Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Más bolygókon máshogy telik...

Más bolygókon máshogy telik az idő?

Figyelt kérdés
Van egy feladatom.Kiselőadást kell csinálnom arról,hogy más bolygókon máshogy tellik-e az idő.Mármint lassabban öregedünk-e.

#bolygó #idő #időeltorlódás
2017. márc. 15. 19:45
1 2 3
 11/27 Wadmalac ***** válasza:

"Szerintem csak lusta vagy utána számolni és kapásból rávágod, hogy hülyeség, mert akkor okosnak tűnsz."

Szerintem TE sem álltál neki utánaszámolni, csak simán tekintély alapon "felnézel" a készítőkre, tehát én csak hülye lehetek.

Amúgy állatira nem kell utánaszámolni, hogy marhaság, hogy a bolygó körüli pályán évtizedek teljenek el, míg a bolygón háromnegyed óra. Ekkora gravitációs különbség a bolygó körüli pálya és a bolygófelszín közt LEHETETLEN, kivéve, ha maga a "bolygó" lenne a fekete lyuk, de nem az volt. A közeli fekete lyuk gravitációs hatása volt az ok, akkor meg a Földihez képest lehetett volna valamekkora különbség, de a bolygófelszín és a bolygó körüli pálya körül NEM.

Remélem, idenéz egy hivatásos fizikus, van itt az oldalon nem egy, és megerősít, ha én már hülye vagyok neked.

És még van pár ilyen dolog.

Túlságosan megbízol Hollywoodban.

2017. márc. 17. 11:10
 12/27 Wadmalac ***** válasza:
A gúnyolódó alaphanghoz meg először csinálj magadnak jogalapot. Például először bizonyítsd, ha hülyeséget írtam.
2017. márc. 17. 11:11
 13/27 anonim ***** válasza:

"A gúnyolódó alaphanghoz meg először csinálj magadnak jogalapot. Például először bizonyítsd, ha hülyeséget írtam."

nem a bolygó körül keringtek.

nem a bolygó körüli pálya és a bolygó felszíne között volt ekkora eltérés.

2017. márc. 17. 12:50
 14/27 Wadmalac ***** válasza:

"nem a bolygó körül keringtek.

nem a bolygó körüli pálya és a bolygó felszíne között volt ekkora eltérés."

Nem a fenét.

A fekete srác maradt fent a hajón, bolygó körüli pályán.

És amíg lent a bolygón kevertek 40 percet, ő odafent nyugdíjba ment.

De legyen, meséld el nekem, mi lett volna szerinted az a nem bolygó, hanem fekete lyuk körüli pálya, amin olyan messze repülhetett volna az űrhajón rezidens barátunk, hogy az ő ideje ne lassuljon ennyire, egyben utána be is tudjon térni újra a bolygóhoz közel, ilyen mélyen a gravitációs kútba, mégis olyan alacsony sebességgel, hogy a bolygóról felszálló komppal sebességet szinkronizálni tudjanak.

És ez csak egyetlen pont.

Van még jópár.

Kár erőlködni, a helyzet az, hogy a fizika rovására, a film egyszerűsége és pörgőssége érdekében jó néhány helyen seggbeqrták a fizikát.

Mindennek ellenére elismerem, hogy korrektebb volt a sci-fik 99 százalékánál, ez valamennyire mentség, de attól még ami nem korrekt, az nem korrekt.

2017. márc. 17. 13:30
 15/27 anonim ***** válasza:

"Nem a fenét."

pedig nem.

"A fekete srác maradt fent a hajón,..."

stimmt.

"...bolygó körüli pályán."

nem.

"És amíg lent a bolygón kevertek 40 percet, ő odafent nyugdíjba ment."

stimmt.

"De legyen,..."

nem, kedves barátom.

te vagy az, aki bő gázzal, széles mellel kijelentetted, hogy a film szétcincálás tuti csillagos ötös feladat. hát akkor legyél oly kedves és prezentáld. ha már (szerinted legalábbis) okosabb vagy, mint egy fizikus, akinek ez a szakterülete és a nevét adta ehhez az egészhez.

"És még van pár ilyen dolog."

sorold. csak egy-kettőt. legyél olyan szíves.

"Túlságosan megbízol Hollywoodban."

Nem, csak tudod, ha egy nagyfizikus (Kip Thorne), akinek ez a szakterülete és aki a kezdetektől kezdve részt vesz a filmben, pontosabban ő és Lynda Obst találják ki a sztorit, amit aztán Jonathan Nolan ír meg, aki mellékesen elment a California Institute of Technology-ra relativitáselméletet tanulni, hogy ne írjon hülyeséget (ezért tart neki mindez 4 évig), akkor azért némileg kaján vigyorral várom, hogy mindezt megcáfold, miközben még arra sem emlékszel, hogy nem a bolygó körül keringett az anyahajó...

2017. márc. 17. 15:04
 16/27 Wadmalac ***** válasza:

Már csak holnap, de végigmegyek tételesen.

Addig meg ismétlem, stílusból vissza.

2017. márc. 17. 15:30
 17/27 anonim ***** válasza:

Tisztázzuk! A relativitás elmélete kimondja, nincs fix pont az univerzumban. Igaz, ezt már Arkhimédész is tudta, csak a bizonyítás váratott magára 2000 évet.

Tehát ezért igen, egy másik bolygón telhet másképp az idő, mondjuk a Földhöz viszonyítva. És telhet másképp másik bolygóhoz viszonyítva is. Hogy így van-e, az a gravitációs tér, tehát az adott geometriai tér tömegviszonyai meghatározzák, aki kíváncsi rá, számítsa ki. De abszolút idő nincs! Csak egy másik térrész idejéhez képest van idő.

2017. márc. 17. 15:52
 18/27 anonim ***** válasza:
Utóirat: egy fantáziafilm eseményeinek értelmezésén vitatkozni pedig - hát mit mondja, ha valakinek ennyire nem drága az ideje...
2017. márc. 17. 15:55
 19/27 anonim ***** válasza:

"Addig meg ismétlem, stílusból vissza."

finoman figyelmeztettelek az elején, hogy veszélyes kijelentéseket tettél. nem vetted a lapot.

most viríts valamit, különben ez marad.

2017. márc. 17. 15:59
 20/27 anonim ***** válasza:
:(
2017. márc. 20. 09:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!