Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A Dr. Csont c. sorozat tudomán...

A Dr. Csont c. sorozat tudományos szemszögből nézve mennyire gagyi?

Figyelt kérdés
Akár összehasonlítva a hasonló (ál)orvostudományos sorozatokkal (dr.House, CSI, vészhelyzet stb...) ?,
2010. nov. 12. 00:33
 1/8 anonim ***** válasza:
Ez jó kérdés, én is várom a válaszokat:)
2010. nov. 12. 00:53
 2/8 anonim ***** válasza:

Annyira nem, hiszen az ilyen sorozatoknál próbálnak korrektek lenni, viszont ahogy prezentálják, olyan túl felfújtan... na az gagyi. XD

(Például valami számos sorozatban van 1 matematikus kis zseni, aki gyilkosságokat old meg. Herótom van attól ahogy tök egyértelmű dolgokat magyaráz olyan stílusban mintha egy értelmi fogyatékosnak mondaná.)

2010. nov. 12. 05:00
 3/8 anonim ***** válasza:
68%

A dr. House, CSI, messze nem olyan "gagyik" szakmai szempontból, mint azt egy laikus hiheti. A Dr. House

Csak egy kis copy-paste:

"A marburgi egyetem orvostudományi karán a dr. House filmsorozat szemináriumi tantárgy lett. Jürgen Schäfer az orvosi kar igazgatója, az egyik leghíresebb német kardiológus egy interjúban elmondta, hogy „a dr. House-t rendszeresen megtekintik, elemzik az orvostanhallgatókkal a heti szemináriumon. Az ugyanis az általános megítélés, hogy a tanterv hasznos kiegészítését jelenti.” A professzor szerint a sorozat nemcsak szórakoztató és izgalmas, hanem jóval közelebb áll a valósághoz, mint minden más általa ismert orvosi televíziós sorozat. Ez nem azt jelenti, hogy „dr. House orvosi magatartása általánosságban elfogadható lenne, de hát filmről van szó, így az megengedett”. A sorozat ugyanakkor a professzor szerint rendkívül jól ábrázolja az egyes betegségek tüneteit, az azokkal járó panaszokat, s a kezeléssel kapcsolatos elképzeléseket, a diagnózis-felállításokat. Az igazgató szerint a diákok egyik „kedvenc” tantárgyáról van szó"

Én úgy tudom pl. a House stábban 4 valódi orvosszakértő referál azért, hogy mind a betegségek, mind azok kezelése valósághű legyen.

Természetesen orvosi szemmel nézve 2 okból azért "gagyi" a sorozat:

- Egyik, hogy olyat még végső elkeseredésben is ritkán csinál egy orvos, amit House szinte minden részben, hogy gőze nincs mi a betegség és hasraütésszerűen elkezd kezelni valamit

- A sorozatban annyi pénzt költenek egy betegre, amennyit a valóságban soha az életbe nem költenének egy átlag emberre. A vizsgálatok, tesztek, kezelések mind mind pénz. Több millió dollárnyi tesztet és kezelést végeznek a house-ban részenként. Ez irreális.

Egyébként a CSI sorozatot is ugyan ez a kritika érte, hogy ugyan valótlan technikákat és eszközöket nem mutatnak be bennük, csupán ilyen felszereltséggel és ilyen költségvetéssel (pl. hogy napi 100 DNS vizsgálatot csináljanak...) nem rendelkezik még amerikában sem intézmény.

2010. nov. 12. 08:04
 4/8 anonim ***** válasza:

Nem nézem Dr. Csont-ot, de a CSI:NY egy részén kiakadtam. Azt mondja, megnézi a port elektronmikroszkóppal. Egy ecsettel áttette egy tálra a port, betette egy műszer alá, az meg a monitoron mutatta fajnévvel, hogy pollen van benne, és hogy melyik növény pollenje...

Namármost. Az elektronmikroszkópnap külön szoba kell. Ott nem úgy működik, hogy csak beteszek alá egy mintát és kész. Azt arannyal be kell permetezni, és tulajdonléppen nem a tárgyat látod, ahenm annak lenyomatát az aranyban. A kapott kép nem színes. Neked kell megkeresni az élességet és a fontos dolgokat a mintában. Mint amilyen egy pollen. Aztán a pollent le kell ülni, és meg kell határozni, ami elég nehéz.... Szóval ezt ne hidd el. A gázkromatográf, vagy tömegspektrométer, DNS elemzés lehet valós, nagyon közel az igazsághoz...

2010. nov. 12. 16:55
 5/8 anonim ***** válasza:
a gázkromatográfnál is meredek, hogy berakja, és azonnyomban kiírja hogy hosszúkávé két cukorral és sok tejjel...
2010. nov. 13. 20:18
 6/8 anonim válasza:
A csontok latin megnevezése, amit Bones használ, az teljesen pontos. Az, hogy mennyire lehet megállapítani egy-egy sérülést a csontokból az engem is érdekelne, nem tudom hogy törésen, repedésen, foglalkozási "deformálódások" és egyéb csont betegségen kívül tényleg van e más is rajtuk... : )
2013. febr. 15. 22:02
 7/8 anonim ***** válasza:
Sztem elég korrekt főleg úgy hogy a stábban benne van egy valódi törvényszéki antropológus Katey Reisch szóval lehet hogy nem minden valós benne de a többség az sztem igen főleg a Bones-os részek
2014. dec. 3. 06:35
 8/8 anonim válasza:
Ahogy az előttem válaszoló is írta a stábban benne volt (mivel már vége a sorozatnak) Kathy Reichs aki írta az eredeti könyveket ami alapján (valamamennyire) készült a sorozat. Szóval valamennyire biztos tudományosak a dolgok (Kathy Reichs amúgy antropológus és ezért a könyvek is tudományosak legalábbis valamennyire biztos) Szóval akkor gondolom a sorozatban is vannak tudományos részek de gondolom biztos nem az összes az.
2018. júl. 5. 14:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!