Folytonos-e a függvény az x0 helyen, ha ott differenciálható?
De rég volt ez, azért remélem nem írok hülyeséget.
Tegyük fel, hogy a függvénynek X0-ban szakadása van, de attól balra, jobbra is folyamatos.
Így a függvény az x balról tart x0-hoz és az x jobbról tart x0-hoz "szakaszokon" is differenciálható. De magában az x0 pontban nem.
Nem úgy van, hogy a differenciálhatóságnak szükséges, de nem elégséges feltétele a folytonosság? Én még nem láttam olyan függvényt, ami differenciálható lett volna olyan helyen, ahol szakadt, de lehet, hogy rosszul tudom.
Mindenesetre egy példát mutathatnál ilyen függvényre, legalább látnék olyat is :)
"Én még nem láttam olyan függvényt, ami differenciálható lett volna olyan helyen, ahol szakadt, de lehet, hogy rosszul tudom."
Szerintem jól tudod.
De a tgX is diffható nullától balra és jobbra is. Csak nullában nem.
Mindenesetre, a kérdező kérdésére visszatérve, az adott pontban diffhatóságnak (szükséges de nem elégséges) feltétele, hogy adott pontban a függvénynek NE legyen szakadása. Visszafelé ez egyértelműsíti, hogy ha diffható, akkor tutira folytonos.
DE csak egy adott lokális tartományban kell annak lennie.
> Visszafelé ez egyértelműsíti, hogy ha diffható, akkor tutira folytonos.
Egyébként amit #1-ben és #6-ban írtál, az nagyon nem egyértelműsít semmit.
Alapból csak olyan függvényekről szól, amelyek az x_0 ponttól balra és jobbra is folytonosak (így kezdted).
#7: Ja, persze, azok NEM az X0-ban diffhatóak, bocs, ha bezavaró volt.
Nem volt teljesen releváns. Azért került oda, mert hátul közben járt az agyam, hogy ilyenkor a szakadási pontnak bal és jobb oldalán is van egy differenciálérték, a kettő lehet teljesen eltérő is, de koordinátában kifejezve tulajdonképpen pl. a tangensre x->"-0" esetén is ott egy differenciál, meg x->"+0" esetén is.
Persze, ez nem maga az x=0 pont, csupán a végtelenül közeli környezete. A zárt és nyílt halmaz közt való életben szinte nincs különbség, itt meg ég és föld.
Szóval tényleg inkább bezavaró volt, mint ideillő.
Várjunk, 6-ossal mi a baj?
"Alapból csak olyan függvényekről szól, amelyek az x_0 ponttól balra és jobbra is folytonosak (így kezdted)."
Nos, minimum egy oldalról annak kéne lennie, egyetlen pont nem lehet folytonos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!