Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Tudományos szemszögből miért...

Tudományos szemszögből miért van a porcukornak más íze mint a kristálycukornak?

Figyelt kérdés
tényleg más íze van az a kérdésem,hogy a cukorral történik valami vagy csak a por állagától érezzük másnak? de egyébként limonádéba ugyanolyan jó mindkettő nem?
2017. okt. 28. 06:13
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

tudom volt már ilyen kérdés de vitába torkollott...

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__1..

ideje ennek pontot tenni a végére /van aki tényleg tudja miért van más íze ugyanannak a kristály cukornak darált formájában?

2017. okt. 28. 06:26
 2/11 A kérdező kommentje:

itt ugye többnyire arról volt szó,hogy a daráláskor nagy energia éri a cukor molekulákat ami így tönkremegy és ettől van más íze(én szerintem ez hülyeség egy robotgép nem fogja nekünk a hosszú láncú molekulákat se szétvagdalni/1.a kés éle vastagsága nem molekulaszintű,egy ilyen átalakulás során új enyag keletkezne.)

a másik álláspont az volt hogy a porcukorba mészkőport kevernek ettől van más íze(ezis hülyeség ha itthon ledarálom a kristálycukromat annak is tök más íze van) kérdés:MIIÉÉRTT????

2017. okt. 28. 06:31
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

A magyarázat nemcsak az állag lehet, amitől a porcukornak simább a tapintása, hanem az is, hogy a nagyobb felület miatt gyorsabban oldódik.


Kettős vakteszttel megállapíthatjátok, hogy valóban a sok roncsolódott molekula miatt változik-e az íze. A kétféle cukorból ugyanolyan koncentrációjú oldatot készíts, és számozd meg az oldatokat. Kérj meg egy másik embert, hogy itassa meg őket egy harmadikkal, és kérdezd meg, hogy van-e eltérés!


Megjegyzés: Várd meg, amíg a cukrok teljesen feloldódnak!

2017. okt. 28. 09:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
Elvileg ugyanolyan íze van, csak máshogy érzékeli a nyelv, és így az agy is. Nem vagyok tudós, vagy ilyesmi, de szerintem mivel a porcukor finomabb, intenzívebben jön az íz. Kb mint az eper, és az eperszörp esetében. Ugyanaz az alapanyag, de a szörp töményebb.
2017. okt. 28. 10:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
Élelmiszeripari mérnökként annyit tudok, hogy a darálás során kis felületen nagy erő éri az anyagot. Ott nagyon kis területen viszonylag magas energia szabadul fel, és ettől a molekulák egy része szétesik. Egyetemen így tanították.
2017. okt. 29. 02:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:

nem hiszem hogy a molekulák esnének szét, szerintem is csak a nagyobb felületen reagáló anyag miatt van más íze


mivel vágnál szét egy molekulát? nem olyan egyszerű az azért

2017. okt. 29. 14:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:

"nem hiszem hogy a molekulák esnének szét"


Ez nem hit kérdése. Nekem az egyetemen mondta egy professzor. Gondolom Ő nem a wikipédiáról tájékozódik, hanem van némi fogalma a dologról.

2017. okt. 29. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

Dugj egy szem borsot egészben és darálva az orrodba. Egészen más érzést fogsz tapasztani!


Na, ez csak vicc, nem ajánlom, hogy kipróbáld!


Áttérve a cukorra: A por minél finomabb, annál apróbb kristályok, állagánál fogva másképpen oldódik a nyelven. A kristálycukor nagyobb kristályokból áll. Valószínűleg ezt érezzük különbségként.

Én azt is tapasztaltam, hogy porcukorból többet kell a teámba tenni. Nem tudom, nem kisebb-e a fajsúlya por formában, és azért kell több kiskanállal belőle.

2017. okt. 31. 23:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:

"Ez nem hit kérdése. Nekem az egyetemen mondta egy professzor. Gondolom Ő nem a wikipédiáról tájékozódik, hanem van némi fogalma a dologról."


hát ha ebben kimerül az érv, hogy az egyetemi fontosember ezt mondta, akkor úgy néz ki ez nálad inkább hit kérdése

2017. okt. 31. 23:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

ja és az "azt hiszem" inkább udvariasság volt

valójában azért nem valószínűsítem az elméletedet, mert a kovalens kötés energiája sokszorosa, mint a köznapi szerkezeti anyagaink szakítószilárdsága, ezért nem gondolom, hogy felszakadnának a kovalens kötések akkora nyomás egy konyhai gépben amivel porcukrot szokás készíteni egyszerűen nem létezhet

2017. okt. 31. 23:39
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!