószilárdsága, ezért nem gondolom, hogy felszakadnának a kovalens kötések akkora nyomás egy konyhai gépben amivel porcukrot szokás készíteni egyszerűen nem létezhet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!