Megállja a helyét a reinkarnáció ebből a szemszögből?
Olvasgattam a témában, de materialista gondolkodásom lévén úgy gondolom csak a reinkarnáció elmélete állja meg a helyét.
Hogy miért gondolom így, kiindulnék az alvásból. Amikor alszom, akkor nem érzem, hogy forgolódok, köhögök, lélegzem, pisálnom kell, stb. Vagyis az agyam nem érzékeli ezt a világot. Amikor meghalunk, bizonyítottan ugyanez történik, leáll az agyunk. Vagyis még álmodni sem tudunk (nem így van?).
De nem tudom elfogadni, hogy abszolút semmi nem lesz ezek után, csak a nagy fekete képernyő. Azt hiszem a natgeo TV-n láttam egy reklámban, hogy potenciálisan kb. 70 milliárd féleképp jelenhet meg az ember. Egy másik tény, pedig az anyagmegmaradás törvénye. Ezért gondolom úgy, hogy van még lehetőség az újraszerveződésre. Az egyetlen feltételnek csak azt tudom elképzelni, hogy teljesen ugyanez az idegrendszer újra meg kell szülessen, szerveződjön, hasonló DNS kóddal.
És akkor ott van az a biológiai folyamat, amíg lebomlunk és átalakulunk. Ez magában több ezer év is lehet (ugye mert a koporsó és a sír is le kell bomoljon), és mire újra mi leszünk az elsők az összes spermium közül, akár millió/milliárd évek is eltelhetnek. El tudom képzelni, hogy addigra nem lesz tejútrendszer, de mi továbbvándorlunk (mert átalakultunk). Akkor a következő kérdések merülnek fel bennem, a sablonos "van-e élet a halál után" helyett:
1) Megállják-e az elképzeléseim a helyüket?
2) Ha igen, akkor van lehetőség arra, hogy nem biztos, hogy emberi lényként, de újraszerveződünk?
3) Tényleg nem érzünk semmit halálunk után?
4) Na de, ha ez így van, akkor mi értelme küzdeni és gürizni az életben? Úgy is lebomlik, mert az a valószínűbb, hogy az entrópiaszint növekszik.
Most nem vagyok kíváncsi az Istenekre, szellemekre, démonokra, stb elképzelésekre. Csak a fenti négy kérdésre! Köszönöm!
1. Akár meg is állhatják, nincs bizonyítva sem az amit írsz, sem az ellenkezője.
2. Van rá lehetőség, bár ha reinkarnáció logikája szerint nézzük akkor ahhoz valami nagy baklövést kell elkövetned hogy ne emberként szüless újra, hanem egy alacsonyabb létformában.
3. Ezt természetesen senki sem tudja, de mivel az agyműködés-és vele együtt a fájdalom érzet-is megszűnik sanszos hogy nem érzel.
4. A materialista ember szerint az élet célja hogy élvezd amíg lehet.
A reinkarnációban hívők szerint az egész élet-halál körforgás egy fejlődési folyamat, ami sok életen keresztül tart. Azaz a célja az egyén fejlődése, minden életben tapasztalunk, tanulunk valamit. Ezekre persze konkrétan nem fogunk emlékezni a következőben, de apró lenyomatai lesznek. Ezeket hívhatjuk "veleszületett" képességeknek, egyes dolgok iránt érzett érdeklődésnek, ösztönös tudásnak. Ha mindenki a full nulláról indulna akkor nem lennének különbségek emberek közt, nem lennének vele született tehetségek, stb.
„Hogy miért gondolom így, kiindulnék az alvásból. Amikor alszom, akkor nem érzem, hogy forgolódok, köhögök, lélegzem, pisálnom kell, stb. Vagyis az agyam nem érzékeli ezt a világot. Amikor meghalunk, bizonyítottan ugyanez történik, leáll az agyunk. Vagyis még álmodni sem tudunk (nem így van?).”
Dehogynem érzékeled! Hogy máshogy bírnál felébredni például hangokra, ha az agyad nem figyelné folyamatosan a külső ingereket? Figyeli az, csak nem ébred fel minden hülyeségre. Vizelési ingerre is felébredsz ám, meg egy halom másik ingerre, csak az agy eldönti, hogy melyik az, ami elég fontos ahhoz, hogy felébredj. Innen kezdve az egész elmélet alapja hülyeség.
„Amikor meghalunk, bizonyítottan ugyanez történik, leáll az agyunk.”
Amikor meghalunk, akkor leáll az agyunk, amikor alszunk, akkor nem áll le, csak más programot hajt végre.
„De nem tudom elfogadni, hogy abszolút semmi nem lesz ezek után, csak a nagy fekete képernyő.”
Akkor barátom mégse vagy materialista. Ez nem baj, a hívőség nem szitokszó, csak mondom, hogy a vágyvezérelt gondolkodás (wishful thinking), azaz amikor valamire azért gondolod úgy hogy úgy kell lennie, mert máshogy nem tudod/akarod elfogadni, nos az nem elfogadható.
„Egy másik tény, pedig az anyagmegmaradás törvénye.”
Az lehet, de a testtől független, önálló anyagi objektumként létező lélek létezése egyáltalán nem bizonyított, mi több, inkább az a bizonyított, hogy nincs ilyen. Nézd a számítógép programok se lebegnek a világban, ha a gépet kikapcsolod, netán szétszeded. A programok nem mennek fel a Windows95-mennyországba, nem költöznek másik számítógépbe, mert a program nem lebeg a semmiben akkor, ha az anyag, ami azt futtatja, megszűnik létezni. Amit léleknek hívunk, az nem más, mint az agy programja, megszűnik létezni akkor, ha a programot futtató vezetékek tönkremennek.
"Megállja a helyét a reinkarnáció ebből a szemszögből?"
Semmi szemszögből sem állja meg a helyét. A tudomány, attól tudomány, hogy független a nézetektől.
"Olvasgattam a témában,"
Milyen témában, hol? Linkelnél egy pár forrást
"de materialista gondolkodásom lévén úgy gondolom csak a reinkarnáció elmélete állja meg a helyét."
Miért is?
"Hogy miért gondolom így, kiindulnék az alvásból."
Rossz kiindulópont. Alvás közben élsz
"Amikor alszom, akkor nem érzem, hogy forgolódok, köhögök, lélegzem, pisálnom kell, stb. Vagyis az agyam nem érzékeli ezt a világot."
Dehogy is nem érzékeled a külvilágot, csak kicsit másképp. Ugyanúgy megy az emésztés, a lélegzés, a szívverés (fura is lenne, ha le is állna a szívünk).
"Amikor meghalunk, bizonyítottan ugyanez történik, leáll az agyunk. Vagyis még álmodni sem tudunk (nem így van?)."
Marhára nem, vagyis pontosan: az alvásnál teljesen más, mint az, mikor meghalunk.
"De nem tudom elfogadni, hogy abszolút semmi nem lesz ezek után, csak a nagy fekete képernyő."
Na ez már hit kérdése.
"Azt hiszem a natgeo TV-n láttam egy reklámban, hogy potenciálisan kb. 70 milliárd féleképp jelenhet meg az ember."
Jajj ember - reklámot teljesen komolyan venni? Na ne már!!!
"Egy másik tény, pedig az anyagmegmaradás törvénye."
Ez tényleg tény, de ne úgy, ahogyan TE gondolod.
"Ezért gondolom úgy, hogy van még lehetőség az újraszerveződésre."
Nem. Az idegrendszerünk, csak mi bennünk van.
"Az egyetlen feltételnek csak azt tudom elképzelni, hogy teljesen ugyanez az idegrendszer újra meg kell szülessen, szerveződjön, hasonló DNS kóddal."
Lebomlunk és más lesz belőlünk. A Hasonló DNS kód, csak fantázia (nagyon sokszor átalakul a lebomlott testünk).
"És akkor ott van az a biológiai folyamat, amíg lebomlunk és átalakulunk."
Lebomlasz - oké, de akkor az idegrendszerednek is annyi, mint a többi részednek.
"Ez magában több ezer év is lehet (ugye mert a koporsó és a sír is le kell bomoljon), és mire újra mi leszünk az elsők az összes spermium közül, akár millió/milliárd évek is eltelhetnek."
Csak közben ott van a rengeteg más folyamat is.
"El tudom képzelni, hogy addigra nem lesz tejútrendszer, de mi továbbvándorlunk (mert átalakultunk)."
Milyen vándorlásra gondolsz pontosan?
"Akkor a következő kérdések merülnek fel bennem, a sablonos "van-e élet a halál után" helyett:"
"1) Megállják-e az elképzeléseim a helyüket?"
Nem mert ezek mind belemagyarázások.
"2) Ha igen, akkor van lehetőség arra, hogy nem biztos, hogy emberi lényként, de újraszerveződünk?"
Úgy nem, hogy 100%-ban. Keveredsz a többi hullával is, ezt is vedd figyelembe. Bár az is lehet, hogy belőled is üzemanyag lesz, aztán HELLO!
"3) Tényleg nem érzünk semmit halálunk után?"
Persze, hogy nem, mert nincs semmi.
"4) Na de, ha ez így van, akkor mi értelme küzdeni és gürizni az életben?"
Pont emiatt. Nem az a fontos, hogy mi lesz a halálod után, hanem az, hogy mit cselekszel az életedben.
"Úgy is lebomlik, mert az a valószínűbb, hogy az entrópiaszint növekszik."
De nem mindegy, hogyan gondol rád az utókor. Newton nevét, a mai napig említik, mert ő letett az asztalra valami. Tesla, Einstein neveik is hasonlóan beleivódtak a köztudatba, mert nagy tudományos áttörést hoztak létre.
"Most nem vagyok kíváncsi az Istenekre, szellemekre, démonokra, stb elképzelésekre. Csak a fenti négy kérdésre! Köszönöm!"
Pedig a reinkarnáció kérdésnél, a lélekben való hit is feltétel - amit pont kizárnál.
Csupán anyagi értelemben, nem állja meg a helyét a reinkarnáció.
"Amikor alszom, akkor nem érzem, hogy forgolódok, köhögök, lélegzem, pisálnom kell, stb. Vagyis az agyam nem érzékeli ezt a világot."
De, az agyad tökéletesen érzékel mindent, csak a tudatod kapcsolja le. De az agy közben mindent elemez, és eldönti, hogy fel kell-e ébredned. Amúgy mit gondoltál: mitől ébredsz fel?
"Amikor meghalunk, bizonyítottan ugyanez történik"
Bizonyítottan? Mégis: ki bizonyította ezt? NEM ez történik.
"De nem tudom elfogadni, hogy abszolút semmi nem lesz ezek után"
Ez a vágyvezérelt gondolkodás. E szerint hívő vagy. Ha materialista lennél, akkor a felhalmozott tudásból indulnál ki, de nem ezt teszed, mert több helyen is rosszul tudod a dolgokat. Pl. külső (testen kívüli) lélek nem létezhet, mert tiltja az energiamegmaradás.
'Egy másik tény, pedig az anyagmegmaradás törvénye."
De lélekmegmaradás törvénye az nincs.
"Ezért gondolom úgy, hogy van még lehetőség az újraszerveződésre."
Van - csak elenyésző. Gyakorlatilag lehetetlen, hogy újraszerveződj, annyi lehetőség van. Még az egypetéjű ikrek sem lesznek egyformák, pedig ők közös alapról indultak. A lelked pedig nem marad meg a halálod után, ezért nulláról kellene indulni.
"Az egyetlen feltételnek csak azt tudom elképzelni, hogy teljesen ugyanez az idegrendszer újra meg kell szülessen, szerveződjön, hasonló DNS kóddal."
Buta elképzelés. A DNS kód sem jön létre újra - na, EZ bizonyított.
"1) Megállják-e az elképzeléseim a helyüket?"
Nem, és ez bizonyított.
"3) Tényleg nem érzünk semmit halálunk után?"
Többnyire már a kicsivel a halál előtt se.
"4) Na de, ha ez így van, akkor mi értelme küzdeni és gürizni az életben?"
Az életednek magad adhatsz értelmet. Ez az, ami egy hívőnek nehezen megy, de azért érdemes megpróbálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!